Gyereknapon szinte mindent megengedünk a gyerekeinknek, ehetnek mindenféle édességet a vattacukortól kezdve az édes süteményekig, de a csokoládékon és cukorkákon túl meglephetjük őket egészséges nassolnivalókkal is. Íme két ötlet!
Gyümölcsös és zöldséges meglepetés
Bármilyen szezonális gyümölcs vagy zöldség megfelelő, amit piacon találunk. Használhatunk fagyasztott vagy friss alapanyagokat is. Minél színesebb, annál jobb!
Gyümölcstorony
Hozzávalók 1-2 adaghoz:
- – 5-10 db eper
- – 1 narancs
- – 1 alma
- – 2 banán
- – 1 kis fürt szőlő
- – áfonya
- – 1 doboz ananászkonzerv
Hozzávalók a krémhez:
- – 1 doboz mascarpone vagy ízesítés nélküli krémsajt
- – 1 doboz habtejszín
A gyümölcsöket alaposan mossuk meg és csepegtessük le, majd daraboljuk azonos méretűre illetve, karikázzuk fel azokat. Egy kis befőttesüvegben egymásra rétegezzük, olyan módon, hogy eltérő színű alapayagok legyenek egymáson. Egy tálba öntsük a tejszínhabot (ízlés szerint édesíthetjük egy kevés porcukorra), majd verjük fel félkemény habbá, majd óvatosan – körkörös mozdulatokkal – a krémsajtot is keverjük bele.
A tetejére pedig kanalazzunk a krémből egy gombócot, esetleg külön tálkában is adhatjuk. Ha jó meleg idő van, a krém helyett egy gombóc vanília fagyit is tehetünk a gyümölcsökre.
Zöldség mártogatós
Hozzávalók 1-2 adaghoz:
- – uborka
- – paprika
- – répa
- – friss zöldbab
Hozzávalók a krémhez:
- – krémsajt
- – tejföl
A zöldségeket alaposan mossuk meg és csepegtessük le, majd hosszanti irányban csíkokra vágjuk. A befőttes üveg aljára teszünk egy-két kanál krémet és beleállíthatjuk a zöldségeket.
Élelmiszer-biztonsági tippek:
- – Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
- – Az alapanyagokat megbízható forrásból szerezzük be.
- – Mindig ellenőrizzük a tejtermékek fogyaszthatósági idejét!
Képek: http://www.thekitchn.com/ , amomstake.com