Ételtcsakokosan

Így készül a biztonságos limonádé

2022. június 30.

Tűző napsütés, a beton szinte felforr, a láthatár hullámzik a nagy melegtől végre itt a nyár! Az egyik legfontosabb teendő ilyenkor a naptej használat mellett a folyamatos folyadékpótlás, amit nem lehet eleget hangsúlyozni. Nincs is jobb ilyenkor, mint elnyúlni a jelentő vízparton, egy napernyő árnyékában, nyugágyban himbálózva és egy igazán frissítő limonádét szürcsölgetni.

A rohanó hétköznapoknak sajnos nem kedvez a nyári forróság, a strandolás is nehezebben kivitelezhető, helyszűke miatt pedig kevés iroda alkalmas nyugágy felállításához így marad a hűsítő limonádé, amit könnyedén elkészíthetünk mi magunk is, akár otthon, akár az irodában.

Az alaprecept szerint nem kerül más a pohárba, mint víz – lehet szénsavas vagy szénsavmentes – citrom és cukor, azonban ezt az italt is fantáziánk szerint számos módon bolondíthatjuk. Ha a különböző bárok, éttermek klubok itallapját megnézzük legalább négy- vagy ötféle limonádéval találkozunk a bodzástól a mentásig.

Ezt a közkedvelt italt könnyen és egyszerűen elkészítheti bárki, jó azonban néhány dolgot szem előtt tartani. A víz általában ásványvíz vagy forrásvíz legyen, ha gyereknek készítjük, érdemes figyelembe venni a víz ásványi anyagtartalmát, illetve ha csapvízből készítjük, mindenképp forraljuk fel előtte. A másik fontos összetevője a citromlé, amit a legjobb friss citromból készíteni. Ha a limonádéba citromkarikákat is szeletelni szeretnénk, ügyeljünk a gyümölcs vásárlásakor arra, hogy kezelt-e a héja vagy emberi fogyasztásra alkalmas. Ez az információ az előre csomagolt citromoknál a címkéről leolvasható.

 

Fontos, hogy a citromot meleg, folyó víz alatt legalább 10-15 másodpercig mossuk, így tudjuk a lehető legjobban letisztítani a káros anyagoktól.

Mielőtt a vizet ráöntjük érdemes elkészíteni a citromos cukros alapot. Édesíteni természetesen más módon is lehet, nyírfacukorral, fruktózzal vagy édesítővel ki-ki ízlése szerint. Jó tudni, hogy a nagy melegben minél kevesebb cukrot tartalmaz, annál jobban frissíti a testet és lelket egyaránt.

Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy a limonádé valóban frissítő legyen.

  • Limonádékészítés előtt mossunk kezet.
  • Készítsük elő az alapanyagokat, szükséges eszközöket, legyen minden kézközelben.
  • Amennyiben citromszeleteket is a szeretnénk a limonádéba tenni, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy csak és kizárólag bio citromot vásároljunk. A bio citrom héját mesterséges szerrel nem kezelik, de természetesen ezeket is meg kell mosni felhasználás előtt.
  • A citrom felszeleteléséhez használjuk az zöldségek-gyümölcsök aprítására rendszeresített vágódeszkát.
  • Használjunk csapvizet vagy palackozott vizet a limonádéhoz, a jégkockát is ebből készítsük el.
  • Válasszunk olyan kancsót, aminek teteje is van, így biztosan nem szennyeződhet italunk.
  • Vannak már olyan kancsók is, amelyekben egy hűtőrúd található, ide lehet tenni a jégkockákat, melyek anélkül hűtik italunkat, hogy az közben felhígulna.
  • Amennyiben más gyümölcsökkel, fűszerekkel (pl.: menta, bazsalikom) gazdagítjuk hűsítőnket, minden esetben mossuk meg őket folyó víz alatt, majd csepegtessük le.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

12 jó tanács, házi húsfeldolgozáshoz

eteltcsakokosan

Mi kerül az ünnepi asztalra Európában?

eteltcsakokosan

Mi a különbség a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő között?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató