Ételtcsakokosan

Grillezzünk halat!

2015. augusztus 17.

A nyár a grillezés ideje! Persze rendezhetünk grill partit a családunk vagy a barátainknak mindaddig, amíg jó idő van. Lehet grillezni csirkét, sertés tarját, marha steak-et, csevapcsicsi-t, hamburger húspogácsát és különböző zöldségeket pl. kukorica. De próbálták már a halat is grillezni?

Milyen halat válasszunk?
Olyan halat válasszunk, amelynek tömör húsa van:

  • harcsa
  • csuka
  • tőkehal
  • ponty
  • pisztráng és makréla méreténél fogva grillezhető egyben

Óvatosan kell bánni, de vastag szelet esetén szintén grillezhetőek ezek a fajták:

  • lazac
  • pisztráng
  • nyelvhal
  • tonhal

Hogyan készítsük elő?

Pucoljuk meg a halat, vagy eleve sütésre kész szeletelt filét vegyünk a halpiacon.

A hal íze elég jellegzetes kevés borssal meghintve is ízletes ételt készíthetünk. Ezen kívül készíthetünk különböző páclevet is. Tehetünk az olíva olajba foghagymát, gyömbért, pirospaprikát vagy apróra vágott chilit és friss korianderlevelet. Ne hagyjuk állni a halat a pácban, hanem sütés előtt dörzsöljük be kívülről vagy sütés közben kenegessük a szeleteket.

Ha egész halat sütünk és megtöltjük, akkor használhatunk foghagyma-rozmaring, narancsszelet-pirospaprika, lilahagyma-bazsalikom, póréhagyma-vaj párosítást. Bevagdoshatjuk a külsejét is a gyorsabb átsülés érdekében. Minden esetben vékony zsinórral kötözzük össze a halakat.

670px-Grill-Fish-Step-15-300x225
Forrás: www.wikihow.com
A halat bőrrel együtt süssük meg, mert így nem tud szétesni. A grillrácsot alaposan tisztítsuk le, majd a tűz meggyújtása előtt olajozzuk be, hogy ne tapadjanak rá darabok a szeletek átfordításakor. A halszeleteket egyenlő méretűre szeljük és a biztonság kedvvért olajozzuk.
Hogyan süssük?

Már fehéren izzon a parázs, mikor elkezdjük a sütést.

Jó megoldás, ha nem közvetlenül a rácsra, hanem citromszeletekre, petrezselyem vagy kapor csokorra helyezve kezdjük sütni a halat, hihetetlen jó ízt adnak és segítenek elősütni.

A bőrös felével kezdjük a sütést és csak akkor fordítsuk meg, amikor már látszik az oldalán, hogy félig átsült, kifehéredett a hús. Két lapáttal óvatosan fordítsuk meg és többször már ne nyúljunk hozzá, csak ha már levesszük a rácsról, hogy tálalhassuk. Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy elkészült, ha megnyomogatjuk a tetejét és repedezni kezd a felszín. Így már biztosan tudjuk, hogy megpuhult.

Sózni a sütés legvégén kell csak, ha hamarabb szórjuk meg a húst, kiereszti a nedveit és könnyen kiszárad.

20120626-212333-how-to-grill-fish-300x225
Forrás: www.seriouseats.com
Grillezést segítő eszközök

A hal széttöredezésétől megvédenek a különböző – fogóval rendelkező – sütőrácsok, amikbe csak be kell szorítani a halat. Így biztosan nem mállik szét a forgatás közben.

l_5147_grilling.fish_-300x165
Forrás: finedininglovers.cdn.crosscast-system.com

Ha nem vagyunk biztosak önmagunkban, akkor nem hibázhatunk, ha alufólia tasakban készítjük el a halat. Három réteg nagy darab alufóliát megolajozunk, a közepére vöröshagyma és foghagyma szeleteket púpozunk, friss kaprot és petrezselymet szórunk rá, majd jöhet a hal egészben vagy egy szeletben, végül a tetejére citromkarika és frissen őrölt bors kerül. Óvatosan kell becsomagolni a hala a többi hozzávalóval, minden irányból ráhajtjuk az alufóliát, jól lezárjuk, ügyelve, hogy nem szabad lelapítani a csomagot. A hal/szelet méretétől függően 15 perc alatt átpárolódnak az összetevők. Óvatosan bontsuk ki és ellenőrizzük a hal állagát. Alufóliával rögtön együtt tálalhatjuk!

grilled-fish-finished-e1308966751477-300x200
Forrás: www.cookingwithsugar.com
Kapcsolódó cikkek:
 
http://eteltcsakokosan.hu/2015/07/a-grillezes-5-alapszabalya/
http://eteltcsakokosan.hu/2014/09/kiderult-a-ponty-magyarorszag-kedvenc-hala/
 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tortilla recept Bernáth Józseftől

eteltcsakokosan

Nagy bográcsművésszé léptem elő – interjú Csukás István íróval 1.rész

eteltcsakokosan

Minőségi pálinka, minőségi cefre

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató