Ételtcsakokosan

Így készül a biztonságos limonádé

2022. június 30.

Tűző napsütés, a beton szinte felforr, a láthatár hullámzik a nagy melegtől végre itt a nyár! Az egyik legfontosabb teendő ilyenkor a naptej használat mellett a folyamatos folyadékpótlás, amit nem lehet eleget hangsúlyozni. Nincs is jobb ilyenkor, mint elnyúlni a jelentő vízparton, egy napernyő árnyékában, nyugágyban himbálózva és egy igazán frissítő limonádét szürcsölgetni.

A rohanó hétköznapoknak sajnos nem kedvez a nyári forróság, a strandolás is nehezebben kivitelezhető, helyszűke miatt pedig kevés iroda alkalmas nyugágy felállításához így marad a hűsítő limonádé, amit könnyedén elkészíthetünk mi magunk is, akár otthon, akár az irodában.

Az alaprecept szerint nem kerül más a pohárba, mint víz – lehet szénsavas vagy szénsavmentes – citrom és cukor, azonban ezt az italt is fantáziánk szerint számos módon bolondíthatjuk. Ha a különböző bárok, éttermek klubok itallapját megnézzük legalább négy- vagy ötféle limonádéval találkozunk a bodzástól a mentásig.

Ezt a közkedvelt italt könnyen és egyszerűen elkészítheti bárki, jó azonban néhány dolgot szem előtt tartani. A víz általában ásványvíz vagy forrásvíz legyen, ha gyereknek készítjük, érdemes figyelembe venni a víz ásványi anyagtartalmát, illetve ha csapvízből készítjük, mindenképp forraljuk fel előtte. A másik fontos összetevője a citromlé, amit a legjobb friss citromból készíteni. Ha a limonádéba citromkarikákat is szeletelni szeretnénk, ügyeljünk a gyümölcs vásárlásakor arra, hogy kezelt-e a héja vagy emberi fogyasztásra alkalmas. Ez az információ az előre csomagolt citromoknál a címkéről leolvasható.

 

Fontos, hogy a citromot meleg, folyó víz alatt legalább 10-15 másodpercig mossuk, így tudjuk a lehető legjobban letisztítani a káros anyagoktól.

Mielőtt a vizet ráöntjük érdemes elkészíteni a citromos cukros alapot. Édesíteni természetesen más módon is lehet, nyírfacukorral, fruktózzal vagy édesítővel ki-ki ízlése szerint. Jó tudni, hogy a nagy melegben minél kevesebb cukrot tartalmaz, annál jobban frissíti a testet és lelket egyaránt.

Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy a limonádé valóban frissítő legyen.

  • Limonádékészítés előtt mossunk kezet.
  • Készítsük elő az alapanyagokat, szükséges eszközöket, legyen minden kézközelben.
  • Amennyiben citromszeleteket is a szeretnénk a limonádéba tenni, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy csak és kizárólag bio citromot vásároljunk. A bio citrom héját mesterséges szerrel nem kezelik, de természetesen ezeket is meg kell mosni felhasználás előtt.
  • A citrom felszeleteléséhez használjuk az zöldségek-gyümölcsök aprítására rendszeresített vágódeszkát.
  • Használjunk csapvizet vagy palackozott vizet a limonádéhoz, a jégkockát is ebből készítsük el.
  • Válasszunk olyan kancsót, aminek teteje is van, így biztosan nem szennyeződhet italunk.
  • Vannak már olyan kancsók is, amelyekben egy hűtőrúd található, ide lehet tenni a jégkockákat, melyek anélkül hűtik italunkat, hogy az közben felhígulna.
  • Amennyiben más gyümölcsökkel, fűszerekkel (pl.: menta, bazsalikom) gazdagítjuk hűsítőnket, minden esetben mossuk meg őket folyó víz alatt, majd csepegtessük le.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Szilva az ősz üdvöskéje

eteltcsakokosan

Élelmiszer-adományozás

eteltcsakokosan

Nagyító alatt a mikrozöldek

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató