Ételtcsakokosan

10 dolog… Amit a cukkiniról tudni érdemes

2017. május 30.

Az alábbiakban 10 dologról olvashatsz a cukkiniről, ám a cukkini annyira érdekes, hogy a bevezetetőben, vagyis itt bemutatunk neked egy 11. érdekességet is. Íme: a cukkiniből Lengyelországban még lekvárt is főznek. Cukor és mesterséges aroma hozzáadásával persze, de a minőségre garancia, hogy meg is eszik.

farmer-1869941_640

  1. A cukkini (Cucurbita pepo) a tökfélék népes családjának tagja. Eredeti származási helye Guatemala és Mexikó. A különböző tökféléket több mint tízezer éve fogyasztjuk. Ismertségük Európában a spanyol és a portugál felfedezőknek és gyarmatosítóknak köszönhető. Az őshazában alapvető zöldség, míg Európában igazából csak a XX. századtól illesztették be a mindennapi étrendbe. Elsőként Olaszországban vált közkedveltté. Később a Földközi-tenger mentén megtelepedve terjedt el Franciaországban, majd a sokkal hűvösebb éghajlatú Nagy Britanniában is.
  1. Hazánkban még az 1970-es években is kevesen ismerték, azaz ritkaságnak számított. A magyar kertészek újító kedvének és a cukkini termesztéséhez megfelelő éghajlatnak köszönhetően azonban már nálunk is meghonosodott. Kezdetben inkább csak töltött formában készítették el a háziasszonyok, de manapság már csak a fantázia szab határt a felhasználási lehetőségeknek.
  1. A cukkini 95%-a szöveti víz, amely hozzájárul a szervezet folyadékszükségletének kielégítéséhez. 100 g cukkini energiatartalma 134 kJ (32 kcal). Elenyésző benne a fehérje mennyisége: 100 g-ban 1,5 g. Zsír még kevesebb található benne, mindössze 0,4 g/100 g. Szénhidráttartalma szintén csekély: 5,3 g/100 g. Vitaminjai közül a C-vitamin (17 mg/100 g), a folsav (33 μg/g), és a béta-karotin érdemel említést. Az ásványi anyagok közül említésre érdemes a mangán, a kalcium, a magnézium, a kálium, a réz, a foszfor és a cink. Élelmirost-tartalmának mennyisége (2–2,5 g/100 g) révén szinte minden étrendbe beilleszthető.
  1. A cukkini általában hosszúkás alakú (a fiatalabb cukkinit könnyű összetéveszteni a kígyóuborkával) és sötétzöld színű. Újabban azonban gömb formájú is kapható. Érdekesség az is, hogy a kísérletezgető kedvű kertészek már élénksárga, sárga–zöld csíkos és foltos cukkinival is kirukkoltak.
  1. A cukkini, akár a tök, többkilósra is megnőhet, de döntően „éretlenül” fogyasztjuk. Minél fiatalabb – ismerünk pár centiméter hosszúságú, ún. bébicukkinit is –, annál maradéktalanabbul használhatjuk fel, azaz a héját addig nem kell leszedni, amíg az uborkáéhoz hasonlóan vékony.
  1. Nemcsak a termést fogyasztjuk, hanem a virágát is. A virágja ehető, így a tökvirághoz hasonlóan megtölthetjük és kiránthatjuk. Ha már unjuk a petrezselyemzölddel való díszítést, nyugodtan felhasználhatjuk erre a célra a cukkinivirágot is.
  1. Igen változatos formában tálalhatjuk családunk asztalára. A fiatal cukkinit zöldjével együtt salátákba, párolt zöldségköretekbe, grillezve, rántva, töltve és krémlevesként kínálhatjuk. Bizonyos süteményeknél, például az almás piténél az alma egyharmadát finomra reszelt cukkinipürével is helyettesíthetjük, ügyelve arra, hogy mag ne kerüljön bele. A csecsemők étkezésében az első hozzátáplálási szakaszban is nyugodtan használhatjuk alaposan megmosva, meghámozva, kimagozva és megfőzve tök helyett, például cukkinis burgonyapüréként. Savanyúságot is varázsolhatunk az asztalunkra, ha a kovászos uborkához hasonlóan kaporral, sóval és kenyérrel üvegbe töltjük, vízzel felöntve kitesszük a napra néhány napra. Ehhez uborkához hasonló nagyságú, bébicukkinit válasszunk! Ekkor is elengedhetetlen a fokozott tisztaság. A cukkinit többféleképpen eltehetjük télire. Ha héjastul kívánjuk lefagyasztani, akkor a 15–25 centiméteres (20–25 dkg-os), teljesen érett terméseket ajánlatos választani. Ügyelni kell arra, hogy ne maradjon rajta sármaradvány vagy bogár, azaz nem árt többször is megmosni. Az is jó megoldás, ha tetszés szerinti feldarabolás után lobogó vízzel leforrázzuk, utána 1-2 percre jeges vízbe tesszük, majd lecsöpögtetve adagonként lefagyasztjuk (ezt a párolt zöldségekhez javasoljuk). Az érett, vastag héjú cukkini a tökhöz hasonlóan meghámozható, kimagozható és legyalulható, de tetszés szerint fel is kockázható. Ilyenkor nem szükséges forró vízzel kezelni, mert a lefagyasztott, érett cukkini a tökhöz hasonlóan megfőzve készíthető el.
  1. Grillezett vagy párolt cukkinihez kiválóan illenek a következő fűszerek: fokhagyma, vöröshagyma, petrezselyemzöld, bazsalikom és kapor. Főzelékként készíthetjük magyarosan, fűszerpaprikával is. Ha bundában sütjük ki, tehetünk a bundába darált diót, mert így ínycsiklandó zöldséggel hódíthatjuk meg a családot.
  1. A vásárlásnál vegyük figyelembe, hogy a kisebb, keskenyebb cukkini íze édesebb, s a magvai puhák. Hűtőszekrényben öt–hét napig tárolható. A helyenkénti megpuhulás a romlás jele. Ekkor azonnal használjuk fel a még ép részeket. Ha a héja fényes, foltosodástól és puhulástól mentes, s a kocsánya puha, akkor frissen szedett zöldségről van szó. Ez a legalkalmasabb friss salátákba héjastul vékonyan felszeletelve. Ha a héja már vastagabb, de még könnyen szelhető, akkor mehet a grillzöldségek közé vagy a párolt zöldségköretbe. A kemény kocsány régi szedésre, túlérettségre utal. Ha már legalább 50 dkg-os a termés, akkor inkább hámozva, főzelékként, rakottan, töltve vagy krémlevesként érdemes elkészíteni, de ebben az esetben is elegendő csupán pár percig hőkezelni.
  1. Ha nincs kertünk, de van erkélyünk, akkor akár egy jó nagy cserépben is megpróbálhatunk felnevelni cukkinit. Körülbelül 50×50 cm-es területen elfér egy tő. Az uborkához hasonlóan kiugróan nagy a terméshozama. Meleg, szélvédett helyen öntözést kíván. Tápanyagban gazdag talaja jó vízáteresztő képességű legyen! Áprilisi magvetés után a terméseit júniustól-októberig hozza, viszont az első fagy elpusztítja a növényt.

 
Forrás: Új-Diéta magazin XXII. évfolyam, 2-3. szám
http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/ud_2013_2-3_vegleges.pdf

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Csecsemő a konyhában!

eteltcsakokosan

Pesto házilag

eteltcsakokosan

Az hogy lehet, hogy…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató