Ételtcsakokosan

Kell-e valamilyen képzettség…?

2019. november 7.

Kell-e valamilyen képzettség ahhoz, hogy valaki élelmiszert (azon belül is édességeket) gyárthasson és vállalkozás keretén belül árusítsa, pl. online webshopban vagy boltok polcain?

Élelmiszer-előállítási tevékenységet végző élelmiszer-vállalkozásokra vonatkozóan az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges szakképesítésekről szóló 34/2018. (XII. 3.) AM rendelet határozza meg az egyes élelmiszeripari ágazatokban dolgozók szakképesítését. Ezen rendelet kistermelőkre nem vonatkozik, a kistermelők tevékenységét a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet szabályozza. Édességet (édesipari terméket) előállítani az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró, területileg illetékes járási hivatalnál történő bejelentést követően lehet. Az előállított terméknek meg kell felelnie a Magyar Élelmiszerkönyv Emberi fogyasztásra szánt kakaó és csokoládétermékekről szóló előírásának. Amennyiben kézi készítésű (nem iparszerűen előállított) a termék és megfelel a 74/2012. (VII.25.) VM rendelet 6.§-ának (a Magyar Élelmiszerkönyv 2-109 sz. irányelv figyelembe vételével), akkor „kézműves” termékként jelölhető.  A közfogyasztásra szánt élelmiszerek forgalmazása bejelentés-köteles tevékenység, a részletekről a nyilvántartást végző hatóság ad tájékoztatást.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ismét a magyar-ukrán határ mellett a vírus

eteltcsakokosan

Brazil ételek itthon is

eteltcsakokosan

Több mint 600 millió adag élelmiszert pazarolunk

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató