Ételtcsakokosan
zöldségleves-400x300

Minek van január elején is szezonja? Betakarítható a cikória, a csicsóka, a kökény és a naspolya, valamint a kamrában biztosan van még alma, burgonya, cékla, hagyma (vörös- és fokhagyma egyaránt) és káposzta több fajtája, retek, répa és zeller. 

Mi mindent készíthetünk?
Az alapanyagokat tekintva egy finom, sűrű zöldségleves elkészítése adja magát, valamint ajánljuk a csőben sült zöldségeket is, édességnek pedig naspolya lekvárt is készíthetünk.zöldsĂ©gleves-400x300

Zöldségleves
  • 2-3 ek olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 3 szál petrezselyemgyökér a zöldjével együtt
  • 1 db zeller a zöldjével együtt
  • 1 db karalábé
  • 4-5 levél kelkáposzta
  • 500-600 g zöldborsó
  • 4 db krumpli
  • 4-5 ág borsikafű
  • 4-5 ág oregánó
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • só, bors
A zöldségeket megtisztítottam és felaprítottam: a répákat hosszában félbe, aztán felszeleteltem, a zellert és a karalábét a krumplival együtt kockákra, a zeller zöldjét keskenyebb csíkokra. A felhevített olívaolajra raktam a megtisztított és vékonyan felszeletelt hagymát, kicsit átpároltam. Ezután következtek a felaprított zöldségek, picit átpirítottam az egészet. Felengedtem vízzel, nem kell hozzá túl sok víz, csak lepje el a zöldségeket, nem szeretjük, ha a végén a sok lében csak úszkálnak. Ez főleg akkor fontos, ha nem dúsítjuk semmivel a levest, mert a zöldségek kissé összeesnek a főzés hatására. Lehet dúsítani pl. tésztával, gríznokedlivel vagy esetleg karikára vágott virslivel.
Sóztam, borsoztam, beleraktam a kerti fűszerek szárakról leszedett leveleit is, felforraltam, majd a falatnyi darabokra vágott kelkáposztát szórtam bele. Kb. 8–10 perc szelíd forralás után gyakorlatilag kész volt. Lehúztam a tűzről, és belekevertem a petrezselyemzölddel együtt finomra vágott új fokhagymát is. (Forrás és fotó: makkakonyha.com)

Csőben sült zöldségek
Hozzávalók

  • 1000g kelbimbó
  • 600g sárgarépa
  • 500g mélyhűtött zöldborsó
  • 50g vaj
  • 500ml habtejszín (30%)
  • só, bors, kurkuma, szerecsendió

Elkészítése

A megtisztított kelbimbót és a megtisztított 1 cm vastagra vágott sárgarépát sós vízben feltesszük főni. (A karikák vastagsága – természetesen – ízlés szerint lehet más is, de 5mm alatti vastagságra ebben az esetben már nem érdemes vágni.) A zsenge mélyhűtött borsót csak a kelbimbó/sárgarépa elkészülte előtt nem sokkal tegyük a vízbe, mert hamar megpuhul (a zöldborsó meg is tréfálhat, ha nem jó minőségű, mert annak ellenére, hogy a “zsenge” jelző került a csomagolásra, igen nagyok az eltérések.)

Ha a zöldségeink majdnem megpuhultak, öntsük őket kivajazott tepsiben és öntsük rá a habtejszínt. Őröljönk rá borsot, reszeljünk rá szerecsendiót és szórjuk meg kurkumával, majd fakanállal keverjük össze és helyezzük sütőbe. A sütőt 160°C-ra melegítettem elő és ezen a hőmérsékleten sütöttem 20 percig. Majd 20 perc elteltével a hőmérsékletet 120°C-ra állítottam és ezen a hőmérsékleten sütöttem 70 percig. Sütés közben falkanállal időnként keverjük meg a zöldségeket. Az étel akkor készült el, amikor a tejszín már nem híg, hanem szép sűrű mártás, és a kelbimbó felszíne is kezd barnulni.

Az étel ízlés szerin reszelt sajttal is megszórható és más zöldségekkel is gazdagítható. (Forrás: foodandwine.hu)
naspolylekvár-400x266Naspolya lekvár
Hozzávalók

  • 1 kg naspolya
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom héja
  • 1 narancs héja
  • fél tk fahéj
  • fél mk őrölt szegfűszeg

Elkészítése

A naspolyát alaposan megmosom, majd annyi vízben, ami ellepi 10 percig főzöm. Lehúzom a héját és a többi hozzávalóval 30 percig főzöm. Mikor elkészült, leszűröm belőle a magokat és még forrón steril üvegekbe töltöm. (Forrás és fotó: origo.hu/tafelspicc)

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hogyan válasszunk bevásárló alkalmatosságot?

eteltcsakokosan

Mit tehetek ha penészes?…

eteltcsakokosan

Növényi tejek

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató