Ételtcsakokosan

A csokoládé, hidegen-melegen

2016. október 7.

A csokoládét rengeteg formában megtalálhatjuk az üzletek polcain, a táblástól, a bonbon át, a figurás termékekig. Az alakján kívül sokkal fontosabb, hogy valóban csokoládé-e amit éppen vásárolunk, vagy csak annak tűnik. Ahhoz, hogy a terméket fehér-, tej- vagy étcsokoládénak nevezhessük, több előírásnak is meg kell felelnie, ezért érdemes elolvasni a csomagolás hátulján a megnevezést, ahol, ha nem szerepel a csokoládé szó, hanem helyette tejmassza, tejbevonó, étbevonó vagy hasonló kifejezés áll, érdemes másik terméket választani.

csoki_idézetAkik a nyári nagy melegben sem tudnak elszakadni a csokoládétól, de a táblás verzió csak szétolvad a kezükben, azoknak tökéletes választás a csoki fagyi, aminek elkészítéséhez rengeteg receptet találhatunk. Egy biztos a legfinomabb az lesz, amiben magas kakaó-szárazanyagtartalmú csokoládé van és nem csak kakaópor. A hagyományos csokoládé fagylalt feldobhatjuk chilivel, naranccsal, kókusz reszelékkel vagy készíthetjük fehér csokoládéból is, amihez remekül illik a levendula.

A jeges kávék koffeinmentes vagy gyerek változataként tökéletesen helyt állhat a csokis shake vagy más néven jeges csokoládé. Akárhogy is nevezzük a lényeg, hogy gyorsan és könnyen elkészíthetjük otthon is. Turmixgépbe tegyünk vanília fagyit, tejet, csokoládét és esetleg jeget, ezt össze turmixolva már fogyaszthatjuk is a hűsítő finomságot. Különlegesebbé tehetjük italunkat, ha sima csokoládé helyett ízesítettet használunk, például a kedvenc csokoládé szeletünket vagy mogyorót és házi készítésű sós karamella szirupot is csurgathatunk hozzá. Tálaláshoz öntsük üvegpohárba, nyomjunk tetejére tejszínhabot, szúrjunk bele színes szívószálat és szórjuk meg a tetejét csoki reszelékkel.

A csoki mousse az előzőektől eltérően nem hideg, így évszaktól függetlenül bármikor fogyaszthatjuk torokfájás nélkül. Abban viszont nagyon is hasonlít a korábban említett fagylalthoz és shakehez, hogy ennek is a főösszetevője a csokoládé és nagyon egyszerű elkészíteni, na meg persze isteni finom. Ennek a könnyű habnak az elkészítésére különféle recepteket találunk, a legegyszerűbb csupán valamilyen csokoládét (20 dkg), tojást (3-4 db) és cukrot (1-3 ek, a csokoládé fajtájától függően) tartalmaz. Elkészítéséhez a csokoládét gőz felett megolvasztjuk, hozzá keverjük a tojás sárgákat. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzá keverjük a csokit.

Télen az egyik legjobb melengető finomság a forró csokoládé, amely az első fogyasztási formája volt a kakaóbabnak. A csokoládéital európai megjelenését Fernando Corteznek köszönhetjük, aki hódításai révén jutott hozzá az aztékok félve őrzött receptjéhez. Az eredetileg krémes sűrű italhoz csak cukrot és vaníliát használtak az ízesítéshez, manapság viszont a legtöbb helyen állaga inkább hasonlít a kakaóhoz és előre bekevert porokból készítik. Rengeteg változata létezik, van, ahol a fűszereken kívül csak csokoládét használnak hozzá, van ahol tejet, tejszínt és vizet is adnak hozzá.  Egy receptet nálunk is találtok, ebben a korábbi cikkünkben.

Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • Az alapanyagokat megbízható helyről szerezzük be.
  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta konyha.
  • Mindig ellenőrizzük a tejtermékek fogyaszthatósági idejét.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hogyan tartsuk frissen a primőr zöldségeket?

eteltcsakokosan

Így válassz zamatos gyümölcsöt!

eteltcsakokosan

Milyen engedélyek szükségesek?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató