Ételtcsakokosan

Házi praktikák a jégtartóból

2015. július 24.

Az interneten találtuk ezeket a képeket és nem mehetünk el mellettük szó nélkül. Egyszerű és hasznos megoldásokat eredményez a konyhában, mindössze egy tiszta jégkockatartóra van szükségünk. A divatos trükköket élelmiszerbiztonsági tippekkel egészítjük ki, hogy valóban biztonságos legyen a végeredmény.

zöldfűszer2Zöldfűszer-kocka

Kedvenc friss fűszereinket felaprítjuk és minden négyzetet félig töltjük velük, majd oliva olajjal színültig felöntjük. A fagyasztott kockákat használhatjuk levesekhez, főzést igénylő mártásokhoz vagy bármilyen főzést ételhez.

Tippek:

  • Legyen ideje felolvadni a kockákat és a fűszereknek az ízeket kiereszteni.
  • Friss alapanyagokból dolgozzunk és mossuk meg, csepegtessük le használat előtt.
  • Mindig alaposan mossuk el a tartót, mielőtt használnánk.
  • 6 hónapnál tovább ne tároljuk a hűtőben a fűszerkockákat.

csokiseperCsokis eper

Csoki fondue, vagy epres csokoládé helyett íme a legegyszerűbb desszert. A jégkockatartót kevés ízetlen (napraforgó) olajjal kikenjük és vízgőz fölött megolvasztott csokit kanalazunk a kockákba, majd friss gyümölcsöt nyomunk mindegyikbe. Lehet eper, málna, szeder, ribizli, mandarin vagy bármi ami eszünkbe jut. Ne a fagyasztóba, hanem a hűtőbe tegyük hűlni, majd szobahőmérsékleten tálaljuk. Mindössze le kell törni a kockákat fogyasztás előtt.

Tippek:

  • Tisztítsuk és mossuk meg az epret.
  • Pár napon belül fogyasszuk el ezt az édességet.

jegeskávĂ©Gyors jegeskávé

Jégkockával hűtött italok könnyen felvizesednek, ízetlenek lesznek a sok plusz folyadéktól. Jegeskávénál is bosszantó tud lenni, míg a másik gond, hogy lassan hűl le a kávé. A megoldás, hogy előre készítsük el a kávét és fagyasszuk le jégkockatartóban.

Tálaláskor tegyünk a pohárba pár kockát és langyos tejjel öntsük föl, lassan megolvad és kellemes hőmérsékletűre hűl.

Tippek:

  • Az elkészült jegeskávét azonnal fogyasszuk el, ne hűtsük vagy fagyasszuk le újra.
  • Tiszta edényekben készítsük el a kávét és legyen tiszta a tartó is.

citrom_kockaGyors limonádé

A jegeskávé után hasonló felhasználási és elkészítési módot alkalmazhatunk limonádé esetében, ahol citromlevet, citromdarabokat és mentát fagyasztunk le a jégkockatartóban. Facsarjuk ki 4-5 db citrom levét, ha nem lenne elég a leve vízzel felengedhetjük.

Tippek:

  • A citromot alaposan mossuk meg, lehetőség szerit bio citromot használjunk.
  • A menta leveleket alaposan mossuk meg és csepegtessük le mielőtt a jégkockatartóba tennénk.

borkockaÉtelízesítők a jégkockatartóból

Amennyiben vendégség után marad bontott vörösbor, vagy már előre látjuk, hogy több lett a zöldségleves, mint amit elfogyasztunk. Úgy a kihűlést követően fagyasszuk le ki mennyiségekben, így következő főzésnél használni tudjuk ételekhez pl. pörkölthöz, mártásokhoz ízfokozónak.

Tippek:

  • A bort és a levest rögtön fagyasszuk le.
  • Felhasználáskor forraljuk át az ételt a hozzáadott jeges kockákkal, hogy biztosan felolvadjon.

Ötlet: http://diply.com/and/16-genius-ways-use-an-ice-cube-tray/62398
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Fel kell forralni?…

eteltcsakokosan

Bevásárlás I.

eteltcsakokosan

Tanácsok utazóknak

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató