Ételtcsakokosan

Jobb rögtön riasztani, mint megriadni

2014. október 13.

Mit tesznek a hatóságok annak érdekben, hogy azonnal és hatékonyan reagálhassanak az élelmiszereinket rendkívüli esetekben veszélyeztető eseményekre? Pillantsunk bele az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyorsriasztási rendszerébe, az úgynevezett RASSF működésébe!

disney_rasff_660_2201-200x125

Az EU élelmiszer-biztonsági előírásai a világon a legszigorúbbak közé tartoznak. Az élelmiszerekkel és takarmányokkal kapcsolatos esetek gyors kezelésének egyik legfontosabb eszköze az ún. RASFF (angolul Rapid Alert System for Food and Feed), vagyis az élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyorsriasztási rendszer.
A riasztási rendszer megalakítása egy 1978-as hollandiai eseményhez kötődik, amikor kicsi, ezüstszínű golyócskákat találtak 25 Izraelből importált narancsban. A holland egészségügyi szervezet egy hét múlva kiderítette, hogy a golyócskák mérgező higanyszemek. Ezt követően Nyugat-Németországban 9 tonna narancsban is higanygolyókat fedeztek fel. A gazdasági következményeken túl az esetek a fogyasztók egészséges élelmiszerbe vetett hitét is megingatták. Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia és az Egyesült Királyság hatóságai már a következő évben (ténylegesen 1979. 02. 13-án) létrehozták a gyorsriasztási rendszert. A cél az volt, hogy egymást tájékoztassák az élelmiszerekkel kapcsolatos, emberi egészséget veszélyeztető ügyekről, gyorsan, kellően rugalmasan és a „felesleges kötöttségektől” mentesen, és a kockázatokat elhárítsák, még mielőtt azok a fogyasztókat érintenék. A RASFF rendszer tagjai a Bizottság, a 28 EU-tagállam, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc, valamint az EFSA. Hazánk 2004. május 1-je óta tagja e rendszernek.
Hogyan működik ?
A folyamatos, 7/24-órás ügyeleti rendszerben az érdekeltek a sürgős értesítéseket a lehető leggyorsabban elküldik, megkapják és megválaszolják. Az adatok továbbítása e-mail rendszeren vagy online felületen keresztül történik. Ha egy RASFF-tag az emberi egészséget érintő, élelmiszerek, élelmiszerrel érintkező anyagok vagy takarmányok által jelentett közvetlen vagy közvetett kockázatról, illetve az emberi egészséget, az állatok egészségét vagy a környezetet érintő súlyos kockázatról bármilyen információhoz jut, a rendszeren keresztül azonnal tájékoztatnia kell az Európai Bizottságot (EB), amely haladéktalanul tájékoztatja a hálózat többi tagját. Az EB négyféle értesítést küldhet a biztonsági kockázat mértékétől függően: riasztást, tájékoztatást, határ-visszautasítást vagy hírt. A tagok az értesítés típusától függően hoznak intézkedéseket, például kivonhatják vagy visszahívhatják az érintet terméke(ke)t a piacról.
Ha olyan országból származó veszélyes termékről van szó, amely nem tagja a RASFF-nak, akkor az EB tájékoztatja az adott országot, hogy korrekciós intézkedést hozhasson. A kifogásolt vállalkozást akár törölhetik is az EU-jogszabályi előírásoknak maradéktalanul megfelelő és így az EU-ba beviteli engedéllyel rendelkező, elfogadott vállalatok listájáról.
Az Európai Bizottság és a RASFF együttműködik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „Nemzetközi Élelmiszer-biztonsági Hatóságok Hálózata” (INFOSAN) nevű riasztási rendszerével.
A NÉBIH honlapján, a főoldalon rövid magyar nyelvű összefoglalót találhatunk a RASFF rendszer működéséről http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/rasff

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Farsangi fogások a Közétkeztetési Szakácsverseny „étlapján”

eteltcsakokosan

Vajon mit mivel, hogyan és hány fokon tároljunk?

eteltcsakokosan

Mi az a hőmérsékleti veszélyzóna?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató