Ételtcsakokosan

Ne együnk együtt a háziállatokkal!

2018. november 27.

Manapság családtagként tekintünk háziállatainkra, de mégsem a konyhában a helyük, mivel jelenlétük élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent a konyhában és az étkezőben.

Ne üljön a macska vagy madár a fűszerek, hozzávalók, konyharuhák közelében, kicsi korától kezdve szoktassuk le a konyhapultra történő felmászásról. A konyhai eszközök, edények, tálalóeszközök és tálak, evőeszköz, étkészlet, poharak legyenek elérhetetlenek az állatok számára. Eleve ne engedjük be a konyhába!
Mossunk kezet étkezés előtt, ez kiemelten fontos, ha állatot simogattunk. Az állatok szőréről, tollazatáról átkerülő kórokozók, szennyeződés az ételbe kerülve megbetegedést okozhat, így minden esetben figyeljünk a helyes kézmosásra.
Neveljük meg kedvenceiket, hogy ne az asztalon/asztal közelében egyenek, és ne kuncsorogjanak, hogy alkalom se lehessen az érintkezésre és keresztszennyeződésre. Tehát ne etessük evés közben az állatokat!
A biztonság kedvéért tartsuk külön az állatok tápját, eledelét a saját tartós élelmiszereinktől, legyen erre külön hely a garázsban, kamrában. Természetesen figyelve a felhasználhatósági időre és a tárolási javaslatokra.

  • Legyen külön helyen az etetőtáljuk és ivótáljuk, rendszeresen ott adjuk nekik a tápot, ételt.
  • Kutya/macska etetőtálját ne tegyük a hűtőbe. Ugyanúgy dobozoljuk be az esetleges maradékot és írjuk rá az állat nevét.
  • Mind a hozzávalóktól, mind a készételtől tartsuk távol az állatainkat. (Természetesen kivételt képez, ha az ételmaradékot megkapják.)
  • Figyeljünk, hogy a szemetest ne tudják kiborítani.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Rajtvonalnál a 2021. évi Élelmiszerbiztonsági Világnap

eteltcsakokosan

10 dolog… Amit az őszibarackról tudni kell

eteltcsakokosan

Milyen engedélyek szükségesek?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató