Advent és Mikulás kapcsán rengeteg csokoládé halmozódik fel otthon, ha már tele van az egész család vele, akkor érdemes felhasználni más módon.
Forró csoki maradék mikulás csokiból
Hozzávalók 4-5 adaghoz
- 6 dl tej
- 3 dl tejszín
- 20 dkg csokoládé
- cukor ízlés szerint
A tejszínt és a tejet öntsük össze egy lábosban és kezdjük melegíteni. Az összetördelt csokoládét vízfürdő felett, egy nagyobb edényben olvasszuk fel. (Az edény alja ne érjen a vízbe, mert megég a csoki.) A megolvadt csokoládét folyassuk át a meleg tejszínes tejhez és addig keverjük, míg elegyednek és krémes állagú lesz. Érdemes megkóstolni és esetleg cukorral édesíteni.
Muffin maradék mikulás csokiból
Hozzávalók 12 darabhoz
- 16 dkg liszt
- 12,5 dkg olvasztott vaj
- 12 dkg cukor
- 2 tojás
1 teáskanál sütőpor - kevés tej
Egy tálban összekeverjük a folyékony hozzávalókat és beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Lényeg, hogy tejföl állagú legyen a tészta. Beletördeljük a maradék mikulás csokit, még egyszer megkeverjük. A muffin formákba papír kapszlikat teszünk és két evőkanálnyi tésztát kanalazunk mindegyikbe. Előmelegített sütőben 180 fokon 15 perc alatt megsütjük.