Ételtcsakokosan

Interneten árusított torta miatt kellett intézkedni

2015. április 29.

Közérdekű bejelentés alapján indított vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A laboratóriumi vizsgálatok határérték feletti azorubin színezéket találtak. A NÉBIH a tevékenység folytatását azonnal megtiltotta.

A NÉBIH-hez érkezett, közérdekű bejelentés alapján indított vizsgálatot a hivatal. Egy cukrász végzettség nélküli személy az interneten értékesített színes formatortákat. Termékeit jogsértő módon, ellenőrizetlen háztartási körülmények között készítette.

A hivatal szakemberei próbavásárlást követően analitikai laboratóriumban vizsgálták meg a terméket, melyben a határérték feletti mennyiségben volt azorubin színezék (E122).

Az azorubin egy olyan szintetikus színezék, amely az élelmiszereket piros színűre festi, jól oldódik vízben, és a fénnyel, hővel szemben rendkívüli módon ellenálló. Fogyasztása érzékenyeknél allergiát okozhat, nagyobb mennyiségben elfogyasztva pedig súlyosabb mellékhatásokat is kiválthat.

2015. április 1-jétől az azorubin felhasználására vonatkozó közösségi és hazai szabályozás szerint kötelező tájékoztatni a fogyasztókat a nem csomagolt élelmiszerek esetében is a színezék megnevezéséről, vagy E-számáról, valamint hogy „a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”.

A NÉBIH a tevékenység folytatását azonnal megtiltotta, az internetes felületet az érintett felszámolta.

A hivatal felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy:

  • internetes vásárlás esetén is csak biztonságos, hivatásos élelmiszer-forgalmazótól, élelmiszer-előállítótól vásároljanak,
  • a háztartási körülmények között előállított élelmiszerek nem ellenőrzöttek, nem forgalmazhatók,
  • cukrászati készítményt cukrász végzettséggel lehet közfogyasztásra előállítani,
  • az erősen színes sütemények legyenek gyanúsak,
  •  a sütemény forgalmazójától kérjék az összetételre vonatkozó adatokat,
  • interneten rendelt, jelölés nélküli élelmiszert ne vegyenek át,
  • az élelmiszerek jelölését olvassák el, mert információt ad a gyártóról, az élelmiszer összetételéről, a tárolásáról és felhasználásáról,
  • hiba észlelésekor hívják a NÉBIH zöld számát: 06-80/263-244.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Élelmiszer és Takarmány-biztonsági Igazgatóság

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog, amit az avokádóról tudni kell

eteltcsakokosan

Sűrítés, rántás, habarás

eteltcsakokosan

10 dolog… amit a görögdinnyéről tudni kell

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató