Ételtcsakokosan

Általánosságban elmondható, hogy több kenyeret veszünk, mint amennyit elfogyasztunk. Ne pazaroljuk a kenyeret! Hiszen a kenyérrel együtt vizet, energiát és alapanyagot is kidobunk a kukába! Pár ötlettel visszaszoríthatjuk az élelmiszerpazarlást.

Összegyűjtöttük, hogy mi mindenre érdemes figyelni kenyér vásárlásakor

  • Mindig annyi kenyeret vegyünk, amennyit biztosan elfogyasztunk!
  • Figyeljünk a higiéniára vásárláskor is. A kenyeret a legtöbb üzletben a szállító konténerben helyezik ki. Itt a vásárlónak illik ügyelnie arra, hogy ne csupasz kézzel tapogassa végig a választékot, keresve, hogy melyik a legpuhább vagy legropogósabb darab, hanem használja ehhez a kihelyezett csipeszt, csomagolópapírt, illetve polietilén tasakokat. Gondoljunk arra, hogy mi sem szeretnénk azt a kenyeret, péksüteményt megvásárolni, amit már jónéhányan megtapogattak!
  • A megfelelő tárolás elősegíti a fogyaszthatóság megtartását. Otthon tároljuk a kenyeret kifejezetten kenyértárolásra tervezett fadobozban, ahol szellőzik és nem fülled be a péksütemény.

bread-534574_640

Megelőzés

  • Készítsünk magunk otthon kenyeret, így biztosan értékelni fogjuk a befektetett idő és energia miatt a végeredményt, jobban oda fogunk figyelni fogyasztáskor.

Kenyér újra felhasználása

  • A kenyeret lefagyaszthatjuk (akár három hónapra is), hűtőben kiolvaszthatjuk és sütőbe, vagy mikróba betéve újra ropogóssá tehetjük!
  • Házilag készíthetünk kenyérfélékből morzsát/prézlit daráló vagy turmixgép segítségével
  • Ne dobjuk ki, ha kicsit száraz a kenyér – lehet készíteni
    • pirítóst,
    • levesbe kenyérkockát,
    • hagymalevesbe sajtos pirítóst,
    • bruscetta-t,
    • bundás kenyeret,
    • kenyér pudingot,
    • beáztatva fasírthoz vagy töltött csirkéhez is használhatjuk.

Amikor már penészes a kenyér, péksütemény akkor már fogyasztásra alkalmatlan, ki kell dobni!

Egyéb furcsa ötletek kenyérrel kapcsolatban:

  • Kenyérrel le lehet radírozni a falat, amit a gyerekek összefirkáltak vagy koszos lett
  • A hűtőbe a zöldségek közé téve felszívja a nedvességet, kiegyenlíti a hűtő páratartalmát

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Egy tanulmány szerint a főzőműsorok nem a legjobb eszközei az élelmiszer-higiéniai szabályok bemutatásának

eteltcsakokosan

Fürtös vitaminbomba – A ribizli

eteltcsakokosan

„Újhullámos mézeskalácsosnak tartom magamat”

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató