Ételtcsakokosan

Ha pörköltet tudsz főzni, legalább egy tucat ételt tudsz készíteni

2016. november 4.

A pörkölt önmagában is finom étel valamilyen körettel, de egyben más ételek alapja is. Így ha tudsz készíteni egy jó pörköltet, akkor két hétre való változatos ételt is elő tudsz állítani.

  • Pörkölt (készülhet csirkéből, sertéshúsból, marhából, nyúlból vagy vadhúsból, minden húsnak más az íze)
  • Gulyásleves (marha vagy sertéspörköltet felöntjük vízzel, leveszöldséget karikázunk bele, még fűszerezzük)
  • Székelygulyás (pörköltbe félúton savanyú káposztát teszünk, és a vége felé árpagyöngyöt vagy rizst főzünk bele)
  • Paprikás tejfölös-csirke (kész csirkepaprikást tejföllel és liszttel habarunk)
  • Hortobágyi palacsinta (sós tésztából palacsintát sütünk, a pörköltet tejföllel összeturmixoljuk, megtöltjük a palacsintát a húskrémmel, hőálló tálba tesszük és a szaftját is tejföllel sűrítjük, a palacsintákra öntjük és megsütjük)
  • Rakott tészta (főtt tésztát, pörköltet és tejfölt felváltva rétegezünk, a tetejére sajtot reszelünk és forró sütőben megpirítjuk)
  • Rizses hús (bő lével készült pörköltbe főtt rizst,  kukorica és borsó konzervet öntünk, majd összekeverjük)
  • Kenhető pástétom(a pörköltet ledaráljuk, mustárral és paradicsomszósszal összekeverve kenhető krémet kapunk)
  • Sült pástétom (pörköltet ledaráljuk, tojással, mustárral és fűszerekkel összekeverjük és egy hőálló tálba belelapítjuk, sütés után szeleteljük)

Pörkölt alaprecept

HozzávalókPörkölt

  • 1 kg sertés lapocka (minden családban más húsból készül a hagyományosnak mondott recept, mi most ezt választottuk)
  • 3-4 fej vöröshagyma (ettől lesz sok a szaftja)
  • 2 evőkanál zsír, vagy olaj
  • 3 evőkanál csemege fűszerpaprika (ha bírjátok a csípőset, akkor egy evőkanál csemege helyett tehettek bele csípős fűszerpaprikát)
  • só, bors

Kisebb gyerekeknek nem ajánljuk az elkészítését, mert sokat kell vágni, aprítani és várakozni.

A hagymákat hámozzátok meg, mossátok le és – egy zöldségeknek fenntartott vágódeszkán – kis kockákra aprítsátok. Először félbe kell vágni a hagymát, aztán az oldalán összeszorítva hosszában csíkokra, végül keresztbe kis kockákra. Egy nagy lábosban olvasszátok fel a zsírt vagy olajat és borítsátok rá a felvágott vöröshagymát. Közepesen lángon (4-5 fokozaton) fedő alatt hagyjátok megpuhulni, kevés vizet is önthettek rá. Közben a húst egy másik vágódeszkán kockázzátok fel, itt is először szeleteket, majd csíkokat és végül kockákat vágjatok.

Amikor látszik, hogy szétfőttek a hagymadarabok szélei, akkor le is kapcsolhatjátok a tűzhelyet és megszórhatjátok fűszerpaprikával és gyorsan keverjétek el. Ha a forró hagymára szórjuk, akkor megég és nem lesz finom az íze. Aztán visszakapcsolhatjátok a tűzhelyet és a hagymára zúdítsátok a felkockázott húst, sózzátok, borsozzátok és magas lángon (7-8 fokozaton) keverjétek alaposan össze, hogy minden húskocka kifehéredjen, majd vegyétek vissza 4-es fokozatra és fedő alatt hagyjátok főni. Ha letapad, akkor kis vizet önthettek rá, de nem lepje el a húst. Folyamatosan érdemes kóstolni: elég fűszeres-e az íze vagy megfelelően puha-e a hús. 1 órát biztosan rotyognia kell, de ez változó pl. a húskockák méretétől is függ.

Mikor puha is és ízletes is, akkor tálalhatjátok rizzsel, vagy nokedlivel vagy csak kenyérrel.

Kép: commons.wikimedia.org

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

7 hétköznapi főzési baki

eteltcsakokosan

Mákszemnyi igazságok a mákról

eteltcsakokosan

Édesítőszerek – 2. rész

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató