Az interneten találtuk ezeket a képeket és nem mehetünk el mellettük szó nélkül. Egyszerű és hasznos megoldásokat eredményez a konyhában, mindössze egy tiszta jégkockatartóra van szükségünk. A divatos trükköket élelmiszerbiztonsági tippekkel egészítjük ki, hogy valóban biztonságos legyen a végeredmény.
Zöldfűszer-kocka
Kedvenc friss fűszereinket felaprítjuk és minden négyzetet félig töltjük velük, majd oliva olajjal színültig felöntjük. A fagyasztott kockákat használhatjuk levesekhez, főzést igénylő mártásokhoz vagy bármilyen főzést ételhez.
Tippek:
- Legyen ideje felolvadni a kockákat és a fűszereknek az ízeket kiereszteni.
- Friss alapanyagokból dolgozzunk és mossuk meg, csepegtessük le használat előtt.
- Mindig alaposan mossuk el a tartót, mielőtt használnánk.
- 6 hónapnál tovább ne tároljuk a hűtőben a fűszerkockákat.
Csokis eper
Csoki fondue, vagy epres csokoládé helyett íme a legegyszerűbb desszert. A jégkockatartót kevés ízetlen (napraforgó) olajjal kikenjük és vízgőz fölött megolvasztott csokit kanalazunk a kockákba, majd friss gyümölcsöt nyomunk mindegyikbe. Lehet eper, málna, szeder, ribizli, mandarin vagy bármi ami eszünkbe jut. Ne a fagyasztóba, hanem a hűtőbe tegyük hűlni, majd szobahőmérsékleten tálaljuk. Mindössze le kell törni a kockákat fogyasztás előtt.
Tippek:
- Tisztítsuk és mossuk meg az epret.
- Pár napon belül fogyasszuk el ezt az édességet.
Gyors jegeskávé
Jégkockával hűtött italok könnyen felvizesednek, ízetlenek lesznek a sok plusz folyadéktól. Jegeskávénál is bosszantó tud lenni, míg a másik gond, hogy lassan hűl le a kávé. A megoldás, hogy előre készítsük el a kávét és fagyasszuk le jégkockatartóban.
Tálaláskor tegyünk a pohárba pár kockát és langyos tejjel öntsük föl, lassan megolvad és kellemes hőmérsékletűre hűl.
Tippek:
- Az elkészült jegeskávét azonnal fogyasszuk el, ne hűtsük vagy fagyasszuk le újra.
- Tiszta edényekben készítsük el a kávét és legyen tiszta a tartó is.
Gyors limonádé
A jegeskávé után hasonló felhasználási és elkészítési módot alkalmazhatunk limonádé esetében, ahol citromlevet, citromdarabokat és mentát fagyasztunk le a jégkockatartóban. Facsarjuk ki 4-5 db citrom levét, ha nem lenne elég a leve vízzel felengedhetjük.
Tippek:
- A citromot alaposan mossuk meg, lehetőség szerit bio citromot használjunk.
- A menta leveleket alaposan mossuk meg és csepegtessük le mielőtt a jégkockatartóba tennénk.
Ételízesítők a jégkockatartóból
Amennyiben vendégség után marad bontott vörösbor, vagy már előre látjuk, hogy több lett a zöldségleves, mint amit elfogyasztunk. Úgy a kihűlést követően fagyasszuk le ki mennyiségekben, így következő főzésnél használni tudjuk ételekhez pl. pörkölthöz, mártásokhoz ízfokozónak.
Tippek:
- A bort és a levest rögtön fagyasszuk le.
- Felhasználáskor forraljuk át az ételt a hozzáadott jeges kockákkal, hogy biztosan felolvadjon.
Ötlet: http://diply.com/and/16-genius-ways-use-an-ice-cube-tray/62398