- A menta az ajakosok családjába (Lamiaceae) tartozó évelő, lágy szárú növény. Több mint húsz faja ismeretes. Őshazája kétséges. Hazánkban legismertebb a bors- vagy borsos menta, amelyet angol mentaként is említenek, illetve a fodormenta. A termesztett mentafajok közül a borsmenta (Mentha piperita) a legjelentősebb. Nevében a bors előtag számos más nyelvben is megtalálható, ugyanis a faj jellegzetesen csípős, aromás ízére utal.
- Léteznek olyan különleges mentafajok is, amelyeknél a kellemes mentolos aromán felül további illatok és ízek is felfedezhetők, ilyen például a citrom-, az alma-, a narancs-vagy az ananászmenta, illetve a zöldesbarna levelű csokoládémenta. Ennél az intenzív mentoloscsokoládé-illatú növénynél az ember azt gondolja, csupán megtréfálják az érzékszervei.
- Neve görög eredetű. A görög mitológia úgy tartja, hogy Menthe nimfára szemet vetett Hádész, az alvilág istene, akinek féltékeny és feldühödött felesége, Perszephoné fűszer- és gyógynövénnyé változtatta a gyönyörű nimfát. Egy másik verzió szerint azonban Hádész változtatta át a nimfát mentává, így mentette meg őt Perszephoné bosszújától.
- A menta nagyon könnyen termeszthető, fagytűrő növény. Tápanyagban gazdag talajt igényel, fény- és vízigényes. Virágládába és cserépbe egyaránt ültethető, viszont ajánlatos átgondolni, hová rakjuk a kertben, mivel nagyon gyorsan és agresszíven terjed. Korlátlan elszaporodása megakadályozható, ha fenék nélküli vödröt süllyesztünk a földbe, s abba ültetjük a mentát. Tegyük gyümölcsfák közelébe, mivel a virágja mágnesként vonzza a méheket, ezáltal elősegíti a beporzást!
- Szedését júliusban és szeptemberben a virágzás előtt kell elvégezni. Ilyenkor a levelek erős mentolos illatúak, ízűk először égető, majd hűsítő. Ha szárítani akarjuk, akkor az ollóval levágott hajtásokat (egyszerre legfeljebb tíz darabot) három percre mikrohullámú sütőbe kell rakni úgy, hogy egy kis pohárban fél deciliter vizet is melléteszünk. A hajtások csokorba kötve is száríthatók a padláson, illetve sötét, száraz, huzatos helyen fellógatva, ahogy azt nagyanyáink tették egykor. Fagyasztani is lehet, ha később szeretnénk felhasználni. Egy jégkockába rejtett, fagyott mentalevél igazán jól jön a mentaszörphöz.
- A borsmenta illóolaját a frissen szedett virágrügyes hajtásokból desztillálással nyerik. Illóolajának legfontosabb alkotórésze a mentol és észtere, a mentil-acetát. Iparilag előállított illóolaját a gyógyászaton kívül az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar is hasznosítja. A kozmetikai cikkeknél számos termék összetevői között felbukkan a menta, gondoljunk csak a szájvizekre, a fogkrémekre, az illatszerekre, a krémekre és a fürdőszerekre. Hűsítő lábfürdőt otthon is egyszerűen készíthetünk belőle, csupán egy csésze mentateára van szükség hozzá.
- Gyógyászati felhasználása igen sokrétű. Görcsoldó és antibakteriális hatású gyógynövény, amely emésztési zavarokban, puffadás esetén, valamint az epehólyag és az epevezeték gyulladásos betegségeinek kezelésére is alkalmazható. Külsőleg az illóolaja meghűléses betegségek, valamit köhögés esetén jótékony hatású. Fontos tudni, hogy kisgyermekeknél tilos mentoltartalmú készítményeket, így orrcseppet, orrkenőcsöt vagy illóolajos inhalálást alkalmazni, mivel a mentol a rá érzékeny egyéneknél allergiás reakciót válthat ki.
- Egy csésze mentatea – az említett terápiás hatásokon felül – revitalizál, azaz élénkít, elűzi az álmosságot, a fáradságot, serkenti az agyműködést és a gondolkodást. A mentateához egy evőkanál szárított levélből 1,5 dl vízzel forrázatot készítünk, öt–tíz percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ízlés szerint édesíthetjük. A mértéktartás itt is ajánlatos, naponta három-négy csészével fogyasztható.
- Amíg nálunk a mentatea jóformán csak a meghűléses betegségek idején kerül előtérbe, addig Észak-Afrikában és az arab világban nagy hagyománya van a gyakori fogyasztásának. Náluk a díszes ezüst- vagy rézkannában felszolgált forró, illatos tea elkortyolása hozzátartozik a mindennapokhoz.
- A menta túl értékes növény ahhoz, hogy csupán a rágógumiban, néhány likőrben (például Poirot felügyelő kedvenc mentalikőrjében, vagy a Hemingway által igen preferált Mojito koktélban), esetleg gyógycukorkában találkozzunk vele. Ha van otthon mentánk cserépben vagy a kertben, akkor egy-egy levélke elrágcsálása bármikor frissíti a leheletet, de a konyhában ételek és italok ízesítésére is felhasználható. Csokoládés desszertek készítéséhez, zöldség- és gyümölcssalátákhoz, halakhoz, húsokhoz és joghurthoz is kitűnő, s a mentafagylaltról sem szabad megfeledkezni. Az angol konyhában a báránysült elmaradhatatlan kiegészítője a mentaszósz, ahogy sok helyen a mentával ízesített zöldborsópüré is ott lesz a tányéron, ha az ember „fish & chips”-t rendel egy fogadóban.
Forrás: MDOSZ 2013/1