Hogyan főzünk manapság? Rákeresünk a neten egy ízre, stílusra vagy egy összetevőre, és máris több találatot kapunk, mint amennyi receptet életünkben valaha is ki tudnánk próbálni.
Könnyebben hozzájutunk különleges élelmiszerekhez, fűszerekhez, mint ükanyáink idejében, és a globalizációval egyre bővül az ételekről való tudásunk, ahogy maga a kínálat is. Ma már külön „mű-faj” a különböző nemzetek konyháinak ízvilágát ötvöző fúziós konyha. Az ünnepek hangulatát azonban a „nagyi”, a „dédi” ételei hozzák vissza leginkább, az ő receptjeiket gondoljuk újra, és valósítsuk meg mai modern konyhánkban. Az ünnepi menü összeállításakor is jóval többen kísérleteznek újításokkal, és a hagyományos halételek, a töltött káposzta mellett vagy helyett több szárnyast, pulykát, vagy – szükségből erényt kovácsolva – ízletes diétás étkeket tálalnak fel. A kíváncsiságunk, az igényeink egyre több, jobb, vagy egyszerűen csak más ízek kipróbálására sarkallnak minket. Ha pedig kutatunk egy kicsit saját családi receptgyűjteményünkben, az újdonság erejével ható leírásokra bukkanhatunk.
Borleves
Hozzávalók
- 5 dl (félédes) fehérbor
- 5 dl víz
- 8-10 dkg cukor
- 2 egész tojás
- 1 bio citrom héja
- 1 teáskanál liszt
- kevés őrölt fahéj
- 6-8 szem szegfűszeg
- pici só
Elkészítése
Felforraljuk a bort, hozzáadjuk a fűszereket, a reszelt citromhéjat. Pár perc főzés után néhány percig „pihentetjük”. Habosra verjük a cukrot a tojás sár gával, beleszitáljuk a lisztet és fél liter vízzel simára keverjük. Beleöntjük a borba, és a tűzön kézi habverővel keverve besűrűsödésig forraljuk. Melegen tálaljuk.
Pulykamell datolyával és spenóttal
Hozzávalók
- 40 dkg pulykamell (filézve)
- 15-20 dkg leveles spenót (frissen vagy fagyasztva)
- 2 dl félszáraz fehér bor
- 1 fej közepes vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 10-15 szem datolya
- só
- őrölt bors
- 2 ek gránátalma szörp
- 1 tk méz
- 2 ek finom ételecet
Elkészítése
Tisztítsuk meg a zöldségeket, mossuk meg és csepegtessük le, majd aprítsuk fel. Olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáöntjük a bort, beletesszük a vágott datolyát és spenótot. Sóval, borssal, tört fokhagymával fűszerezve fedő alatt pároljuk. A vékonyra szeletelt, kiklopfolt pulykamellet besózzuk, rátesszük a szeletekre a tölteléket, összetekerjük. A húst tűzálló tálba tesszük, tetejét bekenjük a gránátalma szörpből, ecetből és mézből kevert öntettel. 200 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök.
- Figyeljük a hozzávalók minőség- megőrzési idejét.
- A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
- Külön vágódeszkát és kést használjunk a zöldségeknél és egy másikat a húsokhoz.
- Ügyeljünk arra, hogy csak és kizárólag bio citromot vásároljunk. A bio citrom héját mesterséges szerrel nem kezelik, de természetesen ezeket is meg kell mosni felhasználás előtt.