Ételtcsakokosan

Élelmiszer-adományozás

2019. szeptember 16.

A még fogyasztható, de a kereskedő belső szabályozására való hivatkozással, vagy egyéb nem élelmiszerbiztonsági hiba miatt már nem értékesítendő termékek átadása a segélyszervezetek, rászorulók részére a jelenlegi társadalmi elvárások egyik fontos alapelve.

Milyen termékeket adományozhatunk?
Minden olyan termék adományozható, amely emberi fogyasztásra alkalmas, a termék minősége megfelel a rá vonatkozó jogszabályi (pl.: élelmiszerkönyv) vagy gyártói elvárásoknak. Nem kerülhet adományozásra olyan termék, amely az adományozás sajátosságait is figyelembe véve a folyamat során olyan elváltozásokat szenved, amely azt fogyasztásra alkalmatlanná teszi, illetve minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje lejárt.
Péktermékek –javaslat az átadható termékek körére:

 • kenyerek
 • veknik és cipók
 • édes és sós termékek
 • zsemle, kifli
 • teasütemények, aprósütemények

Nem átadható termékek:

 • cukrászati termékek a teasütemények, aprósütemények kivételével

Zöldség- és gyümölcstermékek –javaslat az átadható termékek körére:
Minden olyan lédig és darabos zöldség és gyümölcs, amelyet már nem kívánunk forgalmazni, de emberi fogyasztásra alkalmas, illetve az átadáskor a minősége olyan, hogy a szállítás után vélhetően megfelelő állapotban érkezik a rendeltetési helyére, továbbá:

 • nem penészes,
 • nem rothadt, erjedt,
 • nem szennyezett, minden látható idegen anyagtól mentes,
 • kártevőktől és azok károkozásaitól mentes,
 • idegen íztől és szagtól mentes,
 • olyan sérült, elszíneződött termékek, melyeknél a gyümölcshús vagy ezzel egyenértékű belső részek nem sérültek,
 • hálós termékeknél, ha csak kevés sérült van benne (pl egy-két narancs, burgonya, hagyma, stb. megsérült), de a többi fogyasztható (azonban az átadás lehetősége ebben az esetben is kizárt, amennyiben a csomagban penészes, rothadt, erjedt egyedi termék van),
 • a termékhez kapcsolódó minőségi osztálybesorolásnak már nem felel meg (termékenként változó paraméterek szerint –pl. hegesedés, héjhiba, tisztaság stb.

Friss és tartós élelmiszerek – javaslat az átadható termékek körére:
A 2. pont első bekezdésében szereplő általános követelményeknek megfelelő termék.
A termék átadásra való előkészítése és tárolása.
Mivel a termékek emberi fogyasztásra kerülnek, így az adott termékekre vonatkozó tárolási feltételeknek, az általános higiéniai követelményeknek megfelelően, szakosítva kell tárolni az átadásig. Hűtést igénylő termékeknél a hűtőlánc tartása kötelező. Az adományozásra kerülő termékek gyűjtési helyének a következő feltételnek kell megfelelnie:

 • Az értékesítésre szánt és a selejt termékektől egyaránt elkülönítetten, jól látható és egyértelmű felirattal jelölten (pl.: Adományozandó termékek).
 • Termékcsoportonként gyűjtve.

Az adománytermék tárolási hőmérsékletének az előírt tárolási hőmérsékleten belül kell lennie, és azt a HACCP-rendszer szabályainak megfelelő gyakorisággal kell ellenőrizni.A péktermékeket élelmiszer tárolására alkalmas, higiénikus, nejlonzsákkal kibélelt rekeszbe célszerű helyezni, a zsákot a termék állagmegóvása érdekében (száradás ellen) rá kell hajtani a termékek tetejére. A reggelizőtermékeket édes és sós termékekre válogatva kell visszatárolni (nem kell termékenként külön csomagolni, de egy rekeszen belül az édes és sós termékek nem keveredhetnek).A zöldség-, gyümölcstermékeket nem kell nejlonzsákba tenni. A rekeszből (nejlontasakból) elegendő mennyiséget kell biztosítani ahhoz, hogy csererendszerben tudják működtetni a folyamatot. Az adományozott által biztosított szállítási mód nem megfelelősége esetén, az adományozónak lehetősége van az elszállítás megtagadására. Amennyiben a termék olyan egyutas göngyölegben van, amely a termék saját csomagolásának tekinthető (papírkarton, farekesz), úgy természetesen a terméket nem kell átpakolni, az egyutas göngyölegben lehet átadni a szervezet részére. Javasolt, hogy a göngyölegeket az adományozott biztosítsa.
A termék átadása
Az átadásnak szigorú számadású dokumentumon (pl.: szállítólevél)kell megtörténnie. A termékeket átadáskor termékkategóriánként le kell mérni vagy számlálni, és ennek megfelelően kell feltüntetni a szállítólevélen. Mérlegeléskor a tárolásra használt göngyölegek súlyát minden esetben le kell vonni, csak a termékek nettósúlya kerülhet feltüntetésre. Az átvevő szervezet részére lehetőséget kell biztosítani, hogy a mérlegelést megtekinthesse.A hűtött termékek esetén a szervezeteknek élelmiszer tárolásra alkalmas hűtődobozt kell biztosítaniuk. Javasolt a szervezettől a hűtődobozt már legalább a termék átadását megelőző reggelen vagy legalább 12 órával korábban leadni az adományozó részére, ezzel elkerülve, hogy este át kelljen pakolni a termékeket.
Fontos, hogy a termékek átadásakor a szervezet megtekinti az adományt, és indokolt esetben módjában áll visszautasítani az elszállítást.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Még mik vannak?!

eteltcsakokosan

Egy különleges hagymaféle: a póréhagyma

eteltcsakokosan

#2. A hűtőtakarítás 6 parancsolata

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató