Ételtcsakokosan

A hűtőszekrény élelmiszer-biztonsági szempontból helyes berendezése

2016. február 19.

Sok megfejtés érkezett a Konyhasziget magazin decemberi számában megjelent gyerekeknek szóló játékra, ami már az OMÉK-on is nagy sikert aratott. A helyes megfejtést alább közöljük, rövid ismertetővel.

Alsó polc

A legfontosabb szabály, hogy a nyers húst az alsó polcon kell tárolni, minden esetben legyen becsomagolva, ne okozhasson keresztszennyeződést, vagyis a hús csomagolása, esetleg a leve ne szennyezhesse be a mellette lévő élelmiszereket. Ha fentebbi polcra helyeznénk, megvan rá az esély, hogy lecsöpögjön a leve más élelmiszerekre.

(Beszennyeződés során kórokozók kerülhetnek át és elkészítés és fogyasztás után megbetegedést okozhatnak.)

A tojás főszabály szerint az alsó polcon tárolandó, viszont a hűtőszekrény gyártók a hűtők ajtajára tojástartókat terveznek és kialakítanak, így az is elfogadott tárolási hely.

Fiókok

Zöldségeket – például a salátát és gombát – az erre kialakított fiókokban kell tárolni. A hagymafélék nem igényelnek hűtést. Többet is olvashatnak a hűtést igénylő és nem igénylő élelmiszerekről alábbi cikkünkben.

hűtőKSZ

Felső polcok

Fogyasztásra kész élelmiszereket (teljes felületükön be vannak csomagolva): sajtot, joghurtot, kolbászt a középső polcra érdemes helyezni, míg az ételmaradékokat és készételt a legfelső polcra.

Sokan kihagyták a kolbászt illetve a hűtőn kívülre helyezték. A mai világban kevés lakásban található megfelelő hőmérsékletű kamra (hideg, száraz levegőjű helyiség), ahol hagyományos módon lehet tárolni/lógatni a kolbászokat, sonkát és szalonnát. A hétköznapi otthonokban gondolkodtunk, így mindenképp hűtőbe kell helyezni a kolbászokat, szalámikat.

A kolbász esetében a középső és felső polcot is elfogadtuk a megfejtések ellenőrzésekor.

Hűtő ajtó

A hűtő ajtajában a saját csomagolással rendelkező, nagyobb méretű élelmiszerek kerülnek salátaöntetek, ketchup, mustár, üdítők és a vaj. Igyekezzünk olyan élelmiszereket az ajtóba tenni, amik – pont a megfelelő saját csomagolás és jól zárhatóság miatt – nem szennyezik a hűtőt. A narancslé, miután felbontottuk, hűtést igényel, ha még kancsóba töltve tároljuk, akkor érdemes lefedni (eleve fedővel rendelkező kancsóba kell önteni)

A vaj esetében mind az ajtót, mind a középső polcot elfogadtuk a beküldött megfejtések esetében.

Hűtőszekrényhez kapcsolódó cikkek:

Helyes tárolás a hűtőben

Kicsi a hűtőszekrény, maximalizáld az élelmiszerbizotnságot!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az egész dobozt ki kell dobjam?…

eteltcsakokosan

Piacon is biztonságosan

eteltcsakokosan

Sűrítés, rántás, habarás

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató