Ételtcsakokosan

Itt a mézeskalács ideje

2014. december 8.
biscuit-83138_1280-1024x682

A karácsony egyszerűen elképzelhetetlen mézeskalács nélkül, az advent része és kellemes családi program a sütés és a díszítés. Ilyen tájban kell elkészíteni a süteményt, hogy “visszapuhuljon” karácsonyra. Való igaz, hogy a méz miatt hűlés közben megkeményedik, de dobozban almaszeletek között illatos és puha lesz az ünnepekre. Íme a mi receptünk!

biscuit-83138_1280-1024x682

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg méz
  • 6 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 2 tk őrölt fahéj
  • csipetnyi só
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk ánizs és őrölt szegfűszeg
  • 5 dkg reszelt narancshéj

Elkészítése:

A mézet, a cukrot és a vajat addig melegytjük, amíg a cukor fel nem olvad, majd kihűtjük. A lisztet, a fűszereket és a szódabikarbónát összekeverjük, mjad a szirupot is hozzáadjuk. A tésztát egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap lisztezett deszkán 4-5 mm vékonyra nyújtjuk és különböző formákat szaggatunk (manapság sokféle mókás formát találni a boltok polcain). Előmelegített forma segítségével 180 fokon 15 percig sütjük a figurákat. Mindig figyeljük a sütiket sülés közben, mert könnyen megégnek és keserű ízük lesz.

Lehet díszíteni a hagyományos tojásfehérje és porcukor keverékéből készült mázzal, de belemárthatjuk olvasztott csokoládéba a formákat, vagy sütés előtt mandulát, diót nyomhatunk a tetejükre.

Élelmiszerbiztonsági tippek:

  • Tiszta kéz, tiszta edények és tiszta felület!
  • Ellenőrizzük a tejtermékek fogyaszthatósági idejét!
  • A lisztet szitáljuk át!
  • Narancsból kizárólag bio narancsot vegyünk, ha a héját használjuk!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Állateledel a hűtőben

eteltcsakokosan

Befőzés – előkészületek

eteltcsakokosan

Fel kell forralni?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató