Ételtcsakokosan

Csináld magad savanyú káposzta

2018. szeptember 10.

Tejsavas erjesztéssel tartósíthatunk, savanyíthatunk otthon is káposztát, amely számos tradicionális ételünkhöz, leveshez, főfogáshoz használható vagy savanyúságként,esetleg önmagában fogyasztva is finom és értékes vitaminforrás.

A természetes tartósító eljárások egyik típusa a tejsavas erjesztés, amely egy biológiai, mikrobiológiai módszer. Az eljárás során a legfőbb cél a tejsavtermelő baktériumok elszaporítása. A tartósító hatás azon alapul, hogy a tejsavbaktériumok által termelt tejsav savas irányba lecsökkenti a termék pH-ját. Emellett további anyagcseretermékeket termelnek ezek a baktériumok, melyek közvetve és közvetlenül szintén akadályozzák más, romlást okozó mikroorganizmusok tevékenységét, életfolyamatait. Ahhoz, hogy ez a gátló hatás érvényesülhessen, a számunkra hasznos tejsavtermelő mikroorganizmusoknak kell túlsúlyba kerülniük. Ezért vagy a környezeti körülményeket szabályozzuk (pl. csökkentjük a pH-t) a gyors elszaporodásuk érdekében, vagy igen nagyszámú tejsavtermelő mikroorganizmust juttatunk a tartósítandó élelmiszerbe (irányított erjesztés). Ilyen tartósítással készül többek között a kovászos uborka és a savanyú káposzta is.
Ezeket a termékeket otthon mi magunk is elkészíthetjük.

  • A legelső lépés, mint minden konyhai műveletnél, hogy tiszta környezetben, tiszta eszközöket használjunk, valamint ügyeljünk személyi higiéniánkra is. Fontos, hogy kizárólag erre a célra rendszeresített eszközöket, edényeket használjunk, melyek anyaga (pl. üveg, saválló acél, saválló műanyag) érintkezhet élelmiszerrel.
  • A következő lépés a megfelelő alapanyag kiválasztása. Savanyú káposzta eltevéshez a téli tárolásra alkalmas, vékony levelű, tömött káposztafejek a megfelelőek, a laza szerkezetű, nyári termésű fejek kevésbé jók. Csakis egészséges, rothadástól és penésztől mentes káposztát használjunk fel. Az alapanyag – jelen esetben a káposztalevelek – alapos tisztítása mindig kihagyhatatlan lépés.
  • A káposztát egyenlő vastagágú szálakra reszeljük le, a torzsáját vágjuk ki.
  • Majd üvegbe/hordóba rétegezzük le a káposztát sóval, lehetőleg hézagmentesen. Közben adhatunk hozzá ízlés szerint különböző, szintén jól előkészített (mosott és lecsepegtetett) fűszereket, ízesítő növényeket, mint például sárgarépát, tormát, szemes borsot, borsikafüvet, babérlevelet, esetleg koriandert, köményt.
  • A lerétegezett káposztát mindig döngöljük le, annak érekében, hogy levet eresszen, és a lé ellepje a teljes mennyiséget, illetve azért is, hogy oxigénmentes (anaerob) környezetet teremtsünk az ezt igénylő hasznos mikroorganizmusoknak. A káposzta tetejére szükséges egy tiszta, fertőtlenített nyomósúlyt is helyezni, hogy az előbb említett környezeti viszonyokat fenntarthassuk az erjesztés során.
  • Ezután tegyük el a terméket tiszta környezetbe, 15-20 °C-ot biztosítva.
  • A fermentálás során 10-14 naponta javasolt lemosást végezni, ekkor azt is ellenőrizzük, hogy nem mutat-e kellemetlen illat-, íz- illetve állomány-elváltozást.
  • Ha az erjedés után a savanyú káposztát nem fogyasztjuk el azonnal, hanem télire szeretnénk eltenni, javasolt lefedni celofánnal és ezután hűvös (legfeljebb 10-15 °C-on), száraz helyen tárolni. A légmentes lezárás a házi tartósítás kulcsfontosságú eleme. Amennyiben a lezárás nem megfelelő, úgy az élelmiszer megromlik, megpenészedik.
  • Felbontás után hűtve tároljuk és ügyeljünk arra, hogy a lé folyton ellepje a káposztát. Utólag ne adjunk hozzá vizet! Csak tiszta kézzel és eszközökkel vegyünk ki a tartósított élelmiszerből.

A savanyú káposzta fogyasztása magas C-vitamin-tartalma miatt előnyös, emellett pedig a joghurthoz hasonlóan ebben is található jelentős mennyiségű élő tejsavbaktérium, mely kedvező hatású a bélflórára, továbbá igen magas a rosttartalma, így jótékony hatása van emésztőrendszerünkre is.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miért nem fagyaszthatjuk sokáig?…

eteltcsakokosan

Indul az eperszezon

eteltcsakokosan

„Tombol bennük a vágy, hogy segítsenek”

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató