Ételtcsakokosan

Gyereknapi édes meglepetések

2016. július 11.

Egyszerre van eperszezon és gyereknap, így könnyen összevonhatjuk a kettőt és epres finomságokkal lephetjük meg gyermekeinket május utolsó vasárnapján.

eperzsele

Eperzselé

Hozzávalók

  • 1 kg eper
  • 10 dkg cukor
  • 25 g zselatin

Elkészítése

Az epret lecsumázzuk, alaposan megmossuk és négyfelé vágjuk. Egy lábosban fél deciliter vízzel fedő alatt főzzük az epret 20 percig, majd botmixerrel összeturmixoljuk. Beleöntjük a cukrot, majd fedő alatt további 30 percig főzzük tovább. A zselatint a csomagolása szerint készítsük elő és adjuk az eperszószhoz.

Sütőpapírral bélelt őzgerinc formába vagy bármilyen érdekes formájú tálba öntjük a pépet és hűtőben 4 óra alatt hagyjuk megdermedni. Utána már szabadon használhatjuk felkockázva süteményekbe, vagy csak úgy magában nassolnivalóként.

(Forrás: www.konyhalal.cafeblog.hu)

epres_csokitorta

Epres csokitorta

A gyerekek két nagy kedvence keveredik ebben az édességben: krémes csokoládé és édes eper. Még sütni sem kell ezt a finom tortát!

Hozzávalók:

  • 300 g eper
  • 330 g daráltkeksz, lehetőleg csokoládés keksz
  • 110 g vaj
  • 2 dl tejszín
  • 200 g tejcsokoládé
  • 100 g étcsokoládé

Elkészítése

Tisztítsuk meg az epret (tépjük le a csumáját és mossuk meg alaposan, majd csepegtessük le). Egy keverőtálba szórjuk bele a daráltkekszet, olvasszuk meg a vajat és öntsük a kekszhez, majd jó alaposan keverjük össze massza állagúra. Egy kisebb méretű lapos tepsibe, vagy tálba halmozzuk a pépet és egy kanállal alaposan belenyomkodjuk a formába. Betesszük a hűtőbe hűlni, amíg elkészítjük a csokoládékrémet.

A tejszínt melegítsük fel egy kis lábosban, de ne engedjük felforrni. Közben egy tálba törjük bele a tej- és étcsokoládét, öntsük rá a meleg tejszínt, hagyjuk kis ideig olvadni, majd keverjük sima állagúra. Öntsük a kihűlt kekszalap tetejére és terítsük szét egyenletesen. Az epreket egyesével nyomjuk bele a tetejébe. Legalább két órára tegyük a hűtőbe, de még jobb, ha egész éjszakára ott hagyjuk.

Szeletelve, mogyoró vagy mandula darabkákkal megszórva, esetleg tejszínnel tálaljuk.

Az eredeti recept:
https://www.youtube.com/watch?v=C4fbOGxiFDc

Kép forrása: www.homecookingadventure.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az ősz gyümölcsei: mandula és gesztenye

eteltcsakokosan

Kézszárítás, de vajon mivel?

eteltcsakokosan

Gyerekek a konyhában – hogyan melegítsünk ételt biztonságosan?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató