Szinte minden zöldséget lehet grillezni, különösen finom frissen grillezve a cukkini, a padlizsán, a kaliforniai paprika, vagy a spárga. A zöldségeket manapság roppanósra grillezik, éppen csak a felületüket sütik, pirítják meg.
Mindegyik különböző ízvilágot biztosít, elkészítésüknél azonban érdemes odafigyelni a következő higiénés szabályokra. Amennyiben ezeket betartjuk, nemcsak finom ételeket fogunk készíteni, de azok biztonságosak is lesznek.
- Megbízható helyről származó és kitűnő minőségű alapanyagokból dolgozzunk.
- Az ételkészítés környezete mindig legyen tiszta.
- A kertben is tartsuk távol fedéssel, takarással a rovarokat, a házi kedvenceket az ételektől.
- Az előkészítéséhez és a sütéshez tiszta eszközöket, edényeket és ivóvíz minőségű vizet használjunk.
- Minden zöldséget mossunk meg felszeletelés előtt, ezután lehetőleg külön zöldségvágó deszkán aprítsuk fel.
- Csak tiszta grillsütőn kezdjünk hozzá a sütögetéshez.
- Ne süssük túl az ételeket, mert az égett részek egészségre ártalmas anyagokat tartalmazhatnak.
- Fontos, hogy a készre grillezett zöldségeket tartsuk távol a nyers húsoktól, hogy elkerüljük a keresztszennyeződést.
- Ne használjuk a zöldségekhez azt a szedőeszközt, csipeszt, villát, amit a nyers húsokhoz használunk.
- A megsütött zöldségeket tiszta tálra, tálcára helyezzük, ügyelve arra, hogy ne szennyeződhessenek.
- Azokat a zöldségeket, amelyeket hosszabb ideig kell sütni, mint például a sárgarépát, krumplit, kukoricát, érdemes a grillezés előtt félig megfőzni, és csak ezután a grillrácson megpirítani.
- Mindig annyit grillezzünk, amennyi elfogy.
- A grillezett ételek frissen finomak, azokat elkészítés után azonnal fogyasszuk el, készen ne tároljuk.