Ételtcsakokosan

Internetes ételrendelés, házhozszállítással

2013. február 11.
internetes-rendelespizza-300x200

internetes-rendelespizza-300x200

Rohanó világunkban egyre többen veszik igénybe a telefonon, vagy Interneten rendelhető étel-házhozszállítást. Nem mindegy azonban, hogy honnan, és mit rendelünk. Az étteremben lehetőségünk van felmérni, milyen körülmények között készült a tálalt étel és közvetlenül jelezhetjük, ha valamivel gondunk van. Házhozszállításkor erre nincs lehetőségünk, az ételrendelést népszerűsítő honlap, vagy szórólap tartalma és az étel kiszállításának módja azonban sokat elárul egy vállalkozás hozzáállásáról, élelmiszer-biztonsági ismereteiről. A pizza, bolognai spagetti, csirkemájjal töltött sertésborda, vagy más ínycsiklandó étel rendelésekor érdemes figyelni az apró, árulkodó jelekre.

Mielőtt rendelne…

Rendelés előtt mindig győződjön meg arról, hogy az ételt elkészítő vállalkozás neve, elérhetősége (címe, telefonszáma, telephelye) fel van-e tüntetve a honlapon, szórólapon. Ez főként akkor szükséges, ha először rendel valahonnan, és nem ismeri az éttermet, illetve főzőkonyhát, ahonnan a kiszállítás történik. Előfordul ugyanis, hogy olyan cégek hirdetik szolgáltatásaikat, melyeknek nincs működési engedélye, nincsenek ellenőrizve, szakmai ismeretekkel sem rendelkező személyzetet alkalmaznak, megfelelő konyhával sem rendelkeznek és az étel magánlakásban készül.

Bizalmat ébreszthet, ha a vállalkozás a honlapján, szóróanyagaiban megad egy olyan elérhetőséget, melyen reklamáció esetén ténylegesen elérhető.

Ne csak aszerint válasszon, éppen mit kíván meg. Gondolkozzon kicsit élelmiszer-biztonsági szempontból is. Különösen kockázatos, vagy gyorsan romló ételt, pl. madártejet, nyers tojást tartalmazó (pl:tatár bifsztek, tiramisu), vagy csak félig átsütött ételt (pl. steak), majonézes salátát, tojásos galuskát saját érdekében ne rendeljen, még ha szerepel is a kínálat között Ezeket inkább maga készítse el, vagy étteremben kérje!

Szállítási feltételek

A kiszállító feladata és felelőssége, hogy az elkészült ételt jól zárható, egyszer használatos dobozba csomagolja és lezárja, oly módon, hogy az szállításkor ne nyílhasson ki, utólagosan ne szennyeződhessen. A lezárt dobozt jelöléssel kell ellátnia. Az étel neve, származási helye, fogyaszthatósági / minőség-megőrzési ideje mellett fogyasztási és tárolási „szabályokat” (pl. „fogyasztásig hűtve kell tárolni” vagy „fogyasztás előtt az étel felforrósítása szükséges”) is fel kell tüntetnie. Az étel átvételekor a jelölés meglétére érdemes odafigyelni.

Az étel kiszállítása kizárólag engedélyezett gépjárművel, pl. motorkerékpárral, személygépkocsival történhet, működő melegen tartó és/vagy hűtőtáskában, -ládában. Műanyag rekeszben, kosárban, szobahőmérsékleten melegen tartást vagy hűtést igénylő étel nem szállítható.

Kiszállítással egy időben élelmiszeren kívül egyéb áru, illetve személy nem szállítható.

A szállítást végző egészségi állapota, ruházata, magatartása is árulkodó lehet. Élelmiszer-szállítással kizárólag egészséges (ún. egészségügyi kiskönyvvel rendelkező) személy foglalkozhat. Ruházatának láthatóan tisztának kell lennie. Szállítás közben – tekintettel arra, hogy kézmosási lehetősége szállítás közben többnyire nincsen – nem dohányozhat.

Nagyon gyakori hiba, hogy együtt szállítanak “hideget és meleget” anélkül, hogy azokat jól elkülönítenék, szigetelnék. Ilyenkor elkerülhetetlen, hogy az egyik étel ne melegedjen fel, a másik pedig ne hűljön le. A hideg ételeket és a meleg ételeket tehát külön-külön táskában kell szállítani. A meleg ételeknek átvételkor még forrónak kell lenni, el kell érnie a 63°C-ot. Elvárható esetben az Ön által rendelt meleg étel frissen készül, és a megrendeléstől számítva kb. 1 órán belül már az asztalára is kerül. Ha szállítása melegen tartó táskában vagy ládában történt, akkor ez a feltétel biztosított. Hideg ételeket hűtőtáskában, legfeljebb 5 °C szabad szállítani.

Tálalás előtt és után

A házhoz érkezett meleg ételt fogyasztás előtt javasolt felforrósítani, különösen akkor, ha nem elég forrón érkezett Nem elég csak megmelegíteni!

Étkezés előtt mindig mosson kezet!

Amennyiben a megrendelt ételt nem azonnal fogyasztja el, azt csak hűtőben szabad tárolni, semmiképpen sem szobahőmérsékleten! Fogyasztás előtt a meleg ételt át kell forrósítani.

Amennyiben gyermeknek, illetve idősnek is rendelt ételt, úgy fentiek teljesülésére kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen ők érzékenyebben reagálhatnak az esetleges fertőzésre, a nem megfelelően készített, kiszállított és tálalt étel elfogyasztására.

Az ételek Interneten, telefonon történő rendelése, házhoz szállíttatása életünket megkönnyítheti, feltéve, ha az étel a fogyasztást követő napokban nem okoz kellemetlen tüneteket, megbetegedést. Fenti jó tanácsok betartása esetén azonban Ön, mint fogyasztó mindent megtett azért, hogy ez ne fordulhasson elő.

Forrás: NÉBIH

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Milyen kritériumoknak kell megfelelni?…

eteltcsakokosan

Almás káposztasaláta + két öntet

eteltcsakokosan

Vitaminok és annak hiányuk

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató