Ételtcsakokosan

Habos óriások

2018. szeptember 26.

Az idei szezon kezdetén nagy szakmai vitákat kavart az egyre szélesebb körben elterjedő, túlhabosított fagyaltok kérdése. Ennek járt utána a Nébih Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztálya, a nyári szezonális akcióellenőrizés keretében.

Az ország 10 településén 36 fagylaltozóban vettek súly- és térfogat-ellenőrzésre fagylaltmintákat, a 4 leggyakoribb alapízű (csokoládé, vanília, citrom, eper) és egy ötödik, a helyszínen kiválasztott erőteljes színű  fagylaltból. A Nébih mozgó érzékszervi vizsgálóállomásán zajlottak le az azonnal elvégzett súly- és térfogatmérések, összesen 180 db fagylaltmintából.
Az adalékanyaggal túlhabosított „óriás gombócok” mérete első látásra vonzó, a tömegük azonban elmarad a szerényebb térfogatú, de egységnyi térfogatot vizsgálva nagyobb tömegű és kevesebb adalékanyagot tartalmazó „hagyományos” gömbfagylaltok mögött.
A csokoládéfagylaltok 100 ml-re vetített tömege volt a legnehezebb, a „legkönnyebb” fagylaltok a természetellenesen élénk színű és különböző fantázianevekkel ellátott (Rágógumi, Vattacukor, Hupikék, Jégvarázs stb.) fagylaltok voltak. Azok a gyümölcsfagylaltok, amik gyümölcsdarabokat is tartalmaztak, nagyobb súlyúak voltak, mint egynemű, gyümölcsöt nem tartalmazó, porból készült társaik. A habosító anyagokat tartalmazó, levegővel megnövelt térfogatú fagylaltok esetén olvadás után a hab megszűnésével nagyobb térfogatcsökkenés volt tapasztalható, mint a kevésbé habosítottaknál.
Nagy utat járt be ez az édesség az ókori kínaiak mézzel édesített, hóval-jéggel hűtött gyümölcsleveiktől, a ma ismert fagylaltokig. Kezdetben a fagyikat még jéggel, vízzel készítették, és leginkább szorbetre hasonlítottak. A ma is ismert fagylalt akkor terjedt el, amikor először adtak hozzá tejet, tejszínt. Napjaink fagylaltja cukrászati technológiával, speciális fagyasztással, jellemzően a fogyasztás helyszínén készülő vendéglátó-ipari termék. Előállítható pasztőrözéssel, vagy hideg eljárással, fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel, élelmiszer-adalékanyagok (pl. habosítók, sűrítők) és járulékos anyagok (pl. gyümölcs, dió, mandula, pisztácia, gyümölcskonzerv stb.) hozzáadásával. Fajtájuk szerint megkülönböztetünk hagyományos, kézműves fagylaltot, amelyet a cukrászmester készít, porfagylaltot, amelyet iparilag előállított porkeverék vízzel hígítása után fagyasztanak le. Manapság a fagylalt állagának, selymességének és térfogatának kialakításához mesterségesen előállított emulgeáló és stabilizáló anyagokat használnak, szinte mindenütt. Az elterjed E471-et (zsírsavak mono- és digliceridjei) is észterezéssel, kémiai úton állítják elő, amelynek használata az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Veszélytelennek számít, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlik.
A nagy, habos, térfogatára vetítve kevesebb alapanyagot tartalmazó, kevésbé hűsítő fagylalt, vagy a térfogatában kisebb, hűsítő hatásában erősebb, és több alapanyagot tartalmazó fagylalt között a fogyasztó választ, ez ízlés dolga. Akinek azonban fontos a minőség, az az utóbbi mellett dönt.
A vizsgált legnagyobb és legkisebb tömegű fagylaltok fajtánként
Vanília fagylalt
100 ml tömege (g)

1 Csekő Kávéház és Gyorsétterem Nyíregyháza 90,50
2 Szilvanilla Cukrászda Szentendre 85,64
3 Centrum fagyizó Szentendre 83,74

 
Csokoládé fagylalt
100 ml tömege (g)

1 Csekő Kávéház és Gyorsétterem Nyíregyháza 100,12
2 Gelato Show Siófok 95,45
3 Grillázs Cukrászda Tiszafüred 89,74

 
Citrom fagylalt
100 ml tömege (g)

1 Fagyivarázs Cukrászda és Kévézó Székesfehérvár 96,74
2 Damniczki fagyizó Székesfehérvár 92,60
3 Jázmin Fagyizó Tiszafüred 83,17

 
Eper fagylalt
100 ml tömege (g)

1 Csekő Kávéház és Gyorsétterem Nyíregyháza 85,64
2 Kapualj Fagyizó Székesfehérvár 85,17
3 Vanilia-Eis Szentendre 82,02

 

 
 

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Még mik vannak?!

eteltcsakokosan

Iskoláskorú gyermekek, serdülők folyadékigénye

eteltcsakokosan

Karácsonyi készülődés gyerekekkel

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató