Ételtcsakokosan

Azonnal el kell fogyasztani?…

2020. szeptember 10.
olvker-1.jpg

Ha úgynevezett sárga címkézett élelmiszert vásárolok (TESCO), azt azonnal el kell fogyasztani (vagy másnap reggel is jó még, ettől tovább úgysem tartanám)?


Az élelmiszerek a gyártó által meghatározott és feltüntetett fogyaszthatósági/minőségmegőrzési idejük lejáratának napjáig hozhatók forgalomba, és fogyaszthatók biztonsággal. Az árcsökkentett (sárga címkézett) termékekre is ez vonatkozik, a forgalmazó semmilyen körülmények között nem változtathatja meg, és nem takarhatja el a gyártó által meghatározott és feltüntetett lejárati időt.
Fogyaszthatósági időt az olyan élelmiszerek esetében tüntetnek fel, amelyek mikrobiológiai szempontból gyorsan romlandók, és ezért rövid idő elteltével, valószínűleg közvetlen veszélyt jelentenek az egészségre. A fogyaszthatósági idő lejártát követően az élelmiszer nem minősül biztonságosnak.
A minőségmegőrzési idő azt jelenti, hogy az előállító, az általa meghatározott és jelölt időtartamig garantálja a termék minőségét. A minőségmegőrzési idő lejártát követő felhasználást a fogyasztó – ésszerű határok között – mérlegelheti. Az érzékszervileg kifogástalannak tűnő terméket, a feltüntetett dátum után saját felelősségre el lehet fogyasztani, de számolni kell azzal, hogy az ilyen terméknek esetleg már gyengébb a minősége.​

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

12 jó tanács, házi húsfeldolgozáshoz

eteltcsakokosan

A földimogyoró hüvelyes növény, az ananász pedig bokron terem

eteltcsakokosan

Zsázsa az ablakban

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató