Ételtcsakokosan

Kakaós és csokis gabonagolyókat tesztelt a NÉBIH

2015. november 27.

21 kakaós- és csokoládés gabonagolyót ellenőrzött novemberi Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A termékcsoport népszerű reggeli a gyerekek körében, ezért a hatóság szakemberei nem csak a biztonsági paramétereket, hanem – sok más mellett – a tápanyagok és édesítőszerek mennyiségét is vizsgálták.

A Szupermenta program a NÉBIH komplex termékteszt sorozata, ahol a kiválasztott termékeket élelmiszerbiztonsági, minőségi paraméterek, valamint kedveltségi szempontok alapján is vizsgálják a szakemberek.

A termékteszt során kiderült, hogy a vizsgált 21 termék közül egy esetben találtak élelmiszerbiztonsági hibát a NÉBIH szakemberei. A ROLLO kakaós bevonómasszával bevont gabonagolyó termékben a transz-zsírsav tartalom 100 g zsírra számítva 40,44% a maximálisan megengedett 2%-kal szemben. A hatóság azonnali hatállyal elrendelte a termék forgalomból történő kivonását. Emellett a hivatal kötelezte a termék első magyarországi forgalmazóját, a Scandic Royal Kft.-t, hogy a romániai gyártótól származó összes, „részben hidrogénezett növényi zsír” összetevőt tartalmazó terméket vonja ki a forgalomból. Az élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabása szintén folyamatban van.

Több vizsgált termék E 150d szulfitos-ammóniás karamell színezéket tartalmazott.. A kakaóval ízesített extrudált, puffasztott termékekhez azonban az uniós rendelet szerint az E150-es színezékcsoportban csak az E 150c ammóniás karamell színezéket lehet használni. Egyes termékek a termékcsoporthoz szintén nem használható E 476 és E 479b adalékanyagot is tartalmaztak. A gyártóknak az adalékanyagokat haladéktalanul le kell cserélniük. A hibák mielőbbi javítása érdekében a NÉBIH felvette a kapcsolatot az érintett üzemekkel.

Kisebb jelölési hibák miatt több termék esetében is figyelmeztetni kellett az élelmiszer-vállalkozásokat. Gyakori problémának számított, hogy a termékspecifikációban és a terméken feltüntetett összetevők százalékos mennyiségei nem voltak azonosak, pedig az egyezőség elvárás. Szintén több kakaós- és csokoládés gabonagolyó jelöléséről hiányoztak a tápanyag-összetételre- és egészségre vonatkozó állítások feltüntetését kiegészítő információk.

A vizsgált 21 termékből 19-nél indult hatósági eljárás. 7 termék esetében folyamatban van az élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabása, amelyek várható összege összesen 1.400.000 Ft lesz. A többi esetben figyelmeztetésben részesülnek az élelmiszer-vállalkozók.

Az elmaradhatatlan kedveltségi teszten – az azonnali termékvisszahívás miatt – végül 20 gabonagolyót kóstoltak a tesztelők, akik az illatot, az ízt, az állományt és a ropogósságot is pontozták. A legkedveltebb termék a Cornexi csokis golyó lett. Azonos pontszámmal második helyen végzett az Auchan Kakaós Gabonagolyó és Penny Choco Balls Csokoládés gabonagolyó. A tesztelést harmadikként az Auchan Csokoládés gabonagolyó zárta.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt blogján:
http://szupermenta.blog.hu/2015/11/27/volt_mit_a_tejbe_aztatni_kakaos_es_csokis_gabonagolyokat_ellenorzott_a_nebih

http://szupermenta.blog.hu/2015/11/26/a_gabonagolyok_hatosagi_vizsgalata

Kapcsolódó anyagok:
Közlemény letölthető formában
Részletes eredmények

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Grillezett zöldségek

eteltcsakokosan

Mit jelent ez a mondat a szalámin?…

eteltcsakokosan

Mit és hogyan tárolunk a kamrában?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató