Általánosságban elmondható, hogy több kenyeret veszünk, mint amennyit elfogyasztunk. Ne pazaroljuk a kenyeret! Hiszen a kenyérrel együtt vizet, energiát és alapanyagot is kidobunk a kukába! Pár ötlettel visszaszoríthatjuk az élelmiszerpazarlást.
Összegyűjtöttük, hogy mi mindenre érdemes figyelni kenyér vásárlásakor
- Mindig annyi kenyeret vegyünk, amennyit biztosan elfogyasztunk!
- Figyeljünk a higiéniára vásárláskor is. A kenyeret a legtöbb üzletben a szállító konténerben helyezik ki. Itt a vásárlónak illik ügyelnie arra, hogy ne csupasz kézzel tapogassa végig a választékot, keresve, hogy melyik a legpuhább vagy legropogósabb darab, hanem használja ehhez a kihelyezett csipeszt, csomagolópapírt, illetve polietilén tasakokat. Gondoljunk arra, hogy mi sem szeretnénk azt a kenyeret, péksüteményt megvásárolni, amit már jónéhányan megtapogattak!
- A megfelelő tárolás elősegíti a fogyaszthatóság megtartását. Otthon tároljuk a kenyeret kifejezetten kenyértárolásra tervezett fadobozban, ahol szellőzik és nem fülled be a péksütemény.
Megelőzés
- Készítsünk magunk otthon kenyeret, így biztosan értékelni fogjuk a befektetett idő és energia miatt a végeredményt, jobban oda fogunk figyelni fogyasztáskor.
Kenyér újra felhasználása
- A kenyeret lefagyaszthatjuk (akár három hónapra is), hűtőben kiolvaszthatjuk és sütőbe, vagy mikróba betéve újra ropogóssá tehetjük!
- Házilag készíthetünk kenyérfélékből morzsát/prézlit daráló vagy turmixgép segítségével
- Ne dobjuk ki, ha kicsit száraz a kenyér – lehet készíteni
- pirítóst,
- levesbe kenyérkockát,
- hagymalevesbe sajtos pirítóst,
- bruscetta-t,
- bundás kenyeret,
- kenyér pudingot,
- beáztatva fasírthoz vagy töltött csirkéhez is használhatjuk.
Amikor már penészes a kenyér, péksütemény akkor már fogyasztásra alkalmatlan, ki kell dobni!
Egyéb furcsa ötletek kenyérrel kapcsolatban:
- Kenyérrel le lehet radírozni a falat, amit a gyerekek összefirkáltak vagy koszos lett
- A hűtőbe a zöldségek közé téve felszívja a nedvességet, kiegyenlíti a hűtő páratartalmát