Ételtcsakokosan

Hol fehér, hol zöld: a spárga

2014. augusztus 5.

spárga3-100x84Kevésbé ismert tavaszi zöldségünk a spárga vagy aszparágusz, népi nevén csirág. Nem éppen olcsó zöldség, de koraisága, kedvező hatásai miatt ajánlott a menübe illeszteni.
A tavasz beköszöntével a hosszabbodó nappalok és az egyre melegebb napsütés lélekvidító hatását fokozza az első friss zöldségek megjelenése a kertben vagy a piacon. Bár a globális kereskedelem és a fűtött üvegházak korszakában „zöldség-gyümölcs fronton” szinte mindent szinte mindig lehet kapni, de az vitathatatlan, hogy akkor a legjobb ízű a termék, amikor az igazi szezonja van.
Viszonylag kevésbé ismert tavaszi zöldségünk a spárga vagy aszparágusz, népi nevén csirág. Nyugat-Európában, főleg Németországban nagy kultusza van, hazai népszerűsége ezzel szemben méltánytalanul kicsi, pedig Magyarország spárgatermesztő nagyhatalomnak számít. Ebből következik, hogy a hazai termés legnagyobb része Németországban és Ausztriában talál vevőre. Nem éppen olcsó zöldség, viszont koraisága, fogyasztásának kedvező élettani hatásai miatt mindenképpen ajánlott a menübe illeszteni, amikor szezonja van.
A spárga Európában és Ázsiában őshonos növény, már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is ismerték, bár akkoriban inkább vadon gyűjtötték és gyógyhatása miatt fogyasztották (vizelethajtó hatású, sok A, B1, B2, C, E-vitamint és folsavat tartalmaz, használták még fogfájásra és méhcsípés ellen is). Termesztése a XV-XVI. század körül terjedt el, de a legutóbbi időkig a főúri lakomák különlegessége volt. Üzemi termesztése a XX. század elejére alakult ki és ezzel a spárga a drága különlegességek köréből a hétköznapi ebédek alapanyagai mellé került.
A SPÁRGA ÉVELŐ NÖVÉNY, friss, zsenge hajtását, a „spárgasípot” fogyasztjuk („asparagos” görögül fiatal hajtást – is – jelent). Lehet fehér, ha föld alatt, bakhátban, fénytől elzárva fejlődik, vagy zöld, ha föld felett növekszik. Rendkívül gyorsan nő, ideális körülmények között akár 6 cm-t is naponta, tehát gyakran kell szedni és mivel nagy a víztartalma, azonnal hűteni kell, nehogy megfonnyadjon. Szokták hideg vízben áztatni is, de ez nem javasolt eljárás, mert a spárgasíp kirepedhet és romlik a minősége. A spárgát szedés vagy vásárlás után lehetőleg azonnal fel kell használni, de nedves ruhába csavarva egy-két napig hűtőszekrényben eltartható. Ha még nincs gyakorlatunk a spárga vásárlásában, elkészítésében, álljon itt néhány alapvető szabály, amelyeket betartva nagy meglepetések nem érhetik az embert. Először is a jó minőségű spárgasíp kemény, nem fonnyadt, egységes színű (enyhén lilás lehet a fejnél), egyenletesen vastag, egyenes, a fej szorosan zárt. Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések.
Az előkészítést úgy kezdjük, hogy a síp alsó végéből vágjunk le 2-3 cm-t, mert ez az alsó rész általában túl rostos. Ezután a fehér spárgát hosszában éles késsel vagy zöldséghámozóval meg kell hámozni, a fej alól kiindulva (a fejet nem kell, az mindig zsenge). A zöld spárgát nem kell hámozni, legfeljebb az alsó részét, ezután mehet a főzővízbe. Az enyhén sós-cukros vízben kis lángon, lefedve főzzük a spárgát, a zöldet kb. 5 percig, a fehéret kicsit tovább, 8-10 percig. A spárgát lehet még vajon párolni, sőt Spanyolországban grillezni is szokták, számtalan recept található az interneten vagy szakácskönyvekben.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Karantén kutatást indít a Nébih

eteltcsakokosan

Felhasználható még?

eteltcsakokosan

Folyadékbevitel időskorban

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató