Ételtcsakokosan

Kakaós tejeket és italokat tesztelt a NÉBIH

2015. augusztus 27.

Kakaós tejeket és italokat ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb Szupermenta terméktesztjén. A hazai boltok kínálata alapján 39 terméket – 19 kakaós tejet és 20 italt – vizsgált a hatóság. Az eredmények megnyugtatóak, minőségi és biztonsági problémát nem találtak a szakemberek, kizárólag jelölési hibák miatt kellett a hatóságnak eljárást indítania.

„Elemeire bontották” a kakaós tejeket és italokat a NÉBIH munkatársai: valamennyi terméknél megvizsgálták például a zsír-, az összes cukor-, a fehérje-, a tartósítószer- és a színezéktartalmat, de ellenőrizték a mikrobiológiai tulajdonságokat is. Az eredmények megnyugtatóak, a minőségi és biztonsági paraméterek megfeleltek az előírásoknak. A laktózmentesként árusított mintáknál a laktóztartalmat is ellenőrizték a szakemberek, szerencsére ezeknél a termékeknél sem merült fel kifogás.

Az öt legnagyobb hazai tejtermék-előállító vállalkozásnál helyszíni szemlét is végeztek a hivatal munkatársai. A gyártóknál az alapanyagtól a csomagolóanyagig mindent leellenőriztek a szakemberek. Az eredmények azt mutatják, hogy minőségi és biztonsági szempontból is bízhatunk a hazai gyártású termékekben.

A tejtermékeket gyakran a szervezet napi kalcium-szükségletét jelentős mértékben biztosító élelmiszerként emlegetik, ezért a NÉBIH ellenőrizte a termékek kalcium-tartalmát is. A felnőttek napi ajánlott kalciumbevitele 800 mg. Egy bögre (200 g) kakaós tejben vagy italban azonban ennek csupán alig 10%-a található. Ugyancsak fontos tényező a fehérjetartalom. E szempontból 19 termékre igaz, hogy fehérjeforrásnak tekinthető, 13-ra pedig, hogy fehérjében gazdag.

Az üzletekben kapható élelmiszereknél a vásárló elsősorban a csomagoláson szereplő információkra hagyatkozhat, ezért különösen fontos, hogy a jelölés a valóságnak megfeleljen. E téren több problémát is találtak a szakemberek. Súlyos jelölési hibának számított például, ha az összetevők között nem tüntették fel a gyártásnál felhasznált aromát, vagy az adalékanyagot. Az olyan általános egészségre vonatkozó állításokat is, mint például „egészséges”, „erő”, „élet” csak meghatározott feltételek mellett lehet használni. A hivatal 24 esetben indított hatósági eljárást jelölési hiba miatt, ebből három termék gyártója – súlyos szabálysértés miatt – összesen mintegy 500.000 forint élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat, a többi élelmiszer-vállalkozás figyelmeztetésben részesül.

Az elmaradhatatlan kedveltségi teszten külső megjelenés, illat, íz, édesség és állomány alapján értékelték a kóstolók a termékeket. A kakaós tejek között a COOP (ESL; 500 ml; zsírtartalom: 0,7%), a kakaós italok között pedig a szintén saját márkás Reál kakaós ital (ESL 500 ml; zsírtartalom: 1,4%) végzett az élen. A kakaós tejeket ezúttal gyerekek is megkóstolták. Az 5-15 éves korosztály kedveltségi eredményei alapján az ő kedvencük a Tolle (ESL, 500ml; zsírtartalom: 0,7%) kakaós tej.

További hasznos információk elérhetőek a NÉBIH Szupermenta blogján:
http://szupermenta.blog.hu/9999/12/31/mi_keruljon_a_bogrebe_kakaos_tejeket_es_italokat_tesztelt_a_nebih

Kapcsolódó anyagok:
Közlemény letölthető formában
Részletes eredmények

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ne dobd ki a kávézaccot!

eteltcsakokosan

Mindig forrald fel!

eteltcsakokosan

Szabadban biztonságosan

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató