Ételtcsakokosan

Azt mondják, hogy ez a szúrós lelkületű növény egyszerre jótékony és ízletes. Ti ezt tudtátok?

Még hogy jótékony? Gyerekkoromból arra emlékszem, hogy amerre jártam mindenhol megcsípett. Na jó, nem a VII. kerületben, hanem nyaralásaim alkalmával. A nagyszüleim mindig azt mondták, hogy ettől leszek örökké egészséges.

Na persze! – gondoltam akkoriban. Elsőre nekem ijesztő, hogy egy ilyen szúrós lelkületű növény, hogy lehet a segítségünkre a hétköznapokban. Azért jól megjegyeztem magamnak, hogy ez biztos valami „szuper” növény lehet.

Érdekes, mert ahogyan öregszem, egyre többször lep meg az élet, vagyis egyre többször előfordul, hogy amivel kapcsolatban ellenérzéseim voltak korábban, abból hosszú távon egy nagyon sikeres együttműködés lesz. Hát így jártam én a csalánnal is…

A múltkor voltam egy tanfolyamfélén, ahol egy öreg, gyógynövényes néni mesélt a csalánról. Olyan szeretettel mutatta be a növényt és annak különböző felhasználási módjait, hogy komolyan mondom, kedvem lett közelebbről megismerni.

A néni fogott egy pár szál csalánt, jól megmosta majd letépkedte a leveleit. Aztán behelyezte egy gyümölcscentrifugába és összezúzta vele a szúrós növény leveleit. A cél az volt, hogy kettéváljon a lé és a levélrost. A zöld levet tavaszi, nyári frissítőnek ajánlotta egy kis frissen facsart citromlével, kis mézzel vagy természetes édesítővel. Persze ezt meg is lehetett kóstolni. Egészen kellemesen hűs volt.

Na de, ami ezután jött! A megmaradt és kifacsart rostokat összekeverte friss joghurttal, majd sót és reszelt fokhagymát tett még hozzá. Hú, olyan finom, friss szendvicsfeltét lett belőle, hogy nem akartam elhinni! Jó kis rozsos, magvas kenyérrel lehetett megkóstolni, és hát mondhatom, elfogyott az összes kóstoló.

Ez a növény olyan olcsó – konkrétan ingyen van – és mégis a csalánteán kívül alig ismerjük más felhasználási lehetőségét. Pedig különösen magas a vas- és egyéb ásványianyag-tartalma, és még C-vitamin is található benne. Szóval igazán értékes növény. Persze ne a sztráda mellett szedjétek le a csalánt – ez igaz a bodzára vagy más étkezésre szánt növényre is – mert a kipufogó gázok nem igazán használnak nekik, no meg nekünk sem!

Tudtátok, hogy mennyi mindenre jó még a csalán? Például tökéletes vízhajtó, így persze a tisztítóhatása is remek. Emellett húgyúti fertőzésekre, menstruációkor fellépő puffadásérzet ellen is alkalmazható. Sőt egyesek esküsznek rá, hogy pollenallergiájukra is jótékonyan hat. Apropó allergia, hisztamin termelést gátló hatása is van, így valóban észrevehetünk javulást az ilyen jellegű allergiás tüneteknél is!

Itt van a tavasz, és ha már végre kevesebb hó és eső esik, akkor irány a természet, lehet „kísérletezni” a fiatal csalánhajtásokon! Persze ez egy újabb jó alkalom a túrázásra, vagy a nagyi meglátogatására. Használjátok ki a lehetőségeket – amíg lehet, hisz mindkettő kincset ér… és ehhez a csalán hatása csak hozzátesz!

Kapcsolódó tartalmak


Újrafelhasználható textilzsákok

A spanyol Alimente hasábjai arra hívják fel a figyelmet, hogy az újrahasználható textilzsákok sem nevezhetők tökéletesnek. Egyes szakemberek szerint megágyaznak az E.coli baktériumnak és a penésznek is.
Tovább olvasom

Bizonyos korig tiltólistán

Mi a gond a mézzel? Természetesen semmi, ha felnőttekről vagy idősebb gyerekekről van szó. Babákra viszont – annak ellenére, hogy tele van antioxidánsokkal, és alapvetően igen egészséges természetes édesítőszer – veszélyes lehet Clostridium-tartalma miatt.
Tovább olvasom

Related posts

Miért van fából a fakanál?

eteltcsakokosan

Cukkinis sörkorcsolya

eteltcsakokosan

Ugye Ti sem tapogatjátok meg puszta kézzel a péksüteményeket?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató