Ételtcsakokosan

Itt van az ősz, itt van újra…az almaszezon

2016. szeptember 6.

Az almát ősidők óta ismeri az ember, az egyik legalapvetőbb gyümölcsünk. Rendkívül sok típus, számtalan fajta és fajtacsoport létezik, alapfajták és klónok, nem könnyű eligazodni közöttük. A fajták ismertetésével könyveket lehetne megtölteni, de a hétköznapokban nincs is szükség ennyi ismeretre, elég, ha azt a néhány fajtát (vagy fajtacsoportot) ismerjük, amihez a boltok polcain hozzájutunk.

apple-1589869_1280

A legidősebbek még emlékeznek a régi, azóta eltűnt házikerti fajtákra, azután egyeduralkodó lett a Jonatán, kiegészülve a Goldennel és a Starkinggal. Sokáig szinte nem is termesztettek más faját hazánkban, a nemesítés is csak a Jonatán klónjaira koncentrált.

alma

Ezt a három hagyományos fajtát, vagy inkább fajtacsoportot mindenki ismeri, de milyen fajták vannak még, amelyeket megtalálhatunk az áruházak vagy a zöldségesboltok polcain?

05 Gála1A szezon elején találkozhatunk a Gala jellegzetes, sárga alapszínen narancspiros színeződésű, kifejezetten édes-aromás gyümölcseivel. Nem tárolható sokáig, ezért hamar átadja a helyet a később érő, jobban tárolható fajtáknak, mint a milyen a Jonatán és Golden keresztezéséből származó Jonagold. Ez a fajta a szülők legjobb tulajdonságait egyesíti, finom, aromás ízű, szabályozott légterű tárolóban hosszan eltartható. Kiváló tárolhatóságáról ismert a szintén Jonatán fajtakörből származó Idared, amely sajnos nem nagyon örökölte azt az ízvilágot, ami miatt a Jonatán oly népszerű volt egykoron.

Nem tagadhatja le Golden származását a japán nemesítésű Mutsu, amely örökölte a Golden színét és kiváló ízvilágát, amit akár tavaszig is képes megőrizni a tárolás alatt. Szintén Golden eredetű fajta az Elstar, amely megfelelő körülmények között (szabályozott légtér) tavaszig eltartható és kifejezetten finom ízű alma. 18 Granny_smith_applesA fogkrémreklámok is segítették elterjedését a hazai kínálatban az igazi zöldalmának, azaz a Granny Smith-nek, amely éretten is zöld színű (hazai termesztésben a napos oldalon enyhe pirosas színt kaphat) és nem tévesztendő össze az éretlen állapotában zöld Goldennel. Jól tárolható, húsa kemény, íze enyhén savanykás.

Napjainkra a finom íz és a jó tárolhatóság mellett vásárlói szempont lett az alma esetében is az előállítási körülmények ismerete, pontosabban komoly igény van a minél kisebb környezeti terhelés mellett termesztett integrált, vagy ökológiai gazdálkodásból származó gyümölcsökre. Ennek okán a nemesítés fontos szempontja lett a rezisztencia, sorra jelennek meg az új fajták, amelyek bizonyos szinten ellenállnak a betegségeknek és ezért a korábbiakhoz képest sokkal kevesebb növényvédelmi kezeléssel termeszthetők.

07 JonathanM41bA Jonatánt a betakarításig 15-ször vagy rosszabb esetben akár 20-szor is kellett permetezni, addig egy rezisztens fajta pl. Florina vagy Topaz beéri évi 5-7 kezeléssel. Éppen ezért házikerti termesztésre is ezek az ellenálló fajták javasolhatók, amelyek kis növekedésű alanyra oltva könnyen kezelhető fákká növekednek, valamint íz és aroma terén sem vallanak szégyent.

2015-ben az OMÉK-on almákat kóstoltatott a Szupermenta csapata a látogatókkal, íme az erről készült videó!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A cseresznyét minden gyerek szereti

eteltcsakokosan

Ételek stressz ellen

eteltcsakokosan

Uborka, a szuperzöldség – eláruljuk, mért!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató