Ételtcsakokosan

Habos óriások

2018. szeptember 26.

Az idei szezon kezdetén nagy szakmai vitákat kavart az egyre szélesebb körben elterjedő, túlhabosított fagyaltok kérdése. Ennek járt utána a Nébih Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztálya, a nyári szezonális akcióellenőrizés keretében.

Az ország 10 településén 36 fagylaltozóban vettek súly- és térfogat-ellenőrzésre fagylaltmintákat, a 4 leggyakoribb alapízű (csokoládé, vanília, citrom, eper) és egy ötödik, a helyszínen kiválasztott erőteljes színű  fagylaltból. A Nébih mozgó érzékszervi vizsgálóállomásán zajlottak le az azonnal elvégzett súly- és térfogatmérések, összesen 180 db fagylaltmintából.
Az adalékanyaggal túlhabosított „óriás gombócok” mérete első látásra vonzó, a tömegük azonban elmarad a szerényebb térfogatú, de egységnyi térfogatot vizsgálva nagyobb tömegű és kevesebb adalékanyagot tartalmazó „hagyományos” gömbfagylaltok mögött.
A csokoládéfagylaltok 100 ml-re vetített tömege volt a legnehezebb, a „legkönnyebb” fagylaltok a természetellenesen élénk színű és különböző fantázianevekkel ellátott (Rágógumi, Vattacukor, Hupikék, Jégvarázs stb.) fagylaltok voltak. Azok a gyümölcsfagylaltok, amik gyümölcsdarabokat is tartalmaztak, nagyobb súlyúak voltak, mint egynemű, gyümölcsöt nem tartalmazó, porból készült társaik. A habosító anyagokat tartalmazó, levegővel megnövelt térfogatú fagylaltok esetén olvadás után a hab megszűnésével nagyobb térfogatcsökkenés volt tapasztalható, mint a kevésbé habosítottaknál.
Nagy utat járt be ez az édesség az ókori kínaiak mézzel édesített, hóval-jéggel hűtött gyümölcsleveiktől, a ma ismert fagylaltokig. Kezdetben a fagyikat még jéggel, vízzel készítették, és leginkább szorbetre hasonlítottak. A ma is ismert fagylalt akkor terjedt el, amikor először adtak hozzá tejet, tejszínt. Napjaink fagylaltja cukrászati technológiával, speciális fagyasztással, jellemzően a fogyasztás helyszínén készülő vendéglátó-ipari termék. Előállítható pasztőrözéssel, vagy hideg eljárással, fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel, élelmiszer-adalékanyagok (pl. habosítók, sűrítők) és járulékos anyagok (pl. gyümölcs, dió, mandula, pisztácia, gyümölcskonzerv stb.) hozzáadásával. Fajtájuk szerint megkülönböztetünk hagyományos, kézműves fagylaltot, amelyet a cukrászmester készít, porfagylaltot, amelyet iparilag előállított porkeverék vízzel hígítása után fagyasztanak le. Manapság a fagylalt állagának, selymességének és térfogatának kialakításához mesterségesen előállított emulgeáló és stabilizáló anyagokat használnak, szinte mindenütt. Az elterjed E471-et (zsírsavak mono- és digliceridjei) is észterezéssel, kémiai úton állítják elő, amelynek használata az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Veszélytelennek számít, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlik.
A nagy, habos, térfogatára vetítve kevesebb alapanyagot tartalmazó, kevésbé hűsítő fagylalt, vagy a térfogatában kisebb, hűsítő hatásában erősebb, és több alapanyagot tartalmazó fagylalt között a fogyasztó választ, ez ízlés dolga. Akinek azonban fontos a minőség, az az utóbbi mellett dönt.
A vizsgált legnagyobb és legkisebb tömegű fagylaltok fajtánként
Vanília fagylalt
100 ml tömege (g)

1 Csekő Kávéház és Gyorsétterem Nyíregyháza 90,50
2 Szilvanilla Cukrászda Szentendre 85,64
3 Centrum fagyizó Szentendre 83,74

 
Csokoládé fagylalt
100 ml tömege (g)

1 Csekő Kávéház és Gyorsétterem Nyíregyháza 100,12
2 Gelato Show Siófok 95,45
3 Grillázs Cukrászda Tiszafüred 89,74

 
Citrom fagylalt
100 ml tömege (g)

1 Fagyivarázs Cukrászda és Kévézó Székesfehérvár 96,74
2 Damniczki fagyizó Székesfehérvár 92,60
3 Jázmin Fagyizó Tiszafüred 83,17

 
Eper fagylalt
100 ml tömege (g)

1 Csekő Kávéház és Gyorsétterem Nyíregyháza 85,64
2 Kapualj Fagyizó Székesfehérvár 85,17
3 Vanilia-Eis Szentendre 82,02

 

 
 

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ehető még…?

eteltcsakokosan

10 dolog, amit a gránátalmáról tudni kell

eteltcsakokosan

Húsmentes hétköznapok

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató