Ételtcsakokosan

Illatos és pezseg: mi az?

2013. december 23.

Mielőtt rávágnánk, hogy „pezsgő”, ismerkedjünk meg néhány alapfogalommal, hogy az ajándékba vásárolt vagy az újévi koccintáshoz választott ital bizonyosan ne okozzon csalódást!

HÁROMFÉLE PEZSGŐFAJTA LÉTEZIK, a(z egyszerű) pezsgő, a minőségi pezsgő és az illatos minőségi pezsgő. A „sima” pezsgő olyan termék, amelyet első vagy második alkoholos erjesztéssel nyernek friss szőlőből, szőlő must ból vagy borból. Pezsgő esetében a tárolóedény kinyitásakor csak az erjedésből származó szén-dioxid szabadul fel. Az oldott szén-dioxidot hívjuk konyhanyelven szénsavnak. Az egyszerű pezsgő esetében az előállítására szánt küvék összes alkoholtartalma nem lehet kisebb, mint 8,5 térfogatszázalék. (Ezt a palack címkéjén a v/v% mértékegység jelöli. Azt mutatja, hogy 100 cm3 oldatban hány cm3 oldott anyag van feloldva.)

A minőségi pezsgő abban különbözik az előbbitől, hogy ugyanolyan tárolási körülmények között 3,5 barnál nagyobb túlnyomás uralkodik a tárolóedényben,és az előállítására szánt küvék összes alkoholtartalma legalább 9 térfogatszázalék. A harmadik fajtát, az illatos minőségi pezsgőt kizárólag a küvé összeállításakor különleges borszőlőfajtákból nyert szőlőmustból vagy erjedésben lévő szőlőmustból állítják elő. Ennek tényleges alkoholtartalma legalább 6 térfogatszázalék.

Pezsgővásárláskor olvassuk el a címkén feltüntetett jelöléseket! A pezsgőhöz nagyon hasonló palackozásban kaphatunk szén-dioxid hozzáadásával készülő habzóborokat, illetve gyöngyöző borokat is. Ha a pezsgők közül szeretnénk választani, ismerkedjünk meg dióhéjban elkészítésük technológiájával. A technológia nagyban meghatározza a termék árát.

PEZSGŐKÉSZÍTÉSI TECHNOLÓGIÁK

Méthode Charmat: tartályban erjesztett pezsgő. Az erjesztés nagy űrtartalmú, nyomásálló tartályokban történik. Az erjesztés és a 6 hónapos vagy ennél tovább tartó seprőn tartás után, az italt szűréssel seprőtelenítik (az üledéket hívjuk seprőnek), és beállítják a végleges cukortartalmat, végül palackozzák. A zárás ezeknél a pezsgőknél általában mű anyag dugóval történik.

Méthode Tradition nelle: a pezsgő ugyanabban a palackban erjed és érlelődik, mint amelyben később forgalmazzák. Az alapbor, tirázslikőr és pezsgő erjesztő élesztő keverékével megtöltött és lezárt palackokat 12-14 °C körüli állandó hőmérsék letű pincékben, fekvő helyzetben 3-4 hónapig erjesztik és mimimálisan 3, de esetenként ennél több évig érlelik. Majd a palackban lévő seprőt a pezsgő mesterek rázóállványon, szakavatott mozdulatokkal a dugóra rázzák, a palack nyakrészét –25 °C-os sóoldatba merítik. Az így keletkezett jégdugót a belefagyott seprővel együtt kilövetik. Ezután a pezsgő végleges cukortartalmát állítják be, a palackot parafa dugóval és drótkosárral lezárják, címkézik, csomagolják.

Méthode Transvasée: palackban erjesztett és érlelt pezsgő. Az ital 1,5 literes, úgynevezett „magnum” palackokban erjed és érlelődik. A seprőn tartás ideje legalább 9 hónap. Az érlelést követően a palackok tartalmát zárt
rendszerű, hűthető, nyomásálló tartályba ürítik, és a cukortartalom végleges beállítása után a seprőt szűréssel eltávolítják.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az egész dobozt ki kell dobjam?…

eteltcsakokosan

LecsószezON

eteltcsakokosan

Grillezett zöldségek

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató