Tűző napsütés, a beton szinte felforr, a láthatár hullámzik a nagy melegtől végre itt a nyár! Az egyik legfontosabb teendő ilyenkor a naptej használat mellett a folyamatos folyadékpótlás, amit nem lehet eleget hangsúlyozni. Nincs is jobb ilyenkor, mint elnyúlni a jelentő vízparton, egy napernyő árnyékában, nyugágyban himbálózva és egy igazán frissítő limonádét szürcsölgetni.

A rohanó hétköznapoknak sajnos nem kedvez a nyári forróság, a strandolás is nehezebben kivitelezhető, helyszűke miatt pedig kevés iroda alkalmas nyugágy felállításához így marad a hűsítő limonádé, amit könnyedén elkészíthetünk mi magunk is, akár otthon, akár az irodában.
Az alaprecept szerint nem kerül más a pohárba, mint víz – lehet szénsavas vagy szénsavmentes – citrom és cukor, azonban ezt az italt is fantáziánk szerint számos módon bolondíthatjuk. Ha a különböző bárok, éttermek klubok itallapját megnézzük legalább négy- vagy ötféle limonádéval találkozunk a bodzástól a mentásig.
Ezt a közkedvelt italt könnyen és egyszerűen elkészítheti bárki, jó azonban néhány dolgot szem előtt tartani. A víz általában ásványvíz vagy forrásvíz legyen, ha gyereknek készítjük, érdemes figyelembe venni a víz ásványi anyagtartalmát, illetve ha csapvízből készítjük, mindenképp forraljuk fel előtte. A másik fontos összetevője a citromlé, amit a legjobb friss citromból készíteni. Ha a limonádéba citromkarikákat is szeletelni szeretnénk, ügyeljünk a gyümölcs vásárlásakor arra, hogy kezelt-e a héja vagy emberi fogyasztásra alkalmas. Ez az információ az előre csomagolt citromoknál a címkéről leolvasható.
Fontos, hogy a citromot meleg, folyó víz alatt legalább 10-15 másodpercig mossuk, így tudjuk a lehető legjobban letisztítani a káros anyagoktól.
Mielőtt a vizet ráöntjük érdemes elkészíteni a citromos cukros alapot. Édesíteni természetesen más módon is lehet, nyírfacukorral, fruktózzal vagy édesítővel ki-ki ízlése szerint. Jó tudni, hogy a nagy melegben minél kevesebb cukrot tartalmaz, annál jobban frissíti a testet és lelket egyaránt.
Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy a limonádé valóban frissítő legyen.
- Limonádékészítés előtt mossunk kezet.
- Készítsük elő az alapanyagokat, szükséges eszközöket, legyen minden kézközelben.
- Amennyiben citromszeleteket is a szeretnénk a limonádéba tenni, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy csak és kizárólag bio citromot vásároljunk. A bio citrom héját mesterséges szerrel nem kezelik, de természetesen ezeket is meg kell mosni felhasználás előtt.
- A citrom felszeleteléséhez használjuk az zöldségek-gyümölcsök aprítására rendszeresített vágódeszkát.
- Használjunk csapvizet vagy palackozott vizet a limonádéhoz, a jégkockát is ebből készítsük el.
- Válasszunk olyan kancsót, aminek teteje is van, így biztosan nem szennyeződhet italunk.
- Vannak már olyan kancsók is, amelyekben egy hűtőrúd található, ide lehet tenni a jégkockákat, melyek anélkül hűtik italunkat, hogy az közben felhígulna.
- Amennyiben más gyümölcsökkel, fűszerekkel (pl.: menta, bazsalikom) gazdagítjuk hűsítőnket, minden esetben mossuk meg őket folyó víz alatt, majd csepegtessük le.