Ételtcsakokosan

Itt a farsang, áll a bál…

2014. február 21.

A farsang vízkereszttől a nagyböjt első napjáig, vagyis húshagyó keddig tart. Több elmélet van, hogy hazánkba honnan is érkezhetett ez a szokás, de a legvalószínűbb, hogy német területről vettük át ezt a vidám ünnepet.

Ilyenkor hangos mulatság, tánc és zene veszi kezdetét. Karneváli a hangulat, amikor is ifjú és öreg beöltözik, ezzel szórakoztatva egymást, na meg a hiedelmeknek is így hódoltak.

Azt tartották sokan, hogy az ijesztő maszkokkal, jelmezekkel egyrészt a telet űzik el, másrészt a rossz szellemeket, a gonosz lidérceket.

A télűzéshez ilyenkor farsang táján hazánkban egy átvett délszláv eredetű szokás is kapcsolódik, ez pedig a busójárás. Mohács régóta híres erről a szokásról, amikor is megtelik a város minden utcája és hömpölygő tömeg árasztja el az egész várost. 9 éve lehetett, mikor mi is részt vettünk a mohácsi busójáráson egy kisebb baráti társasággal. Akkor még ifjan, gyerkőcök nélkül vágtunk bele a mulatságba 🙂 !

Volt ott hurka, kolbász, lángos, hatalmas szénabálák égtek, melyeken „boszorkányokat” égettek. Nagy menet vitte a koporsót, amellyel a telet temették el. Mohács legmagasabb pontjától eljutottunk a Dunáig, miközben nagy csinnadratta kísérte utunkat.

A busónak beöltözött hatalmas férfiemberek külön kuriózumnak számítanak.  Hangos kerepléssel és tánccal járnak-kelnek a nép között hol ijesztgetve, hol incselkedve velük.

Van egy mondás, miszerint, ha egy busó fiú (pláne, ha kettő) kicsit évődve körbetáncol egy hölgyet, akkor nagy termékenységnek fog örvendeni a lány. Szeretném viccesen megjegyezni, hogy abban az évben engem körbetáncolt két busó fiú, és még abban az évben megszületett Anna lányom is 🙂

(Remélem, a fenti sorok nem félreérthetőek, csak a hiedelmet szerettem volna igazolni, mert nálam bevált! 🙂 )

A farsang sokunknál az evésről-ivásról szól, s ami először beugrik mindenkinek, az a farsangi fánk. A nagymamám gyönyörű szalagos fánkjával senki sem tud versenyezni. Az a rutin, szeretet, ahogy ő sütött, főzött, semmihez sem hasonlítható.
Van egy városiasabb és rendkívül egyszerű fánkrecept, amelyet a sokat dolgozó anyukák idejébe is belefér. Garantáltan gyors és finom!
Egérke fánk hozzávalók:

  • 2,5 dl tej
  • egy pohár liszt
  • 2 ek. cukor vagy természetes édesítő
  • kevés só
  • 2 tojás
  • olaj a sütéshez
  • fahéjas porcukor és baracklekvár az elfogyasztásához

Elkészítése:

A tejet a cukorral, sóval felforraljuk. Ha már forr a tej, lassan, adagonként hozzáadjuk a lisztet, méghozzá folyamatos keverés mellett, nehogy csomós legyen. Ezután már levesszük a tűzről és a tojásokat hozzáadva, turmix-szal keverünk még rajta.(A tojásokat felhasználás előtt alaposan mossátok meg!) Míg az olajat közepesen forróra hevítjük, addig egy olajba mártott evőkanállal formázni kezdjük a fánkot. Beletesszük az olajba a fánkocskákat, majd rövid sütés után kikapjuk őket, és papíron lecsurgatjuk róluk a felesleges olajat. Díszítsétek porcukorral, lekvárral és egy kis citromfűvel!

Jó étvágyat, és jó mulatozást kívánok! 🙂

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Újdonságok a Nébih Oktatási Programjában

eteltcsakokosan

Van-e különbség?…

szucseva

Fiatal korban, tudatosan

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató