A karácsony egyszerűen elképzelhetetlen mézeskalács nélkül, az advent része és kellemes családi program a sütés és a díszítés. Ilyen tájban kell elkészíteni a süteményt, hogy “visszapuhuljon” karácsonyra. Való igaz, hogy a méz miatt hűlés közben megkeményedik, de dobozban almaszeletek között illatos és puha lesz az ünnepekre. Íme a mi receptünk!
Hozzávalók:
-
12,5 dkg méz
-
6 dkg cukor
-
5 dkg vaj
-
25 dkg liszt
-
2 tk őrölt fahéj
-
csipetnyi só
-
2 tk őrölt gyömbér
-
1 tk szódabikarbóna
-
1 tk ánizs és őrölt szegfűszeg
-
5 dkg reszelt narancshéj
Elkészítése:
A mézet, a cukrot és a vajat addig melegytjük, amíg a cukor fel nem olvad, majd kihűtjük. A lisztet, a fűszereket és a szódabikarbónát összekeverjük, mjad a szirupot is hozzáadjuk. A tésztát egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap lisztezett deszkán 4-5 mm vékonyra nyújtjuk és különböző formákat szaggatunk (manapság sokféle mókás formát találni a boltok polcain). Előmelegített forma segítségével 180 fokon 15 percig sütjük a figurákat. Mindig figyeljük a sütiket sülés közben, mert könnyen megégnek és keserű ízük lesz.
Lehet díszíteni a hagyományos tojásfehérje és porcukor keverékéből készült mázzal, de belemárthatjuk olvasztott csokoládéba a formákat, vagy sütés előtt mandulát, diót nyomhatunk a tetejükre.
Élelmiszerbiztonsági tippek:
-
Tiszta kéz, tiszta edények és tiszta felület!
- Ellenőrizzük a tejtermékek fogyaszthatósági idejét!
- A lisztet szitáljuk át!
-
Narancsból kizárólag bio narancsot vegyünk, ha a héját használjuk!