Bemutatjuk az angolszász területen elterjedt káposztasalátát, ami nagyon különbözik a mi általunk ismert ecetes köménymagos káposztasalátától: ez a coleslaw. Krémes a majonéztől, ropogós a zöldségektől és frissítő az ecettől és citromlétől.
Hozzávalók
- 1 kis fej káposzta
- 2 répa
- 1 kis fej vörös hagyma
- 80 g cukor
- ½ tk só
- ¼ tk fehérbors
- ¼ tk feketebors
- 150 g majonéz
- 75 ml tej
- másfél tk ecet
- másfél tk citromlé
Elkészítése
A zöldségeket megpucoljuk (saláta felső leveleit leszedjük), meghámozzuk és alapos mosás után lecsepegtetjük. Egy nagy tálba finomra kell reszelni a káposztát és a répát; a hagymát vagy lereszeljük, vagy késsel aprítjuk szinte pépes állagúra. Keverjük össze a folyékony hozzávalókat és a fűszereket, majd egy nagy turmixgépben – ha nem fér bele egyszerre – több részletben aprítsuk és ezáltal keverjük össze a salátát. Ha nagyobb darabokban szeretnénk hagyni, kimaradhat a turmixolás.
Jól lezárt üvegben 4 hétig is eláll a hűtőben. Pirítósra szendvicsként, húsok, főleg rántott hús mellé köretként is kiváló.
Tipp: Színesebbé, mutatósabbá tehetjük lila káposztával.
Élelmiszerbiztonsági tippek:
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
- Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldségeket aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.
- A majonézes öntet elkészítése az üzletben kapható, kész majonézből sokkal biztonságosabb, mint a nyers tojást tartalmazó öntet, ezért ajánlatos ebből elkészíteni.
- A kész salátát hűtve tároljuk, és rövid időn belül fogyasszuk el.
Kép forrása: browneyedbaker.com