Ételtcsakokosan

Itt a farsang, áll a bál…

2014. február 21.

A farsang vízkereszttől a nagyböjt első napjáig, vagyis húshagyó keddig tart. Több elmélet van, hogy hazánkba honnan is érkezhetett ez a szokás, de a legvalószínűbb, hogy német területről vettük át ezt a vidám ünnepet.

Ilyenkor hangos mulatság, tánc és zene veszi kezdetét. Karneváli a hangulat, amikor is ifjú és öreg beöltözik, ezzel szórakoztatva egymást, na meg a hiedelmeknek is így hódoltak.

Azt tartották sokan, hogy az ijesztő maszkokkal, jelmezekkel egyrészt a telet űzik el, másrészt a rossz szellemeket, a gonosz lidérceket.

A télűzéshez ilyenkor farsang táján hazánkban egy átvett délszláv eredetű szokás is kapcsolódik, ez pedig a busójárás. Mohács régóta híres erről a szokásról, amikor is megtelik a város minden utcája és hömpölygő tömeg árasztja el az egész várost. 9 éve lehetett, mikor mi is részt vettünk a mohácsi busójáráson egy kisebb baráti társasággal. Akkor még ifjan, gyerkőcök nélkül vágtunk bele a mulatságba 🙂 !

Volt ott hurka, kolbász, lángos, hatalmas szénabálák égtek, melyeken „boszorkányokat” égettek. Nagy menet vitte a koporsót, amellyel a telet temették el. Mohács legmagasabb pontjától eljutottunk a Dunáig, miközben nagy csinnadratta kísérte utunkat.

A busónak beöltözött hatalmas férfiemberek külön kuriózumnak számítanak.  Hangos kerepléssel és tánccal járnak-kelnek a nép között hol ijesztgetve, hol incselkedve velük.

Van egy mondás, miszerint, ha egy busó fiú (pláne, ha kettő) kicsit évődve körbetáncol egy hölgyet, akkor nagy termékenységnek fog örvendeni a lány. Szeretném viccesen megjegyezni, hogy abban az évben engem körbetáncolt két busó fiú, és még abban az évben megszületett Anna lányom is 🙂

(Remélem, a fenti sorok nem félreérthetőek, csak a hiedelmet szerettem volna igazolni, mert nálam bevált! 🙂 )

A farsang sokunknál az evésről-ivásról szól, s ami először beugrik mindenkinek, az a farsangi fánk. A nagymamám gyönyörű szalagos fánkjával senki sem tud versenyezni. Az a rutin, szeretet, ahogy ő sütött, főzött, semmihez sem hasonlítható.
Van egy városiasabb és rendkívül egyszerű fánkrecept, amelyet a sokat dolgozó anyukák idejébe is belefér. Garantáltan gyors és finom!
Egérke fánk hozzávalók:

  • 2,5 dl tej
  • egy pohár liszt
  • 2 ek. cukor vagy természetes édesítő
  • kevés só
  • 2 tojás
  • olaj a sütéshez
  • fahéjas porcukor és baracklekvár az elfogyasztásához

Elkészítése:

A tejet a cukorral, sóval felforraljuk. Ha már forr a tej, lassan, adagonként hozzáadjuk a lisztet, méghozzá folyamatos keverés mellett, nehogy csomós legyen. Ezután már levesszük a tűzről és a tojásokat hozzáadva, turmix-szal keverünk még rajta.(A tojásokat felhasználás előtt alaposan mossátok meg!) Míg az olajat közepesen forróra hevítjük, addig egy olajba mártott evőkanállal formázni kezdjük a fánkot. Beletesszük az olajba a fánkocskákat, majd rövid sütés után kikapjuk őket, és papíron lecsurgatjuk róluk a felesleges olajat. Díszítsétek porcukorral, lekvárral és egy kis citromfűvel!

Jó étvágyat, és jó mulatozást kívánok! 🙂

Kapcsolódó tartalmak


Kívül belül szépít az uborka

Az uborka levelét, termését és gyökerét már régóta hasznosítják az ismert jótékony hatásai miatt. Nagyon gazdag ásványi anyagokban, főként foszfor, kálium, magnézium, nátrium és vastartalma jelentős, ezen kívül sokféle vitamint is tartalmaz.
Tovább olvasom

Páratlan páros – cseresznye és meggy

Május és június nem telhet el anélkül, hogy cseresznye és meggy ne kerüljön az asztalunkra. A piacon és a kertekben nagyon sokféle fajtával találkozhatunk és nem is mindig könnyű eldönteni elsőre, hogy melyikkel van dolgunk, különösen akkor, ha a cseresznye és a meggy vérvonala keveredik.
Tovább olvasom

Related posts

Irodalmi étvágygerjesztő – Mit evett Krúdy és mi volt Ady kedvenc étele?

eteltcsakokosan

Fontos vitaminforrás a retek

eteltcsakokosan

Gombás sertéstokány, édesburgonya-rösztivel

Nagy-RicsoyN

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató