Ételtcsakokosan

Gyűjtsünk csipkebogyót!

2014. november 19.

Piros színe szinte világít az őszi bozótosban. Gyűjtsünk, harapjunk bele, készítsünk belőle teát, lekvárt, díszítsük vele otthonunkat!

rosehips-1758030_640Nem csak hecsedli néven ismerhetjük, hívják csipkerózsának, kutyarózsának, ebrózsának, gyepűrózsának, csitkenyének vagy tüskefának is. Mivel éppen az őszi ködös, esős időszakban érik, fertőzéseknek kitett szervezetünket is jobban védhetjük, ha kirándulás közben kóstolgatunk pár bogyót. A csipkebogyó a vadrózsa (Rosa canina) termése, a rózsák elvirágzása után találjuk meg a rózsabokrokon. A növény latin neve (magyar fordításban: kutyarózsa) onnan ered, hogy gyökerének veszettséget gyógyító hatást tulajdonítottak. A rómaiak számára a csipkerózsa a dicsőség jelképe volt. Az égő csipkebokor a Bibliában Mózes elhivatása, a középkorban Mária, míg a barokk művészetben a szeplőtelen fogantatás jelképe lett.

Sokoldalú piros bogyók

A csipkebogyó legfőbb erénye a kiemelkedően magas C-vitamin-tartalma. Egy kicsi bogyóban több a C-vitamin, mint egy nagy citromban!

Csipkebogyó: 200 mg C-vitamin / 100 g termés

Citrusféle: 40-50 mg C-vitamin /100 g termés

Ezen kívül magas a növény pektin- és csersavtartalma, található benne B2-vitamin, fenolvegyületek, kis mennyiségben A-, K-, E- és P-vitamin, ásványi anyagok (pl. magnézium). Mire jók mindezek? Fokozzák a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. A csontritkulásban szenvedőknek azért ajánlott, mert segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést. Főzetével – külsőleg vagy belsőleg – sebeket, fertőzéseket kezelhetünk. A csipkehús kedvezően hat a cukorbetegség ellen, jó emésztésjavító. Aki székrekedésre hajlamos, gyenge hashajtó hatása miatt fogyasszon rendszeresen csipkebogyót vagy belőle készített lekvárt. Magjainak E-vitamin tartalma vizelethajtó, ezért ajánlott vesekő, vesehomok kezelésére is. P-vitamin tartalma miatt dohányosoknak kifejezetten ajánlott. Magjából csipkebogyóolajat is készítenek, amely csökkenti a sebek hegesedés utáni nyomait, napégésre és az apró ráncok kezelésére is használják.

rose-hip-4299_1280-1024x768

Tényleg jobb, ha megcsípi a dér?

Szárításra (tea, dísz) a kemény húsú, feszes héjú csipkebogyót keressük. A bogyókat az első fagyokig, szeptembertől novemberig gyűjtsük és feldarabolva, mag nélkül szárítsuk. Lekvár, szörp, likőr vagy bor készítéséhez, vagy akár friss fogyasztáshoz jobbak a megpuhult bogyók, tehát várjuk meg az első fagyokat! A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk. A csipkés tea igazi immunerősítő ital. Élénkít, oltja a szomjúságot és véd a fertőzések ellen. Készítéséhez a kocsánynál vágjuk le a termést és vágjuk félbe. A bogyót nem szabad forralni, forrázni, hogy megtartsa értékes C-vitamin tartalmát. A 12 órán át, hideg vízben kiáztatott csipkebogyót tiszta meleg vízzel öntsük fel. Szárított termésből egy csapott evőkanálnyit 3-4 óráig áztassunk. Hidegen vagy langyosra melegítve ihatjuk, akár 2-3 csészével is.

Hecsedli lekvár

Az igazi, hagyományos csipkebogyólekvárt kétszer főzik és kétszer passzírozzák, de vannak egyszerűbb receptek is. A magtól és szőrtől megtisztított, nyers csipkehúst turmixoljuk össze, majd azonos mennyiségű mézet vagy cukrot adjunk hozzá. Hűtőben tároljuk.

 A csipkebogyó élénkpiros színe szárítás után sem halványul, díszítőelemként használva feldobhatjuk vele otthonunk hangulatát. 3-4 maroknyi piros csipkebogyót, egy vékonyabb, könnyen hajlítható drótból vágjunk le két egyforma hosszúságú (10-15 cm-es) darabot, és jó szorosan tűzdeljük rá a bogyókat, majd 1-2 hétig hagyjuk száradni őket. Időnként nézzünk rá, az egyre zsugorodó csipkebogyókat húzzuk közelebb egymáshoz, hogy ne legyenek köztük rések. Száradás után hagyjunk a drótok végén 1-1 cm-es, bogyótól mentes területet. A drótokat többféleképpen alakíthatjuk: például egy szív megformázásához meghajlítás után a jobb és bal oldalt illesszük egymáshoz, majd fogóval fogjuk össze a végeket. Köthetünk rá akasztót szép szalagból vagy spárgából.

Tippek

  • Ne szedjünk csipkebogyót forgalmas és poros utak mentén!
  • Legfeljebb 1-2 napig tároljuk hűtőben a szedés után!
  • A termésből a magot és a szőröket akár kézzel is ki lehet kaparni, de húzzunk kesztyűt hozzá, mert a szőrök a bőrön irritációt okozhatnak!
  • Nem kell sütőben szárítani, jól szellőző helyiségben megszárad magától.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kompót, mikor ha nem most?

eteltcsakokosan

Amit a pálinkáról mindenkinek tudni kell….

eteltcsakokosan

Vegyél számba!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató