Ételtcsakokosan

Hogyan fertőtlenítsük a mosogatószivacsot?

2014. november 6.
1165809_62711011-682x1024

Ha tudjuk hogyan kell tisztán tartani egy konyhai szivacsot, nem csak az edények tisztaságát, hanem családunk egészségét is védjük. Egy koszos konyharuha, vagy egy piszkos mosogatószivacs potenciális veszélyforrás, amelyek által betegséget okozó baktériumok kerülhetnek az edényekre, a konyhai felületekre, így az ételünkre is. Másik oldalról egyre fontosabb a környezettudatos háztartás, így a szivacsok kidobása helyett, fertőtlenítsük vagy használjuk újra azokat. Összegyűjtöttünk pár ötletet a szivacs megfelelő tisztítására és a használt szivacsok felhasználására.

1165809_62711011-682x1024Léteznek régebbről háztartási praktikák: a szivacs hidrogén peroxiddal  történő lefújása, hipóba vagy citromlébe történő áztatás. Sajnálatos módon ezek nem hatásos megoldások, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának kutató intézete szerint (Agricultural Research Service’s Food Technology and Safety Laboratory, ARS) ezen eljárások nyomán a baktériumok 30-87% maradt életben (és a szivacsban),vagyis pont elegendő mennyiség élelmiszer okozta betegségek kialakulásához.

Melyek a valóban hatásos megoldások?

Mikrohullámú sütő

Miután minden ételmaradékot eltávolítottunk a szivacsról, jól öblítsük ki és még nedvesen tegyük be a mikróba, a legmagasabb fokozaton 1-2 percig melegítsük. (Szárazon semmiképp se tegyük be, mert meggyulladhat.) Miután eléggé kihűlt a mikrohullámú sütőben, facsarjuk ki belőle a vizet és hagyjuk teljesen megszáradni. Érdemes ezt naponta megismételni és a tisztítási szokások közé felvenni. További előnye, hogy a mikróban keletkezett gőz fellazítja a belsejében lerakódott szennyeződéseket, így egyszerűen csak le kell törölni.
Az ARS szerint a szivacsban jelenlévő baktériumok 99,9999%-a elpusztul a mikrohullámú sütőben.

Mosogatógép

Az eljárás hasonló, mint az első esetben, miután minden ételmaradékot eltávolítottunk a szivacsról, kiöblítettük és alaposan kicsavartuk, a mosogatógép legfelső tálcájára kell betenni, az edényekkel együtt. Egy teljes mosási programot szárítással együtt indítsunk a gépen. Minden alkalommal, amikor elindítjuk a mosogatógépet, betehetjük a szivacsot is.
Az ARS szerint a szivacsban jelenlévő baktériumok 99,9998%-a elpusztul a mosogatógépben.
Ezzel a két bemutatott módszerrel több gombát és penészt lehet elpusztítani, mint a hipó, a citromlé segítségével. A szivacsot még ezen módszerek mellett is érdemes gyakran cserélni! Hiszen sok lehetőség van az újrahasznosításra…

Íme pár tanács, hogy mikre használhatja a régi szivacsokat

  • Jégakku: A szivacsot mártsuk egy fele részben sósborszesz, fele részben víz keverékébe, majd tegyük zárható zacskóba és tároljuk a mélyhűtőben. Tökéletes megoldás sérülések és púpok, puklik jegelésére (kellemesebb érzés a bőrnek, mivel a sósborszesz miatt nem fagy tömbbé a szivacs).
  • Növények nedvességének megtartása: Ültetés előtt tegyünk egy szivacsot a cserép aljára, majd erre lapátoljuk a földet. A későbbiekben a szivacs felszívja a növényre locsolt felesleges vizet és lassan engedi vissza.
  • Cipőpucoló: Egy szivaccsal a cipőkrémet egyenletesen lehet elteríteni a cipőn és polírozni is könnyebb.
  • Itatós: Esernyőtartók aljába lehet 1-2 darab szivacsot tenni, így a beletett esernyőkről lefolyt vizet felszívja.
  • Szúnyogriasztó: Házi készítésű szúnyogriasztóval itassuk fel a szivacsot, töröljük át a kerti bútorokat és hagyjuk kint, hogy továbbra is kifejtse hatását.

Forrás: http://housewifehowtos.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Zöldbab mindenkor

eteltcsakokosan

Miért írnak percre pontos szavatossági időt…?

eteltcsakokosan

Mindent a medvehagymáról I.

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató