Hűtést igénylő élelmiszert hogyan lehet küldeni?
Az élelmiszerek tárolása, szállítása és értékesítése során az előállító által meghatározott vagy a jogszabályban előírt hőmérsékletet kell biztosítani.
A valamennyi élelmiszer-vállalkozóra vonatkozó általános higiéniai követelményeket meghatározó EU rendelet értelmében a szállítására szolgáló járműveknek alkalmasnak kell lenniük arra, hogy az élelmiszereket megfelelő hőmérsékleten tartsák.
A rendelet előírja, hogy a hűtési láncot nem lehet megszakítani. Ugyanakkor az élelmiszerek előkészítése, szállítása, tárolása, árusításra kihelyezése és kiszolgálása alatt korlátozott időszakokra engedélyezett a hőmérséklet szabályozottságának hiánya, amennyiben az nem jelent kockázatot az egészségre nézve.
A rendelet az elérendő célt (például a megadott hőmérséklet biztosítása) határozza meg, a megvalósítás módjára nem tér ki. A fent leírtak értelmében a hűtőautó megléte nem feltétele a hűtést igénylő élelmiszer szállításának, amennyiben az előállító által meghatározott hőmérséklet a szállítás során más módon folyamatosan biztosított.