Ételtcsakokosan

Hogyan mérgezzünk meg éhes járókelőket?

2016. november 3.

Pár éve hatalmas divat lett az úgynevezett „street food”. Valóságos divat hullám söpört végig, elsősorban Budapesten és csak kapkodtuk a fejünket a számtalan utcai ételárus megjelenésén. De tisztában vagyunk-e azzal, hogy mekkora élelmiszer-biztonsági kockázat, ha rosszul megválasztott helyen állunk meg enni?

JS_Vinyl_DisposableGloves_Hamburger_01

Szokás a „street food”-ot, mint valami új, eredeti és nagyon menő dolgot felfújni. Tagadhatatlan sok újdonságot tartogat, ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy nekünk, magyaroknak is komoly hagyományaink vannak e téren, csak akkoriban még nem adtak neki ilyen remekül hype-olható nevet.

Jussanak rögtön eszünkbe gyermekkorunk lángososai, lacipecsenyései, halsütödéi, ahol a család bármikor elfogyaszthatta „könnyű” reggelijét, ebédjét, vagy vacsoráját. Én is emlékszem, amikor hétvégi reggeleken, piacra menet megálltunk a sarkon, hogy frissen készült, forró lángossal lakjunk jól. Akkoriban persze csak sima, fokhagymás és itt-ott káposztás lángos volt kapható. Ráadásul a káposztát nem külön dinsztelve, feltétként, hanem a tésztába keverve kínálták.

A rendszerváltást megelőzően aztán megjelentek a hot dog-osok, hamburgeresek. Kétnapi menzapénzt megspórolva jött össze egy hot dog-ra való. Persze az amerikaiak sírtak volna, ha megtudják, mit nevezünk mi hot dog-nak. Keresztbe félbevágott óriáskifli, amit ráhúztak egy forró acéltüskére, majd mustárt és/vagy ketchup-ot locsoltak bele, végül beledugtak egy langyos vizes fazékban ázó virslit.

Később megjelentek a gyros-osok, pizzázók, taco-sok, a kézműves hamburgerek és mostanra egész komoly nemzetközi konyhakultúra virágzik az utcákon.

Ami mindegyikben közös volt régen és sok helyen most is, hogy a kiszolgáló kezeli a kasszát és ő állítja össze az ételt is. Ez máris élelmiszer-biztonsági kockázat, az a személy, aki a pénzt kezeli  piszkos kezével hozzányúl az ételhez is.

Erre a helyzetre jelent megoldást a gumikesztyű használata. Mikor a szakács/kiszolgáló az étellel foglalatoskodik, akkor felveszi a gumikesztyűt, mikor a kasszában áll, leveszi a gumikesztyűt. Működőképes konstrukció, de csak akkor, ha megvalósul.

Persze ez esetben is kérdéses a gumikesztyű állapota, cseréjének gyakorisága. Ne felejtsük el, hogy a gumikesztyű nem pótolja a kézmosását!

Figyeljük néhány percig az árus tevékenységét, és csak akkor álljon be a sorba, ha mindennel (ételkészítés, dolgozó sapkája, ruhájának, kezének állapota, eszközök, csipesz, szalvéta használata, kiszolgálás módja, stb.) elégedett.

Kapcsolódó cikk:

Étkezés az utcán

Fotó: www.foodhandler.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Táplálkozási trendek: holnap és ma 1. rész

eteltcsakokosan

10 dolog, amit a burgonyáról tudni érdemes

eteltcsakokosan

Hogy állapítják meg?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató