Ételtcsakokosan

Jobb rögtön riasztani, mint megriadni

2014. október 13.

Mit tesznek a hatóságok annak érdekben, hogy azonnal és hatékonyan reagálhassanak az élelmiszereinket rendkívüli esetekben veszélyeztető eseményekre? Pillantsunk bele az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyorsriasztási rendszerébe, az úgynevezett RASSF működésébe!

disney_rasff_660_2201-200x125

Az EU élelmiszer-biztonsági előírásai a világon a legszigorúbbak közé tartoznak. Az élelmiszerekkel és takarmányokkal kapcsolatos esetek gyors kezelésének egyik legfontosabb eszköze az ún. RASFF (angolul Rapid Alert System for Food and Feed), vagyis az élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyorsriasztási rendszer.
A riasztási rendszer megalakítása egy 1978-as hollandiai eseményhez kötődik, amikor kicsi, ezüstszínű golyócskákat találtak 25 Izraelből importált narancsban. A holland egészségügyi szervezet egy hét múlva kiderítette, hogy a golyócskák mérgező higanyszemek. Ezt követően Nyugat-Németországban 9 tonna narancsban is higanygolyókat fedeztek fel. A gazdasági következményeken túl az esetek a fogyasztók egészséges élelmiszerbe vetett hitét is megingatták. Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia és az Egyesült Királyság hatóságai már a következő évben (ténylegesen 1979. 02. 13-án) létrehozták a gyorsriasztási rendszert. A cél az volt, hogy egymást tájékoztassák az élelmiszerekkel kapcsolatos, emberi egészséget veszélyeztető ügyekről, gyorsan, kellően rugalmasan és a „felesleges kötöttségektől” mentesen, és a kockázatokat elhárítsák, még mielőtt azok a fogyasztókat érintenék. A RASFF rendszer tagjai a Bizottság, a 28 EU-tagállam, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc, valamint az EFSA. Hazánk 2004. május 1-je óta tagja e rendszernek.
Hogyan működik ?
A folyamatos, 7/24-órás ügyeleti rendszerben az érdekeltek a sürgős értesítéseket a lehető leggyorsabban elküldik, megkapják és megválaszolják. Az adatok továbbítása e-mail rendszeren vagy online felületen keresztül történik. Ha egy RASFF-tag az emberi egészséget érintő, élelmiszerek, élelmiszerrel érintkező anyagok vagy takarmányok által jelentett közvetlen vagy közvetett kockázatról, illetve az emberi egészséget, az állatok egészségét vagy a környezetet érintő súlyos kockázatról bármilyen információhoz jut, a rendszeren keresztül azonnal tájékoztatnia kell az Európai Bizottságot (EB), amely haladéktalanul tájékoztatja a hálózat többi tagját. Az EB négyféle értesítést küldhet a biztonsági kockázat mértékétől függően: riasztást, tájékoztatást, határ-visszautasítást vagy hírt. A tagok az értesítés típusától függően hoznak intézkedéseket, például kivonhatják vagy visszahívhatják az érintet terméke(ke)t a piacról.
Ha olyan országból származó veszélyes termékről van szó, amely nem tagja a RASFF-nak, akkor az EB tájékoztatja az adott országot, hogy korrekciós intézkedést hozhasson. A kifogásolt vállalkozást akár törölhetik is az EU-jogszabályi előírásoknak maradéktalanul megfelelő és így az EU-ba beviteli engedéllyel rendelkező, elfogadott vállalatok listájáról.
Az Európai Bizottság és a RASFF együttműködik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „Nemzetközi Élelmiszer-biztonsági Hatóságok Hálózata” (INFOSAN) nevű riasztási rendszerével.
A NÉBIH honlapján, a főoldalon rövid magyar nyelvű összefoglalót találhatunk a RASFF rendszer működéséről http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/rasff

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Keleti szomszédunkban ismét megjelent az afrikai sertéspestis

eteltcsakokosan

Vitaminok és annak hiányuk

eteltcsakokosan

Hazánk is érintetté vált a babatejpor visszahívásban

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató