Ételtcsakokosan

Befőzés – előkészületek

2017. június 13.

Nagymamáink korában nem múlhatott el a nyár befőzés nélkül, hiszen a nyár ízeit és értékeit így tudták a vitaminszegény téli hónapokra átmenteni. Napjainkban újra divatba jött a házi tartósítás.

jam-428094_640

Elsőször is nézzünk szét a kamrában, hogy milyen lekvárok, befőttek, savanyúságok maradtak múlt évről, esetleg korábbról.  Így jobban átlátjuk, hogy idén mekkora mennyiség kell befőznünk.

Ha már látjuk a mennyiséget, akkor jöhet a minőség ellenőrzése is. Figyelmeztető jel lehet például a szivárgás, vagy a púposodás, ami baktériumok szaporodására, gázképződésre utalhat, sérült, behorpadt tető esetén is könnyen bejuthat a levegő és a kórokozó baktériumok is. Ne hagyjuk a polcon azokat a lekvárokat, befőtteket sem, amelyeken penész látható, mert a penészgomba káros méreganyagai is bekerülhettek a befőttbe.

Nézzük át az üvegeket, a tetőket. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a tetők jól zárnak, nem rozsdásak, nincsenek eldeformálódva, és a belső gumírozás is legyen hibátlan. Nagyon bosszantó, ha elrakáskor derül ki, hogy az üvegeknek nincs megfelelő zárása.

Nézzük meg, van-e otthon elég cukor, tartósítószer, fűszerek. Ha nincs, írjunk bevásárló listát.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Óvatosan a nyers tésztával

eteltcsakokosan

Az élet sója és borsa

eteltcsakokosan

Fűszernövények 2.

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató