Ételtcsakokosan

Uborka, a szuperzöldség – eláruljuk, mért!

2019. augusztus 8.

Most érdemes felkeresni egy közeli piacot és bevásárolni uborkából, hogy aztán frissen, salátában, savanyúságként fogyasszuk.

Az uborka levelét, termését és gyökerét már régóta hasznosítják az ismert jótékony hatásai miatt. Nagyon gazdag ásványi anyagokban, főként foszfor, kálium, magnézium, nátrium és vastartalma jelentős, ezen kívül sokféle vitamint is tartalmaz. Fogyókúrázók kedvelt zöldsége az alacsony kalóriatartalmának (13 kcal/100 g), és magas víztartalmának köszönhetően.
Az uborka, latin nevén Cucumis sativus himalájai völgyekből származó egyéves növény, amit mára már szinte minden országban termesztenek. A kobakos növények családjába tartozik, rokonai a dinnyéknek, tököknek. Fogyasztói szempontból, a termés mérete alapján csoportosítjuk, így megkülönböztetjük a konzervuborkát (fürtös uborkát), ami 14 cm-nél kisebb, a saláta típusút, ami 14–30 cm közötti és a kígyóuborkát, ami 30 cm feletti hosszúsággal rendelkezik.
Az uborka könnyen termeszthető zöldség, így saját konyhakertünkbe is érdemes ültetni.

  • Mire figyeljünk vásárlás során?

Uborkavásárlás során fontos, hogy alaposan szemügyre és a kezünkbe is vegyük az árut. Azt az uborkát válasszuk, amelyik szép zöld és kemény húsú. Ha piacról vásárolunk, próbáljuk száraz időben beszerezni, ugyanis nagy esőzés után megkeseredhet. Ha kovászolásra szánjuk, akkor a közepes méretű fürtös uborkából a lehető legfrissebbet és a keményebbet válasszuk.

  • Hogyan érdemes tárolnunk?

A nyers uborkát a hűtőszekrény zöldséges rekeszében tároljuk, így akár két hétig is eltartható, és ha már megvágtuk, csomagoljuk frissen tartó fóliába.

  • Mire használjuk?

Felhasználási területe igen tág, az élelmiszeriparon kívül, a kozmetikai iparban és a bőrgyógyászatban is előszeretettel alkalmazzák, bőrpuhításra, arcpakolásra vagy épp a leégett bőr kezelésére. Hazánkban leggyakrabban nyersen, salátaként (uborka-, görögsaláta, tzatziki) vagy kovászolva fogyasztják, de egyre nagyobb teret hódítanak a különlegesebb fogások, mint az uborkaleves, uborkalimonádé, uborkafőzelék vagy az uborkafagylalt.
A magjából nyert olaj beltartalmilag az olívaolajra hasonlít. Jótékony hatással bír a gyomor működésére, valamint vízhajtó hatású is. Fogyasztás előtt ne hámozzuk meg az uborkát, ugyanis a héja tartalmazza a vitaminok és ásványi anyagok kiemelkedő részét.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tavaszi nagytakarítás II.–Az éléskamra tisztítása

eteltcsakokosan

Mielőtt elindulunk nyaralni!

eteltcsakokosan

Meg kell mosni főzés előtt? …

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató