Ételtcsakokosan

Hagyomány és változás

2016. január 28.
cookbook-761588_640-400x266

Hogyan főzünk manapság? Rákeresünk a neten egy ízre, stílusra vagy egy összetevőre, és máris több találatot kapunk, mint amennyi receptet életünkben valaha is ki tudnánk próbálni.

Könnyebben hozzájutunk különleges élelmiszerekhez, fűszerekhez, mint ükanyáink idejében, és a globalizációval egyre bővül az ételekről való tudásunk, ahogy maga a kínálat is. Ma már külön „mű-faj” a különböző nemzetek konyháinak ízvilágát ötvöző fúziós konyha. Az ünnepek hangulatát azonban a „nagyi”, a „dédi” ételei hozzák vissza leginkább, az ő receptjeiket gondoljuk újra, és valósítsuk meg mai modern konyhánkban. Az ünnepi menü összeállításakor is jóval többen kísérleteznek újításokkal, és a hagyományos halételek, a töltött káposzta mellett vagy helyett több szárnyast, pulykát, vagy – szükségből erényt kovácsolva – ízletes diétás étkeket tálalnak fel. A kíváncsiságunk, az igényeink egyre több, jobb, vagy egyszerűen csak más ízek kipróbálására sarkallnak minket. Ha pedig kutatunk egy kicsit saját családi receptgyűjteményünkben, az újdonság erejével ható leírásokra bukkanhatunk.

cookbook-761588_640-400x266

Borleves

Hozzávalók

  • 5 dl (félédes) fehérbor
  • 5 dl víz
  • 8-10 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • 1 bio citrom héja
  • 1 teáskanál liszt
  • kevés őrölt fahéj
  • 6-8 szem szegfűszeg
  • pici só

Elkészítése

Felforraljuk a bort, hozzáadjuk a fűszereket, a reszelt citromhéjat. Pár perc főzés után néhány percig „pihentetjük”. Habosra verjük a cukrot a tojás sár gával, beleszitáljuk a lisztet és fél liter vízzel simára keverjük. Beleöntjük a borba, és a tűzön kézi habverővel keverve besűrűsödésig forraljuk. Melegen tálaljuk.

Pulykamell datolyával és spenóttal

Hozzávalók

  • 40 dkg pulykamell (filézve)
  • 15-20 dkg leveles spenót (frissen vagy fagyasztva)
  • 2 dl félszáraz fehér bor
  • 1 fej közepes vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 10-15 szem datolya
  • őrölt bors
  • 2 ek gránátalma szörp
  • 1 tk méz
  • 2 ek finom ételecet

Elkészítése

Tisztítsuk meg a zöldségeket, mossuk meg és csepegtessük le, majd aprítsuk fel. Olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáöntjük a bort, beletesszük a vágott datolyát és spenótot. Sóval, borssal, tört fokhagymával fűszerezve fedő alatt pároljuk. A vékonyra szeletelt, kiklopfolt pulykamellet besózzuk, rátesszük a szeletekre a tölteléket, összetekerjük. A húst tűzálló tálba tesszük, tetejét bekenjük a gránátalma szörpből, ecetből és mézből kevert öntettel. 200 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök.
  • Figyeljük a hozzávalók minőség- megőrzési idejét.
  • A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
  • Külön vágódeszkát és kést használjunk a zöldségeknél és egy másikat a húsokhoz.
  • Ügyeljünk arra, hogy csak és kizárólag bio citromot vásároljunk. A bio citrom héját mesterséges szerrel nem kezelik, de természetesen ezeket is meg kell mosni felhasználás előtt.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Terítéken a vörös káposzta

szucseva

Mit és hogyan tárolunk a kamrában?

eteltcsakokosan

Velős csont, steak

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató