Ételtcsakokosan

Élelmiszer-adományozás

2019. szeptember 16.

A még fogyasztható, de a kereskedő belső szabályozására való hivatkozással, vagy egyéb nem élelmiszerbiztonsági hiba miatt már nem értékesítendő termékek átadása a segélyszervezetek, rászorulók részére a jelenlegi társadalmi elvárások egyik fontos alapelve.

Milyen termékeket adományozhatunk?
Minden olyan termék adományozható, amely emberi fogyasztásra alkalmas, a termék minősége megfelel a rá vonatkozó jogszabályi (pl.: élelmiszerkönyv) vagy gyártói elvárásoknak. Nem kerülhet adományozásra olyan termék, amely az adományozás sajátosságait is figyelembe véve a folyamat során olyan elváltozásokat szenved, amely azt fogyasztásra alkalmatlanná teszi, illetve minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje lejárt.
Péktermékek –javaslat az átadható termékek körére:

  • kenyerek
  • veknik és cipók
  • édes és sós termékek
  • zsemle, kifli
  • teasütemények, aprósütemények

Nem átadható termékek:

  • cukrászati termékek a teasütemények, aprósütemények kivételével

Zöldség- és gyümölcstermékek –javaslat az átadható termékek körére:
Minden olyan lédig és darabos zöldség és gyümölcs, amelyet már nem kívánunk forgalmazni, de emberi fogyasztásra alkalmas, illetve az átadáskor a minősége olyan, hogy a szállítás után vélhetően megfelelő állapotban érkezik a rendeltetési helyére, továbbá:

  • nem penészes,
  • nem rothadt, erjedt,
  • nem szennyezett, minden látható idegen anyagtól mentes,
  • kártevőktől és azok károkozásaitól mentes,
  • idegen íztől és szagtól mentes,
  • olyan sérült, elszíneződött termékek, melyeknél a gyümölcshús vagy ezzel egyenértékű belső részek nem sérültek,
  • hálós termékeknél, ha csak kevés sérült van benne (pl egy-két narancs, burgonya, hagyma, stb. megsérült), de a többi fogyasztható (azonban az átadás lehetősége ebben az esetben is kizárt, amennyiben a csomagban penészes, rothadt, erjedt egyedi termék van),
  • a termékhez kapcsolódó minőségi osztálybesorolásnak már nem felel meg (termékenként változó paraméterek szerint –pl. hegesedés, héjhiba, tisztaság stb.

Friss és tartós élelmiszerek – javaslat az átadható termékek körére:
A 2. pont első bekezdésében szereplő általános követelményeknek megfelelő termék.
A termék átadásra való előkészítése és tárolása.
Mivel a termékek emberi fogyasztásra kerülnek, így az adott termékekre vonatkozó tárolási feltételeknek, az általános higiéniai követelményeknek megfelelően, szakosítva kell tárolni az átadásig. Hűtést igénylő termékeknél a hűtőlánc tartása kötelező. Az adományozásra kerülő termékek gyűjtési helyének a következő feltételnek kell megfelelnie:

  • Az értékesítésre szánt és a selejt termékektől egyaránt elkülönítetten, jól látható és egyértelmű felirattal jelölten (pl.: Adományozandó termékek).
  • Termékcsoportonként gyűjtve.

Az adománytermék tárolási hőmérsékletének az előírt tárolási hőmérsékleten belül kell lennie, és azt a HACCP-rendszer szabályainak megfelelő gyakorisággal kell ellenőrizni.A péktermékeket élelmiszer tárolására alkalmas, higiénikus, nejlonzsákkal kibélelt rekeszbe célszerű helyezni, a zsákot a termék állagmegóvása érdekében (száradás ellen) rá kell hajtani a termékek tetejére. A reggelizőtermékeket édes és sós termékekre válogatva kell visszatárolni (nem kell termékenként külön csomagolni, de egy rekeszen belül az édes és sós termékek nem keveredhetnek).A zöldség-, gyümölcstermékeket nem kell nejlonzsákba tenni. A rekeszből (nejlontasakból) elegendő mennyiséget kell biztosítani ahhoz, hogy csererendszerben tudják működtetni a folyamatot. Az adományozott által biztosított szállítási mód nem megfelelősége esetén, az adományozónak lehetősége van az elszállítás megtagadására. Amennyiben a termék olyan egyutas göngyölegben van, amely a termék saját csomagolásának tekinthető (papírkarton, farekesz), úgy természetesen a terméket nem kell átpakolni, az egyutas göngyölegben lehet átadni a szervezet részére. Javasolt, hogy a göngyölegeket az adományozott biztosítsa.
A termék átadása
Az átadásnak szigorú számadású dokumentumon (pl.: szállítólevél)kell megtörténnie. A termékeket átadáskor termékkategóriánként le kell mérni vagy számlálni, és ennek megfelelően kell feltüntetni a szállítólevélen. Mérlegeléskor a tárolásra használt göngyölegek súlyát minden esetben le kell vonni, csak a termékek nettósúlya kerülhet feltüntetésre. Az átvevő szervezet részére lehetőséget kell biztosítani, hogy a mérlegelést megtekinthesse.A hűtött termékek esetén a szervezeteknek élelmiszer tárolásra alkalmas hűtődobozt kell biztosítaniuk. Javasolt a szervezettől a hűtődobozt már legalább a termék átadását megelőző reggelen vagy legalább 12 órával korábban leadni az adományozó részére, ezzel elkerülve, hogy este át kelljen pakolni a termékeket.
Fontos, hogy a termékek átadásakor a szervezet megtekinti az adományt, és indokolt esetben módjában áll visszautasítani az elszállítást.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

12 jó tanács, házi húsfeldolgozáshoz

eteltcsakokosan

Egészségesen, olcsón és biztonságosan!

eteltcsakokosan

Megfontoltan gyűjtsünk medvehagymát

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató