Sok megfejtés érkezett a Konyhasziget magazin decemberi számában megjelent gyerekeknek szóló játékra, ami már az OMÉK-on is nagy sikert aratott. A helyes megfejtést alább közöljük, rövid ismertetővel.
Alsó polc
A legfontosabb szabály, hogy a nyers húst az alsó polcon kell tárolni, minden esetben legyen becsomagolva, ne okozhasson keresztszennyeződést, vagyis a hús csomagolása, esetleg a leve ne szennyezhesse be a mellette lévő élelmiszereket. Ha fentebbi polcra helyeznénk, megvan rá az esély, hogy lecsöpögjön a leve más élelmiszerekre.
(Beszennyeződés során kórokozók kerülhetnek át és elkészítés és fogyasztás után megbetegedést okozhatnak.)
A tojás főszabály szerint az alsó polcon tárolandó, viszont a hűtőszekrény gyártók a hűtők ajtajára tojástartókat terveznek és kialakítanak, így az is elfogadott tárolási hely.
Fiókok
Zöldségeket – például a salátát és gombát – az erre kialakított fiókokban kell tárolni. A hagymafélék nem igényelnek hűtést. Többet is olvashatnak a hűtést igénylő és nem igénylő élelmiszerekről alábbi cikkünkben.
Felső polcok
Fogyasztásra kész élelmiszereket (teljes felületükön be vannak csomagolva): sajtot, joghurtot, kolbászt a középső polcra érdemes helyezni, míg az ételmaradékokat és készételt a legfelső polcra.
Sokan kihagyták a kolbászt illetve a hűtőn kívülre helyezték. A mai világban kevés lakásban található megfelelő hőmérsékletű kamra (hideg, száraz levegőjű helyiség), ahol hagyományos módon lehet tárolni/lógatni a kolbászokat, sonkát és szalonnát. A hétköznapi otthonokban gondolkodtunk, így mindenképp hűtőbe kell helyezni a kolbászokat, szalámikat.
A kolbász esetében a középső és felső polcot is elfogadtuk a megfejtések ellenőrzésekor.
Hűtő ajtó
A hűtő ajtajában a saját csomagolással rendelkező, nagyobb méretű élelmiszerek kerülnek salátaöntetek, ketchup, mustár, üdítők és a vaj. Igyekezzünk olyan élelmiszereket az ajtóba tenni, amik – pont a megfelelő saját csomagolás és jól zárhatóság miatt – nem szennyezik a hűtőt. A narancslé, miután felbontottuk, hűtést igényel, ha még kancsóba töltve tároljuk, akkor érdemes lefedni (eleve fedővel rendelkező kancsóba kell önteni)
A vaj esetében mind az ajtót, mind a középső polcot elfogadtuk a beküldött megfejtések esetében.
Hűtőszekrényhez kapcsolódó cikkek:
Kicsi a hűtőszekrény, maximalizáld az élelmiszerbizotnságot!