Ételtcsakokosan

Hűtés melegben

2016. szeptember 15.

Megfőzzük a nagy adag ételt több napra előre, és várjuk, hogy kihűljön. Hogyan járunk el helyesen ilyen melegben?

pot-550482_640Ilyenkor – mikor sokszor a szobában is meleg van – lassan hűlnek le a frissen elkészült ételek. Egy nagy lábosnyi pörkölt vagy töltött paprika 3-4 óra alatt hűl le. Ezt nem szabad megvárni, mert ennyi idő alatt elszaporodnak a mikroorganizmusok, amelyek nagy mennyiségben már megbetegedést okozhatnak.

A baktériumok ideális szaporodási hőmérséklete +5 és +60° C fok között van. Ha gyorsan ez alá a hőmérséklet alá kerülnek, akkor lelassul a szaporodásuk. Azt ajánlják a szakemberek, hogy legkésőbb 2 órán belül hűtőbe kell tenni az ételt.

Hogyan gyorsíthatjuk a hűtést?

Adagoljuk ki előre az ételt kisebb méretű dobozokba (például egy embernek való adagot) és tegyük hideg vízzel teli tepsibe.

Kisebb adagokban gyorsabban hűl az étel és ez praktikus is, mert így már be lehet tenni a hűtőbe vagy fagyasztóba. A dobozt pedig vihetjük is a munkahelyre ebédnek.

Melegítésnél és felolvasztásnál is figyeljünk az élelmiszerbiztonságra

A hűtőből elővett ételeket mindig forrósítsuk át úgy, hogy az újramelegítéskor az étel maghőmérséklete érje el a +72 °C-ot 2 percen át, vagy az étel minden pontján a +75 °C-ot. További tanácsok: Mikró tippek

A fagyasztott élelmiszerek vagy készételek felolvasztásának három biztonságos módja van: hűtőben, hideg vízben vagy a mikrohullámű sütő olvasztási funkcióját használva. Részleteket itt talál!

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Csecsemő a konyhában!

eteltcsakokosan

Fügesaláta hidegen és melegen

eteltcsakokosan

Teakenyér

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató