Ételtcsakokosan

Ismerjük meg a zellert!

2022. június 23.

Talán nem mindenki tudja, hogy a zellernek három változata ismert világszerte, a metélő zeller, a szárzeller és a gumós zeller. Noha a szárzeller felhasználása is egyre elterjedtebb, cikkünkben az utóbbival fogunk foglalkozni, mivel a gumós változatot termelik Magyarországon.

A zeller, Apium graveolens, a zellerfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény. B1, B2, C-vitaminban gazdag, ásványianyag és illóolaj tartalma is jelentős. A népi gyógyászatban emésztési panaszok, étvágytalanság esetén alkalmazzák, valamint vízhajtóként.

A 14 jelölésköteles allergén közé tartozik, az Európai Parlament és Tanács 1169/2011/EU rendelete alapján. Amennyiben a családban van zellerre allergiás személy, minden összetevőt olvassunk el a csomagolt élelmiszereken, kiemelt figyelemmel járjunk el fűszerek, levesporok esetében, valamint éttermekben az étel rendelésekor érdeklődjünk az összetevőkről pl. húslevesben tradicionálisan belefőznek zellert.

Amennyiben a családban van zellerre allergiás személy, minden összetevőt olvassunk el a csomagolt élelmiszereken, kiemelt figyelemmel járjunk el fűszerek, levesporok esetében, valamint éttermekben az étel rendelésekor érdeklődjünk az összetevőkről pl. húslevesben tradicionálisan belefőznek zellert.

Termesztés

A zeller hidegre érzékeny növény, bőséges, rendszeres öntözést igényel. A tápanyagokban gazdag, könnyű, homokos talaj a legideálisabb számára. Célszerű növényházakban felnevelt palántát vásárolni és a fagyok elmúltával elültetni. A levelek táplálják a gumót, ezért fontos, hogy a gumót csak felhasználás előtt válasszuk el a zöldjétől, így azok frissek lesznek.

Vásárlás

A zellert általában ömlesztve árulják. Vásárláskor válasszunk kisebb vagy közepes darabokat, mert a nagyobbak belseje sokszor szivacsos, bár ez is fogyasztható. Csak száraz zellert vásároljunk, ha a gumó puha, akkor valószínű, hogy fogyasztásra alkalmatlan lehet.

Tárolás

A zellert, akárcsak a többi gyökérzöldséget, célszerű pincében, nyirkos homokban tartani, de fa- vagy műanyag ládában akár az erkélyen is tárolható.

Tisztítás után, a zellergumót kb. 10 napig tárolhatjuk hűtőszekrényben, mélyhűtőben akár néhány hónapig is eláll. Lehetőség szerint alufóliában tároljuk, mert nylonzacskóban elszíneződhet.

Felhasználás

Felhasználás előtt célszerű 10 percre beáztatni, hogy megkönnyítsük a tisztítást. Hámozás után fontos, hogy ismét mossuk meg és utána aprítsuk a számunkra megfelelő módon.

Felhasználható nyersen salátákhoz, jól ízesíti a leveseket, paradicsomos ételeket, főzelékeket, mártásokat, hús- és tojásételeket. A diétás étkeztetésben is fontos szerepe lehet.

Szárított, őrölt állapotában jól zárható edényben kell tartani, így kiváló fűszer.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Környezettudatosan a konyhában is!

eteltcsakokosan

Fogyasszunk-e étrend-kiegészítőket?

eteltcsakokosan

Tüskés barátunk a szeder

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató