Ételtcsakokosan

Hogyan étkezzünk egészségesen, olcsón és nem utolsó sorban biztonságosan?

2015. december 24.

Ha jól belegondolunk, nem is olyan egyszerű a fenti három dolognak egyszerre megfelelni. Igényel egy kis időráfordítást, de szerencsére nem megoldhatatlan feladat.making-food-982410_640

  • Tervezzük meg a heti menüt. Ha szombaton szoktuk a nagybevásárlást csinálni, akkor a péntek délután/este egy részét szánjuk a tervezésre, a szükséges alapanyagok összeírására. Érdemes ilyenkor megnézni a hűtő, a fagyasztó és a kamra tartalmát, hiszen előfordulhat, hogy van olyan alapanyag, amit sürgősen fel kell használni, míg más már épp fogyóban van.
  • Ha összeállt a menü és látjuk mi mindenre van szükség, akkor át lehet böngészni az akciós újságot, hátha néhány dolgot kedvezőbb áron tudunk beszerezni.
  • Érdemes az évszaknak megfelelően tervezni a menüt, hiszen sokkal olcsóbbak a szezonális termékek és frissen magasabb a vitamintartalmuk is. Pl. készítsünk sütőtökös ételeket, ami számtalan változatban, édesen és sósan is elkészíthető, süssünk gesztenyét, vagy készítsünk a friss dióval aranygaluskát. Itt van a friss alma, készíthetünk vele levest, kompótot, kalácsot, de akár csirkével együtt is megsüthetjük.
  • Ha van lehetőségünk, akkor keressünk termelői piacokat, melyben segítséget nyújthat a Helyből jobb! weboldalon található piackereső. Az egyik legfontosabb pont a bevásárlás során a megbízható beszerzési forrás. Ha kimegyünk egy piacra, legyünk figyelmesek, érdeklődőek. Kérdezzünk a termelőtől, ismerjük meg őket. Kizárólag olyan zöldséget, gyümölcsöt és húsféléket vásároljunk, amelynek ismerjük a származását. Alkalmi árustól ne vásároljunk!
  • Cseréljük le a szokásos köreteket, nem csak a változatosság miatt, hanem egészségünk érdekében is. Próbáljuk ki krumpli helyett az édesburgonyát, fehér rizs helyett válasszuk inkább a barnát, a megszokott tészták helyett pedig teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát vagy párolt zöldségeket.
  • Ha időnk engedi, vagy csak másféle elfoglaltságra vágyunk, gyúrjunk tésztát házilag. Legközelebb már csak ilyet akar enni a család.
  • Készítsünk egyszerre nagyobb adagot, persze csak ésszerű határokon belül, hiszen senki sem szereti egy héten keresztül ugyanazt enni. Ugyanakkor vannak olyan ételek, amelyek tovább tárolhatóak, esetleg le is fagyaszthatók. Akár a hűtőből vesszük ki a maradékot, akár a fagyasztóból néhány dologra nagyon figyelnünk kell. A hűtőszekrényből kivett ételt, minden esetben forrósítsuk át, nem elég csak meglangyosítani. Ha pedig fagyasztott ételről van szó, akkor olvasztás alapszabályaira kell figyelnünk.
  • A köreteket külön edényben tároljuk, mint a húsokat, ragukat.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Lejárat után meddig jó bontatlanul…?

eteltcsakokosan

Kiadvánnyal a kismamákért

szucseva

Visszaolvaszthatom, vagy dobjam ki?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató