Ételtcsakokosan

Ismerjük meg a zellert!

2022. június 23.

Talán nem mindenki tudja, hogy a zellernek három változata ismert világszerte, a metélő zeller, a szárzeller és a gumós zeller. Noha a szárzeller felhasználása is egyre elterjedtebb, cikkünkben az utóbbival fogunk foglalkozni, mivel a gumós változatot termelik Magyarországon.

A zeller, Apium graveolens, a zellerfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény. B1, B2, C-vitaminban gazdag, ásványianyag és illóolaj tartalma is jelentős. A népi gyógyászatban emésztési panaszok, étvágytalanság esetén alkalmazzák, valamint vízhajtóként.

A 14 jelölésköteles allergén közé tartozik, az Európai Parlament és Tanács 1169/2011/EU rendelete alapján. Amennyiben a családban van zellerre allergiás személy, minden összetevőt olvassunk el a csomagolt élelmiszereken, kiemelt figyelemmel járjunk el fűszerek, levesporok esetében, valamint éttermekben az étel rendelésekor érdeklődjünk az összetevőkről pl. húslevesben tradicionálisan belefőznek zellert.

Amennyiben a családban van zellerre allergiás személy, minden összetevőt olvassunk el a csomagolt élelmiszereken, kiemelt figyelemmel járjunk el fűszerek, levesporok esetében, valamint éttermekben az étel rendelésekor érdeklődjünk az összetevőkről pl. húslevesben tradicionálisan belefőznek zellert.

Termesztés

A zeller hidegre érzékeny növény, bőséges, rendszeres öntözést igényel. A tápanyagokban gazdag, könnyű, homokos talaj a legideálisabb számára. Célszerű növényházakban felnevelt palántát vásárolni és a fagyok elmúltával elültetni. A levelek táplálják a gumót, ezért fontos, hogy a gumót csak felhasználás előtt válasszuk el a zöldjétől, így azok frissek lesznek.

Vásárlás

A zellert általában ömlesztve árulják. Vásárláskor válasszunk kisebb vagy közepes darabokat, mert a nagyobbak belseje sokszor szivacsos, bár ez is fogyasztható. Csak száraz zellert vásároljunk, ha a gumó puha, akkor valószínű, hogy fogyasztásra alkalmatlan lehet.

Tárolás

A zellert, akárcsak a többi gyökérzöldséget, célszerű pincében, nyirkos homokban tartani, de fa- vagy műanyag ládában akár az erkélyen is tárolható.

Tisztítás után, a zellergumót kb. 10 napig tárolhatjuk hűtőszekrényben, mélyhűtőben akár néhány hónapig is eláll. Lehetőség szerint alufóliában tároljuk, mert nylonzacskóban elszíneződhet.

Felhasználás

Felhasználás előtt célszerű 10 percre beáztatni, hogy megkönnyítsük a tisztítást. Hámozás után fontos, hogy ismét mossuk meg és utána aprítsuk a számunkra megfelelő módon.

Felhasználható nyersen salátákhoz, jól ízesíti a leveseket, paradicsomos ételeket, főzelékeket, mártásokat, hús- és tojásételeket. A diétás étkeztetésben is fontos szerepe lehet.

Szárított, őrölt állapotában jól zárható edényben kell tartani, így kiváló fűszer.

Kapcsolódó tartalmak


Kívül belül szépít az uborka

Az uborka levelét, termését és gyökerét már régóta hasznosítják az ismert jótékony hatásai miatt. Nagyon gazdag ásványi anyagokban, főként foszfor, kálium, magnézium, nátrium és vastartalma jelentős, ezen kívül sokféle vitamint is tartalmaz.
Tovább olvasom

Páratlan páros – cseresznye és meggy

Május és június nem telhet el anélkül, hogy cseresznye és meggy ne kerüljön az asztalunkra. A piacon és a kertekben nagyon sokféle fajtával találkozhatunk és nem is mindig könnyű eldönteni elsőre, hogy melyikkel van dolgunk, különösen akkor, ha a cseresznye és a meggy vérvonala keveredik.
Tovább olvasom

Related posts

Információk a termék túl oldalán – 2. rész

eteltcsakokosan

Az egészséges bodzaszörp

eteltcsakokosan

Tavaszi fűszerek II.

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató