Ételtcsakokosan

Ízek és ínyencek fesztiválja

2013. június 21.

Az idén újra megszervezték ezt a méltán híres fesztivált a Millenárison, amely a kulináris élvezetek hódolóinak szól. Négy nap, amely csakis a kiemelt, nagyon különleges ételekről szólt és a helyszín sem volt mindennapi. A kiállítók is exkluzívak, a különleges ételek mellett neves személyekkel, séfekkel is találkozhattunk.

Szerintem csak a képzelet szab határt a séfeknek, vagyis a műremekeiknek. No, de nekik olyan nincs is − mármint határaik.

A fesztivál fő témája az idén a jó öreg magyaros gulyás volt. Láthattuk, hogy a gulyás elkészíthető többféleképpen is, pláne azoknak, akik ilyen nagyban művelik a szakácsművészetet.

Volt ott olyan „igazi” gulyásleves, meg olyan, amelynek a teljes „tartalmát” külön halmozták a mélytányérra, majd egy zselészerű kockát tettek hozzá, amely állítólag a gulyás szíve volt, és ettől ámult el a zsűri igazán. De volt itt gulyáshab és -mártás is.

Engem ámulatba inkább az egyik fagyi hozott. No vajon melyik? Hát persze, hogy a gulyásfagyi! Érdeklődő, nyitott ember vagyok az új dolgokra, de hiába mondták el a sztárséfek, hogy hogyan is lesz ízében, állagában gulyásos a fagyi – vagy inkább fagyis a gulyás? – hát nem igazán győztek meg!

A tavalyihoz képest, kétszer annyi étterem sorakozott fel, és mutatta be magát ezen az eseményen.

2013-ban már nemcsak a „nemzet kulináris oktatása” volt a cél, hanem a szakma fejlesztése is, hiszen a fesztivál első napja a szakmának szólt. A legnevesebb kistermelők, sajtkészítők és az éttermesek találkozhattak egymással. A fesztiválon tanácsokat kaptak az érdeklődők, és az éttermek képviselői főzőbemutatóval egybekötött kóstolókat tartottak a nagyközönségnek és a szakmabelieknek. A tavalyi rekordszámú kiállítóhoz képest is még tovább bővült a kínálat az idén. Jóval több étterem, gourmet bolt jelent meg, sőt az említettek mellett ismét helyet kaptak a minőségi sörök, kávék, cukrásztermékek és pékáruk is.

Bizony, itt van a nagy fesztiválok ideje. Aki csak teheti, látogasson el egyre-kettőre, nekem mindig jó kikapcsolódás ez.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Fekete, fehér, tarka…

eteltcsakokosan

Félig fűszer, félig zöldség – A torma

eteltcsakokosan

Fel kell forralni?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató