Ételtcsakokosan

Jól fogadták a magyar termelőket a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs szakkiállításán

2014. február 6.

Jó a fogadtatásuk a magyar termelőknek a zöldség-gyümölcs ágazat világszerte legnagyobb szakmai rendezvényén, a berlini Fruit Logisticán, amelyen 2016-ban már Magyarország lehet a kiemelt vendég – mondta  a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke a szerdán megnyitott kiállításon az MTI-nek.


shutterstock_114233773-100x100Mártonffy Béla hangsúlyozta, hogy a szervezet célja az idén indult hétéves uniós költségvetési ciklusban az átlagos éves termésmennyiség emelése 1 millió tonnával 3,5 millió tonnára. A zöldség-gyümölcs ágazat munkaigényéből fakadóan ezzel 100 ezer új munkahely jöhet létre.

A cél eléréséhez fontos, hogy a termelők jelen legyenek az export további növeléséhez lehetőségeket kínáló szakmai fórumokon, így a Fruit Logisticán is. Ezért az Agrármarketing Centrummal és a berlini magyar nagykövetséggel azon dolgoznak, hogy 2016-ban Magyarország kapja meg a vásár díszvendége címét jelentő úgynevezett vendégország státuszt – mondta Mártonffy Béla. A berlini vásár jelentősége nagy, mivel Németország a magyar zöldség-gyülmölcs ágazat termékeinek első számú felvevőpiaca, a kivitel nagyjából negyede a német piacra irányul – tette hozzá.
Tavaly az előzetes becslések szerint 75-80 millió euró értékben exportáltak a magyar zöldség-gyümölcs termelők Németországba, míg az ágazat teljes kivitele 350 millió euró értékű lehetett.
A német piacra irányuló magyar zöldségexport stabil volt 2013-ban, nagyjából 39 millió eurót tett ki, a gyümölcskivitel viszont a becslések szerint minden korábbinál nagyobb volt. A legnépszerűbb termékek a csonthéjasok, a diófélék, a dinnye és a fagyasztott gyümölcsök – mondta a FruitVeb elnöke.
A Fruit Logistica magyar nemzeti standján az idén 15 cég vesz részt, köztük több termelői szervezet, amelyek több ezer termelőt képviselnek. A péntekig tartó vásár első napján a magyar standot felkereste többek között Hans-Peter Friedrich német szövetségi mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter és Christian Göke, a berlini vásárvárost üzemeltető Messe Berlin GmbH ügyvezető igazgatója is. Az idei Fruit Logisticán 84 országból csaknem 2600 kiállító mutatkozik be, a szervezők 120 országból összesen 58 ezer szakmai látogatóra számítanak, a vendégország Argentína.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Valóban 30 napon belül el kell fogyasztani… ?

eteltcsakokosan

Moly ellen okosan

eteltcsakokosan

Okozhat gondot?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató