Ételtcsakokosan
zöldségleves-400x300

Minek van január elején is szezonja? Betakarítható a cikória, a csicsóka, a kökény és a naspolya, valamint a kamrában biztosan van még alma, burgonya, cékla, hagyma (vörös- és fokhagyma egyaránt) és káposzta több fajtája, retek, répa és zeller. 

Mi mindent készíthetünk?
Az alapanyagokat tekintva egy finom, sűrű zöldségleves elkészítése adja magát, valamint ajánljuk a csőben sült zöldségeket is, édességnek pedig naspolya lekvárt is készíthetünk.zöldsĂ©gleves-400x300

Zöldségleves
  • 2-3 ek olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 3 szál petrezselyemgyökér a zöldjével együtt
  • 1 db zeller a zöldjével együtt
  • 1 db karalábé
  • 4-5 levél kelkáposzta
  • 500-600 g zöldborsó
  • 4 db krumpli
  • 4-5 ág borsikafű
  • 4-5 ág oregánó
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • só, bors
A zöldségeket megtisztítottam és felaprítottam: a répákat hosszában félbe, aztán felszeleteltem, a zellert és a karalábét a krumplival együtt kockákra, a zeller zöldjét keskenyebb csíkokra. A felhevített olívaolajra raktam a megtisztított és vékonyan felszeletelt hagymát, kicsit átpároltam. Ezután következtek a felaprított zöldségek, picit átpirítottam az egészet. Felengedtem vízzel, nem kell hozzá túl sok víz, csak lepje el a zöldségeket, nem szeretjük, ha a végén a sok lében csak úszkálnak. Ez főleg akkor fontos, ha nem dúsítjuk semmivel a levest, mert a zöldségek kissé összeesnek a főzés hatására. Lehet dúsítani pl. tésztával, gríznokedlivel vagy esetleg karikára vágott virslivel.
Sóztam, borsoztam, beleraktam a kerti fűszerek szárakról leszedett leveleit is, felforraltam, majd a falatnyi darabokra vágott kelkáposztát szórtam bele. Kb. 8–10 perc szelíd forralás után gyakorlatilag kész volt. Lehúztam a tűzről, és belekevertem a petrezselyemzölddel együtt finomra vágott új fokhagymát is. (Forrás és fotó: makkakonyha.com)

Csőben sült zöldségek
Hozzávalók

  • 1000g kelbimbó
  • 600g sárgarépa
  • 500g mélyhűtött zöldborsó
  • 50g vaj
  • 500ml habtejszín (30%)
  • só, bors, kurkuma, szerecsendió

Elkészítése

A megtisztított kelbimbót és a megtisztított 1 cm vastagra vágott sárgarépát sós vízben feltesszük főni. (A karikák vastagsága – természetesen – ízlés szerint lehet más is, de 5mm alatti vastagságra ebben az esetben már nem érdemes vágni.) A zsenge mélyhűtött borsót csak a kelbimbó/sárgarépa elkészülte előtt nem sokkal tegyük a vízbe, mert hamar megpuhul (a zöldborsó meg is tréfálhat, ha nem jó minőségű, mert annak ellenére, hogy a “zsenge” jelző került a csomagolásra, igen nagyok az eltérések.)

Ha a zöldségeink majdnem megpuhultak, öntsük őket kivajazott tepsiben és öntsük rá a habtejszínt. Őröljönk rá borsot, reszeljünk rá szerecsendiót és szórjuk meg kurkumával, majd fakanállal keverjük össze és helyezzük sütőbe. A sütőt 160°C-ra melegítettem elő és ezen a hőmérsékleten sütöttem 20 percig. Majd 20 perc elteltével a hőmérsékletet 120°C-ra állítottam és ezen a hőmérsékleten sütöttem 70 percig. Sütés közben falkanállal időnként keverjük meg a zöldségeket. Az étel akkor készült el, amikor a tejszín már nem híg, hanem szép sűrű mártás, és a kelbimbó felszíne is kezd barnulni.

Az étel ízlés szerin reszelt sajttal is megszórható és más zöldségekkel is gazdagítható. (Forrás: foodandwine.hu)
naspolylekvár-400x266Naspolya lekvár
Hozzávalók

  • 1 kg naspolya
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom héja
  • 1 narancs héja
  • fél tk fahéj
  • fél mk őrölt szegfűszeg

Elkészítése

A naspolyát alaposan megmosom, majd annyi vízben, ami ellepi 10 percig főzöm. Lehúzom a héját és a többi hozzávalóval 30 percig főzöm. Mikor elkészült, leszűröm belőle a magokat és még forrón steril üvegekbe töltöm. (Forrás és fotó: origo.hu/tafelspicc)

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Diópálinka vagy diólikőr?

szucseva

Milyen a jó dughagyma és fokhagyma-szaporítóanyag?

szucseva

Zöldséglevesek királynője a karalábé

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató