Ételtcsakokosan

A burgonya önmagában is lehet főétel

2016. október 3.

Hideg őszi és téli estéken forró burgonyás ételekkel melegítsük fel magunkat.

TócsniPotato_pancakes

  • 1 kg krumpli
  • 1 pohár tejföl (150 g)
  • 15 dkg liszt
  • 1 tojás
  • ízlés szerint só, bors
  • olaj a sütéshez

Hámozzuk meg a burgonyát, mossuk meg alaposan és csepegtessük le. Nagylyukú reszelőn még nyersen reszeljük le a krumplit egy nagy tálba, sózzuk, borsozzuk, beleöntjük a lisztet, ráütjük a tojást és végül annyi tejfölt keverünk hozzá, hogy jól alakítható masszát kapjunk.

Serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, kanalanként adagoljuk a masszát, egyszerre többet is tehetünk a serpenyőbe, lapítsuk ki kicsit és egyengessük kör alakúra mindegyiket. Amikor pirosra sült az egyik oldal, fordítsuk meg. Szedjük ki papírtörlőre és süssük a következő adagot, forrón tálaljuk. Sajttal megszórhatjuk, tejföllel tálalhatjuk, de köretnek is készíthetjük.

A tócsniba lehet más zöldségeket reszelni pl. répát, zellert, cukkinit; valamint különböző mártogatósokkal ideális sörkorcsolyát kapunk.

Spanyol omlettimage

  • 3 nagy burgonya
  • 2 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 tojás
  • só, bors
  • olaj sütéshez

A zöldségeket meghámozzuk, megmossuk és lecsöpögtetjük, majd felkockázzuk. Serpenyőben olajat hevítünk, beleszórjuk a hagyma és burgonya kockákat, lefedve hagyjuk megpuhulni. Sózzuk, borsozzuk, egy tálban felverjük az 5 tojást és ráöntjük a hagymás burgonyára. Innentől kell óvatosnak lenni, közepes lángon csak rázogassuk, ne keverjük az omlettet, figyelve, hogy ne hagyjuk leégni. Mikor az alsó része megsült (szilárd lett), vagy egy nap lapáttal vagy egy tányér segítségével megfordítjuk az omlettet és azt az oldalát is megsütjük. Friss fűszerekkel megszórhatjuk tálalás előtt.

Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • Megbízható helyen vásároljunk!
  • Mindig ép és egészséges alapanyagokat szerezzünk be!
  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük.
  • A sajt maradékát (akár reszelve, akár darabban) későbbi fogyasztásra eltesszük, ügyeljünk arra, hogy a kezünktől, a munkaasztaltól ne szennyeződhessen!

További receptek:

Képek forrása: wikimedia.org, worthytoknow.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mossuk-e meg a tojást? Hogyan tároljuk?

eteltcsakokosan

10 dolog, amit az avokádóról tudni kell

eteltcsakokosan

Fortélyok a házi tésztakészítéshez

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató