Minek van január elején is szezonja? Betakarítható a cikória, a csicsóka, a kökény és a naspolya, valamint a kamrában biztosan van még alma, burgonya, cékla, hagyma (vörös- és fokhagyma egyaránt) és káposzta több fajtája, retek, répa és zeller.
Mi mindent készíthetünk?
Az alapanyagokat tekintva egy finom, sűrű zöldségleves elkészítése adja magát, valamint ajánljuk a csőben sült zöldségeket is, édességnek pedig naspolya lekvárt is készíthetünk.
- 2-3 ek olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 3 szál sárgarépa
- 3 szál petrezselyemgyökér a zöldjével együtt
- 1 db zeller a zöldjével együtt
- 1 db karalábé
- 4-5 levél kelkáposzta
- 500-600 g zöldborsó
- 4 db krumpli
- 4-5 ág borsikafű
- 4-5 ág oregánó
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só, bors
Csőben sült zöldségek
Hozzávalók
- 1000g kelbimbó
- 600g sárgarépa
- 500g mélyhűtött zöldborsó
- 50g vaj
- 500ml habtejszín (30%)
- só, bors, kurkuma, szerecsendió
Elkészítése
A megtisztított kelbimbót és a megtisztított 1 cm vastagra vágott sárgarépát sós vízben feltesszük főni. (A karikák vastagsága – természetesen – ízlés szerint lehet más is, de 5mm alatti vastagságra ebben az esetben már nem érdemes vágni.) A zsenge mélyhűtött borsót csak a kelbimbó/sárgarépa elkészülte előtt nem sokkal tegyük a vízbe, mert hamar megpuhul (a zöldborsó meg is tréfálhat, ha nem jó minőségű, mert annak ellenére, hogy a “zsenge” jelző került a csomagolásra, igen nagyok az eltérések.)
Ha a zöldségeink majdnem megpuhultak, öntsük őket kivajazott tepsiben és öntsük rá a habtejszínt. Őröljönk rá borsot, reszeljünk rá szerecsendiót és szórjuk meg kurkumával, majd fakanállal keverjük össze és helyezzük sütőbe. A sütőt 160°C-ra melegítettem elő és ezen a hőmérsékleten sütöttem 20 percig. Majd 20 perc elteltével a hőmérsékletet 120°C-ra állítottam és ezen a hőmérsékleten sütöttem 70 percig. Sütés közben falkanállal időnként keverjük meg a zöldségeket. Az étel akkor készült el, amikor a tejszín már nem híg, hanem szép sűrű mártás, és a kelbimbó felszíne is kezd barnulni.
Az étel ízlés szerin reszelt sajttal is megszórható és más zöldségekkel is gazdagítható. (Forrás: foodandwine.hu)
Naspolya lekvár
Hozzávalók
- 1 kg naspolya
- 20 dkg cukor
- 1 citrom héja
- 1 narancs héja
- fél tk fahéj
- fél mk őrölt szegfűszeg
Elkészítése
A naspolyát alaposan megmosom, majd annyi vízben, ami ellepi 10 percig főzöm. Lehúzom a héját és a többi hozzávalóval 30 percig főzöm. Mikor elkészült, leszűröm belőle a magokat és még forrón steril üvegekbe töltöm. (Forrás és fotó: origo.hu/tafelspicc)