Ételtcsakokosan

Hidrogén-peroxiddal szennyezett pudingot vontak ki a forgalomból

2014. október 27.

Magas hidrogén-peroxid tartalom miatt Kid’s World Dessert elnevezésű csokoládé-vanília ízű pudingot vontak ki a kereskedelmi forgalomból 9 európai tagállamban, köztük Magyarországon is. A játékkal együtt (pl. ló figura) tojás alakúra összecsomagolt termékek visszahívására az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF) érkezett riasztás alapján került sor.

A meglepetés játékot is tartalmazó terméket DAIRY 4 FUN márkajelzéssel, Kid’s World Dessert elnevezéssel 9 európai tagállamban, köztük Magyarországon is forgalomba hozták. Az érintett üzletláncok haladéktalanul levették a polcokról a kifogásolt élelmiszereket és intézkedtek a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívásáról.  Az intézkedések végrehajtását a hatóság ellenőrzi.

A  termékvisszahívásban érintett KID´s WORLD ZOO 70.0 g (tételazonosító: 14.12.2014/143951)  és KID´s WORLD HORSE 70.0 g (tételazonosító: 6.12.2014/143811) elnevezésű élelmiszereket a fogyasztók a vásárlás helyére visszavihetik.

A hidrogén-peroxid hidrogénből és oxigénből álló vegyület, melyet erős oxidáló hatása miatt fertőtlenítőszerként és színtelenítő szerként használnak. Mivel oxidáció során csak “környezetbarát” termékek – víz és oxigén – keletkeznek, a modern vegyiparban egyre elterjedtebben használják. A nagy koncentrációban maró és irritáló hatása miatt előfordulása élelmiszerben nem engedélyezett, abba csak helytelenül végzett fertőtlenítés során, technikai hiányosságból, vagy tévedésből, véletlenül kerülhet be.

Az eddigi információk alapján vásárlói reklamáció nem érkezett és megbetegedés sem történt. A termékben mért hidrogén-peroxid koncentráció (25 mg/l) a töredéke a gyógyászatban (pl. toroköblítésre), vagy fertőtlenítőszerként alkalmazott mennyiségnek, így a készítmény fogyasztása várhatóan nem okoz egészségügyi problémát, de jogszabályaink fertőtlenítőszer-maradékként a H2O2 ilyen mennyiségben való előfordulását sem teszik lehetővé.

Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A sonkalé felhasználása

eteltcsakokosan

Le a kilókkal!

eteltcsakokosan

Disznót vágna? Tippek, praktikák a biztonságos előkészületekhez

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató