Ételtcsakokosan

Őseink eledele – mit ettek eleink?

2016. július 11.
cereals-1417868_640-400x270

Vajon miben különbözött őseink eledele a mai kor alapanyagaitól? Manapság is érdemes visszanyúlni az ősi ételekhez, hiszen gazdag tápanyagforrások és kedvező élettani hatással bírnak.

A régi korok növényei szerves egészet alkottak a környezetükkel és illeszkedtek az ökoszisztémába. Őseink hiedelme szerint a fán termő gyümölcsök, virágok az égi világgal hozhatók kapcsolatba, a földi világ növényei a kalászos növények (árpa, búza, köles), füvek, gombák, és a föld alatti világot az ehető gumós, hagymás és gyökérzöldségek jelképezték, őseink vélhetően e jelképrendszer alapján termesztették étkezésre szánt növényeiket.

Ma jellemzően háttérbe szorultak a tájfajták, amelyek korábban az adott tájegység sajátosságaihoz alkalmazkodva csökkentették a gazdálkodás természeti kockázatait, jó volna az ősi termesztés hagyományait továbbvinni, de ez sajnos nem minden esetben valósítható meg.

cereals-1417868_640-400x270

Az őseink által is jól ismert búza nemzetség valamennyi tagját az ún. vad alakorból vezetik le. Az újra „felfedezett” ősi búzafajtákból készített étel könnyen emészthető. A magas fehérjetartalmú ősi eredetű tönkölybúza reneszánszát éli, a reformtáplálkozás kedvelt alapanyaga.

Az árpát Eurázsiában „igénytelensége”miatt már az új-kőkor óta termesztik. A rövid nyarú északi tájakon fontos kenyérgabona; a déli, melegebb országokban főleg takarmánygabona.

Az árpagyöngyből (gersli) készült kása emberi fogyasztásra is kitűnő. Az árpa gyógyító hatású: gyomor- és idegnyugtató, hatásos a hörghurut, asztma ellen. Őseink is használták a szervezet tisztítására, lázcsillapításra, gyomorrontás kor, bőrkiütések megszüntetésére. Kiváló a rizs helyettesítésére, de hosszabb főzési idővel kell számolnunk.

A köles a kőkorszak óta termesztett gabonaféle. Őseink is ismerték és termesztették, de ételkultúránk nem alakult ki vele kapcsolatban. Fogyasztása Európában háttérbe szorult, a Föld népességének harmada azonban ma is alapélelemként fogyasztja. A köles sok kovasavat tartalmaz, gazdag fluorban, kénben, foszforban is, és nem elhanyagolható vas-,magnézium-, kálium-, cink stb. tartalma sem.

Kölesben gazdag étrend mellett a gyulladásos állapotok gyorsabban gyógyulnak. Könnyen emészthető, különösen alkalmas kisgyerekek, növekedésben lévő fiatalok, kismamák és betegek táplálására.

A zab mediterrán elterjedésű növény, magas protein- és zsírtartalma miatt emberi fogyasztásra és takarmánynak is alkalmas. E növényt őseink a Kárpát-medencében már „készen” találták, kultúrájukban akkoriban nem játszott főbb szerepet. Ma már a zab értékes takarmánygabona.

Emberi táplálkozás céljára is termesztik: zabpehely, zabliszt mellett csecsemő táp szerek készítésére is felhasználják. A koleszterinszint csökkentésével csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, vérnyomás-csökkentő és még folytathatnánk a sort.

A rozs az Óvilág mérsékelt égövének jellegzetes növényfaja. Mivel azonban a rozst „búza helyettesítőnek” vetették ott, ahol a búza számára nem alkalmas az éghajlat, őseinknek még nem volt szüksége erre a növényre, ilyen értelemben tehát nem tekinthető elődeink ételének.

A mérsékelt égöv alatt a búza után ma már a rozs a második kenyérgabona-növény. Lisztjéből jó minőségű kenyér készíthető.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Zöldséglevesek királynője a karalábé

eteltcsakokosan

A főtt ételek tárolásának művészete

eteltcsakokosan

Kell-e valamilyen képzettség…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató