Ételtcsakokosan

Hull a szilva a fáról

2015. szeptember 8.

Miért fogyasszunk szilvát?
Megkezdődött legelterjedtebb gyümölcsünk, a szilva érése hazánkban. Kedvező élettani hatásai miatt, fogyasztása kiemelten ajánlott minden korosztály számára. Jótékony befolyást gyakorol, a magas vérnyomásra és koleszterin szintre, illetve vértisztító szerepe is van. Kiemelkedő rost, aroma, borkősav, cukor, B-vitamin, kálium és pektin tartalommal rendelkezik. Termesztése kisebb-nagyobb mértékben az ország egész területén folyik. Magyarországon fő árufajta a Cacanska Lepotica és a Stanley, kissebbrészt a korai Cacanska Rana, valamint a szezon második felében a President. Házikertekben népszerűek a ringlók (Althann és Zöld Ringló), de a kertbe ültethetünk a termesztésből kiszorult, de a faiskolákban még megtalálható régi hagyományos fajtákat is, mint a Besztercei vagy a Debreceni muskotály.

real-plums-225924_1280

Mire figyeljünk vásárláskor?
Az áru frissességének megállapításához, több szempontot kell figyelembe venni a választás során. Fontos, hogy a szilva héja feszes és hamvas legyen, illetve érződjön a jellegzetes, kellemes illata. Apróság, de figyeljünk rá, hogy nagyon gondosan, kocsánnyal, megkímélt viaszréteggel szedett szilvát vásároljunk.


Hogyan tárolhatjuk?
Tárolása felhasználástól (befőzés, lekvárkészítés, pálinkafőzés), fajtától függően változó, egy naptól 2-3 hónapig is eltartható. Általánosságban véve a szilva jól tárolható gyümölcs, viszont néhány fajtája, a korán érők és a ringlók csak pár napig tarthatóak el. Alapvető tény a tárolhatóságnál, hogy magasabb cukortartalom esetén jobb az eltarthatósága. Ha érett, hűvös helyen, kamrában, hűtőszekrényben (nejlonzacskóban 3-5 napig, mosatlanul 3-4 hétig áll el), kevésbé érett állapotú gyümölcs esetén pedig, szobahőmérsékleten érdemes tárolnunk. Mélyhűtött, kimagvalt állapotban, sokáig megőrzi előnyös tulajdonságait. Jó tanácsként szolgál, hogy a szilva elfogyasztása előtt fél órával vegyük ki a hűtőszekrényből, mivel szobahőmérsékleten élvezhetjük csak a teljes, tökéletes aromáját.


Mire használhatjuk fel a szilvát?
Nyersen fogyasztva, süteményekhez, húsokhoz, italokhoz, likőr és pálinka gyártáshoz használhatjuk fel. Lekvár, dzsem, kompót készülhet még belőle, illetve ne feledkezzünk meg a közkedvelt szilvás gombócról sem.

Hogyan készíthetünk legegyszerűbben szilvalekvárt?
Sütőben, kevergetés nélkül. 5kg érett szilvát megmosunk, elfelezünk, kimagvalunk. A fél szilvákat tepsibe rakosgatjuk, az alsó rétegnél figyelünk arra, hogy a vágott fele legyen fölfelé. A tepsit alufóliával lefedjük, és a 150 fokos sütőbe helyezzük. Sülnek, sülnek, néhány óra múlva összeesnek. Körülbelül 10 órára van szükség, hogy elkészüljön. Amikor megfelelően összesült, sterilizált üvegekbe töltjük. (Recept forrása: divany.hu)

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Csokis zabpelyhes keksz

eteltcsakokosan

Almás káposztasaláta + két öntet

eteltcsakokosan

Konkrét – A fagyasztás

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató