Ételtcsakokosan

Jól fogadták a magyar termelőket a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs szakkiállításán

2014. február 6.

Jó a fogadtatásuk a magyar termelőknek a zöldség-gyümölcs ágazat világszerte legnagyobb szakmai rendezvényén, a berlini Fruit Logisticán, amelyen 2016-ban már Magyarország lehet a kiemelt vendég – mondta  a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke a szerdán megnyitott kiállításon az MTI-nek.


shutterstock_114233773-100x100Mártonffy Béla hangsúlyozta, hogy a szervezet célja az idén indult hétéves uniós költségvetési ciklusban az átlagos éves termésmennyiség emelése 1 millió tonnával 3,5 millió tonnára. A zöldség-gyümölcs ágazat munkaigényéből fakadóan ezzel 100 ezer új munkahely jöhet létre.

A cél eléréséhez fontos, hogy a termelők jelen legyenek az export további növeléséhez lehetőségeket kínáló szakmai fórumokon, így a Fruit Logisticán is. Ezért az Agrármarketing Centrummal és a berlini magyar nagykövetséggel azon dolgoznak, hogy 2016-ban Magyarország kapja meg a vásár díszvendége címét jelentő úgynevezett vendégország státuszt – mondta Mártonffy Béla. A berlini vásár jelentősége nagy, mivel Németország a magyar zöldség-gyülmölcs ágazat termékeinek első számú felvevőpiaca, a kivitel nagyjából negyede a német piacra irányul – tette hozzá.
Tavaly az előzetes becslések szerint 75-80 millió euró értékben exportáltak a magyar zöldség-gyümölcs termelők Németországba, míg az ágazat teljes kivitele 350 millió euró értékű lehetett.
A német piacra irányuló magyar zöldségexport stabil volt 2013-ban, nagyjából 39 millió eurót tett ki, a gyümölcskivitel viszont a becslések szerint minden korábbinál nagyobb volt. A legnépszerűbb termékek a csonthéjasok, a diófélék, a dinnye és a fagyasztott gyümölcsök – mondta a FruitVeb elnöke.
A Fruit Logistica magyar nemzeti standján az idén 15 cég vesz részt, köztük több termelői szervezet, amelyek több ezer termelőt képviselnek. A péntekig tartó vásár első napján a magyar standot felkereste többek között Hans-Peter Friedrich német szövetségi mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter és Christian Göke, a berlini vásárvárost üzemeltető Messe Berlin GmbH ügyvezető igazgatója is. Az idei Fruit Logisticán 84 országból csaknem 2600 kiállító mutatkozik be, a szervezők 120 országból összesen 58 ezer szakmai látogatóra számítanak, a vendégország Argentína.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Milyen engedélyek szükségesek?…

eteltcsakokosan

Főzz főzeléket!

eteltcsakokosan

Piacon is biztonságosan

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató