Ételtcsakokosan

Gyereknapi édes meglepetések

2015. május 30.

Egyszerre van eperszezon és gyereknap, így könnyen összevonhatjuk a kettőt és epres finomságokkal lephetjük meg gyermekeinket május utolsó vasárnapján.

eperzsele

Eperzselé

Hozzávalók

  • 1 kg eper
  • 10 dkg cukor
  • 25 g zselatin

Elkészítése

Az epret lecsumázzuk, alaposan megmossuk és négyfelé vágjuk. Egy lábosban fél deciliter vízzel fedő alatt főzzük az epret 20 percig, majd botmixerrel összeturmixoljuk. Beleöntjük a cukrot, majd fedő alatt további 30 percig főzzük tovább. A zselatint a csomagolása szerint készítsük elő és adjuk az eperszószhoz.

Sütőpapírral bélelt őzgerinc formába vagy bármilyen érdekes formájú tálba öntjük a pépet és hűtőben 4 óra alatt hagyjuk megdermedni. Utána már szabadon használhatjuk felkockázva süteményekbe, vagy csak úgy magában nassolnivalóként.

(Forrás: www.konyhalal.cafeblog.hu)

epres_csokitorta

Epres csokitorta

A gyerekek két nagy kedvence keveredik ebben az édességben: krémes csokoládé és édes eper. Még sütni sem kell ezt a finom tortát!

Hozzávalók:

  • 300 g eper
  • 330 g daráltkeksz, lehetőleg csokoládés keksz
  • 110 g vaj
  • 2 dl tejszín
  • 200 g tejcsokoládé
  • 100 g étcsokoládé

Elkészítése

Tisztítsuk meg az epret (tépjük le a csumáját és mossuk meg alaposan, majd csepegtessük le). Egy keverőtálba szórjuk bele a daráltkekszet, olvasszuk meg a vajat és öntsük a kekszhez, majd jó alaposan keverjük össze massza állagúra. Egy kisebb méretű lapos tepsibe, vagy tálba halmozzuk a pépet és egy kanállal alaposan belenyomkodjuk a formába. Betesszük a hűtőbe hűlni, amíg elkészítjük a csokoládékrémet.

A tejszínt melegítsük fel egy kis lábosban, de ne engedjük felforrni. Közben egy tálba törjük bele a tej- és étcsokoládét, öntsük rá a meleg tejszínt, hagyjuk kis ideig olvadni, majd keverjük sima állagúra. Öntsük a kihűlt kekszalap tetejére és terítsük szét egyenletesen. Az epreket egyesével nyomjuk bele a tetejébe. Legalább két órára tegyük a hűtőbe, de még jobb, ha egész éjszakára ott hagyjuk.

Szeletelve, mogyoró vagy mandula darabkákkal megszórva, esetleg tejszínnel tálaljuk.

 
Az eredeti recept:
https://www.youtube.com/watch?v=C4fbOGxiFDc

Kép forrása: www.homecookingadventure.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Minőségvezérelt közétkeztetés

eteltcsakokosan

Grépfrút

eteltcsakokosan

Bevásárlás II.

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató