Ételtcsakokosan

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok otthoni ételkészítéshez

2018. május 22.

Az otthoni ételkészítésnek rengeteg előnye van. Tudjuk, hogy miből, mikor és hogyan készül az étel, biztosak lehetünk benne, hogy friss és jól elkészített a táplálék.


haccp
Tudnunk kell, hogy az élelmiszer fogyasztására visszavezethető megbetegedések jelentős hányada a háztartásokban történik, az élelmiszerek nem megfelelő tárolása és feldolgozása következtében, vonatkozik ez az alapanyagokra és a már elkészített ételekre egyaránt. Tudatos odafigyeléssel az élelmiszer eredetű megbetegedések jelentős része megelőzhető lenne. Elsősorban tudatlanságból, gondatlanságból aprónak, jelentéktelennek látszó mulasztások, hibák elkövetéséből lesznek a kisebb-nagyobb problémák. Ezek elkerülésére az „Ételt csak okosan” csapata rendszeresen ad tippeket, praktikákat.
Mára már köztudottá vált, hogy van egy olyan kötelezően alkalmazandó módszer, amelyet az élelmiszer-ipari vállalkozásoknak kell használniuk, az általuk készített élelmiszer megfelelősége, végső soron a fogyasztók egészségének védelme, az élelmiszer eredetű megbetegedések megelőzése érdekében. Ez a HACCP-rendszer egy olyan minőségbiztosítási rendszer, amelyet önmagában vagy a teljes körű minőségbiztosítási rendszer részeként is lehet alkalmazni. A HACCP egy mozaikszó, amely rövidítés az angol elnevezés, a Hazard Analysis and Critical Control Points (veszélyelemzés, kritikus szabályozási pontok) kezdőbetűiből áll.
A HACCP-rendszer alapelveit egyszerűen lehet alkalmazni az otthoni háztartásban. A lényege az, hogy tisztában kell lenni azzal, hogy mik okozhatnak szennyeződést az ételkészítés során, milyen okok, körülmények vezethetnek az élelmiszerek romlásához, azaz mik lehetnek a veszélyforrások, majd ezekre kiemelten oda kell figyelni.
Néhány tanács arra, hogy hogyan lehet biztonságossá tenni az otthoni ételkészítést?

  • Ételkészítés előtt mindig alaposan mossunk kezet. Hosszú hajunkat tűzzük fel, vegyünk fel tiszta kötényt, gyűrűt, karórát vegyük le.
  • Csak tiszta munkafelületen, tiszta, jó állapotú eszközökkel kezdjünk dolgozni.
  • Hasznos, ha van ételhőmérőnk.
  • Jó, ha van hűtőszekrény-hőmérőnk.
  • Jó, ha van külön vágódeszkánk a nyers húsokhoz, a zöldségekhez, a fogyasztásra kész ételekhez.
  • Legyenek fedett tárolóedényeink a hűtőszekrényben történő ételtárolásra.
  • Jó, ha van papírtörlőnk a szennyeződések eltávolítására, és munka közbeni kéztörlésre.
  • Tervezzük meg a vendégséget!

Az otthoni ételmérgezések többnyire éppen akkor fordulnak elő, amikor tágabb családunkat, barátainkat látjuk vendégül. Ennek oka, hogy a megszokottnál több étel készül, szűkös a hűtőszekrényünk kapacitása, és a kis konyhában, időzavarban, kapkodásban keverednek folyamatok, a nyers és kész élelmiszerek. Ezért a vendéglátásra tudatosan kell készülni, és a készülő ételsort élelmiszerbiztonsági szempontból is meg kell tervezni, át kell gondolni. Ha nincsenek meg a feltételek, akkor kisebb választékban egyszerűen elkészíthető ételt kínáljunk. Ha gazdagabb, többfogásos menüt készítünk, azokkal az ételekkel kezdjük, melyek készítése különös tisztaságot igényel (krémes sütemények, hidegkonyhai készítmények, majonézes saláták). Ezeket elkészültük után a hűtőben tárolhatjuk. A zöldségek tisztításánál célszerű egy papírt tenni a munkaasztalra, hogy azzal együtt tudjuk kidobni a tisztítási hulladékot, majd mossunk kezet. A nyers hús mosása, szeletelése, előkészítése az egyik legkényesebb folyamat. Ehhez külön vágódeszkát használjunk, és ha végeztünk, alaposan takarítsuk le a konyhaasztalt, majd mossunk kezet. A frissen, forrón készült étel 2-3 órán át biztonságosan fogyasztható. Ha megmarad étel, mielőbb hűtsük le, tároljuk hűtőszekrényben és csak újra forrósítva fogyasszuk el. Tojást, húst nyers, vagy csak gyengén átsütött formában tartalmazó ételt lehetőleg ne készítsünk, vagy ha mégis készült ilyen, ne tároljuk, hanem fogyasszuk el frissen.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Terítéken a burgonya

eteltcsakokosan

Élelmiszer-hamisításról hallhattunk a CSOPA-ban

eteltcsakokosan

Újrahasznosítható bevásárló zacskók tisztítása

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató